Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 28 juni 2022

Onderzoekers leggen bom onder stikstofplannen kabinet

Redactie Blckbx
2022 06 27 Wouter Aukema berekeningen uitstoot
3:20

Het kabinet schat de veestapel in de stikstofplannen veel te groot in, zeggen onafhankelijke onderzoekers tegenover blckbx. Een steekproef toont aan dat veel meegerekende boeren inmiddels al zijn gestopt of minder vee hebben. Dat maakt de stikstofplannen van het kabinet in één klap waardeloos.

Volgens Wouter Aukema en Richard Zijlstra rammelt de berekening van de stikstofuitstoot. Behalve dat er meer dieren worden geteld dan dat er daadwerkelijk zijn, is de emissieberekening niet reproduceerbaar, vanwege de instabiliteit van het gebruikte rekeninstrument Aerius.

Zijlstra is als onderzoeker betrokken bij het Mesdagfonds, een op de agrarische sector gerichte, onafhankelijke onderzoeksorganisatie. En Aukema is één van de data-analisten van het Wob-team, dat al verschillende opzienbarende onthullingen deed over het coronabeleid van de regering.

Afwijkende aantallen

De stikstofuitstoot wordt berekend op basis van de gegevens die staan in de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de RVO wordt voor ieder boerenbedrijf bijgehouden hoeveel stuks vee er staan. Volgens Aukema hoef je niet lang te zoeken om gegevens te vinden die niet kloppen. “Afgelopen zaterdag deden we een eerste steekproef bij een boerenbedrijf in Vlachtwedde. Dat was een boer die in de RVO staat aangeslagen voor 600 koeien. Maar op Google Maps zag ik dat er nooit zoveel koeien in zijn stal zouden passen, dus ik heb hem gebeld. Hij vertelde me dat hij nooit meer dan 170 koeien heeft gehad en inmiddels zelfs helemaal geen koeien meer heeft. Dat is heel merkwaardig.”

En dat is niet de enige discrepantie tussen de RVO-data en de werkelijkheid die zij vonden. “Er zijn ook voorbeelden van boeren die al zijn gestopt, maar van wie het vee nog wel wordt meegeteld in de uitstootberekeningen,” aldus Aukema.

Aukema en Zijlstra beschikken over de diertellingen van alle veeteeltbedrijven in Gelderland en willen de juistheid van die gegevens controleren bij de betreffende boeren. Aukema sprak afgelopen woensdag tijdens het boerenprotest in Stroe met vijf boeren uit Gelderland. Voor drie van hen geldt dat de RVO-gegevens niet klopten. En van 43 boerenbedrijven kreeg hij inmiddels bevestiging dat ze zijn gestopt, terwijl hun dieren nog wel worden meegeteld.

Zie onderstaande video voor het interview met Aukema.

Tekst gaat verder onder de video

Ook Zijlstra is verbaasd over de tellingen in Gelderland. “Daar staan aantallen in die naar alle waarschijnlijkheid niet kloppen. Volgens die tellingen zouden er in hele kleine stalletjes 2.000 koeien moeten staan. Mensen maken fouten, maar in geautomatiseerde diertellingen zou dit niet moeten kunnen.”

Berekeningen niet reproduceerbaar.

Het RIVM gebruikt voor de emissieberekening het rekeninstrument Aerius, maar de ingevoerde gegevens zijn volgens Zijlstra niet representatief. “De huidige berekeningen zijn gemaakt met de data van 2018, waarin de varkensreductie die voormalig landbouwminister Carola Schouten doorvoerde niet is meegenomen. Terwijl het RIVM tijdens de technische briefing zei dat de meest recente gegevens uit 2020 zijn.”

Zijlstra vermoedt daarom dat het agrarische aandeel van de uitstoot kleiner is dan nu uit de berekeningen van het RIVM naar voren komt. Maar wanneer hij dat probeert aan te tonen, stuit hij op een volgend probleem. Het rekeninstrument Aerius loopt namelijk snel vast. “Het bewijzen is me niet gelukt, omdat Aerius niet robuust blijkt te zijn. Het systeem faalt. Die software had veel beter getest moeten zijn.”

Het gaat Zijlstra niet zozeer om de validiteit van de rekenmethode. “Het gaat me vooral om de consequenties voor de samenleving op mentaal en financieel gebied. Het beleid voor een heel gebied wordt waarschijnlijk gemaakt op basis van een onnauwkeurig model.”

Zie onderstaande video voor het interview met Zijlstra.

Voor wie het heeft moeten missen, de live-uitzending van het boerenprotest in Stroe kun je hier in zijn geheel terugkijken.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Het RIVM gebruikt onjuiste gegevens, liegt over het jaartal van de meest recente gegevens. Het model deugt niet. Waar hebben we dit eerder gezien, hmmmm .. van Dissel weer? Toch mooi hë .. dat zo'n organisatie zo consequent is in onbetrouwbaarheid. Het is net het kabinet, je hoeft er niet bij na te denken. Zodra er wat gemeld wordt weet je dat het niet deugt.

Requin

Aan die Wouter Aukema hebben we meer dan BBB.
Vroeger werd er gegrapt over BBB en WEF, niets
bezitten in je doodskist en dergelijke, maar het wordt
een steeds hardere realiteit in the great round up!

Cookies op deze website