Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 10 november 2022

Topambtenaar die onderzoek naar Arib gaat leiden, was zelf een van de klagers

Redactie Blckbx
2022 11 10 klager arib
2:20

De topambtenaar die van Kamervoorzitter Vera Bergkamp de leiding mag gaan voeren over het onderzoek naar Khadija Arib, blijkt zelf een van de personen te zijn die heeft geklaagd dat Arib een ‘onveilige werksfeer’ zou hebben gecreëerd.

Dat meldt de Volkskrant vandaag. Khadija Arib wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag in de tijd dat zij Kamervoorzitter was, van 2016 tot en met 2021. Kamervoorzitter Bergkamp ontving eerder dit jaar twee anonieme brieven waarin deze beschuldiging werd geuit. Arib, die als voorzitter van de Tijdelijke Corona Commissie kritisch onderzoek voorstond naar het beleid tijdens de coronacrisis, verliet wegens de beschuldigingen onlangs de Tweede Kamer.

Onder leiding van Bergkamp is vorige maand aan bedrijfsrecherchebureau Hoffman de opdracht verstrekt om uit te zoeken of in de periode van 2016 tot en met 2021 sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag door Arib. Het hoofd van de hr-afdeling van de Tweede Kamer Jorine Wolff is door Bergkamp aangesteld als aanspreekpunt voor het onderzoeksteam van Hoffmann.

Dubbelrol

De ambtelijke top, onder wie Jorine Wolff, heeft echter op 14 september tegen Bergkamp en andere leden van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) verklaard dat zij de voorvallen in beide klachtenbrieven herkende. De leden van het managementteam (MT) zeggen een ‘sociaal onveilige werksfeer’ te hebben ervaren toen Arib Kamervoorzitter was.

Wolff wil niet ingaan op vragen van de Volkskrant over haar dubbelrol, maar verwijst naar een woordvoerder. Die bevestigt dat Wolff een van de drie MT-leden was die op 14 september aanwezig was bij de presidiumvergadering waarin de ambtelijke top de klachten over Arib heeft bekrachtigd.

Vera Bergkamp weigert desondanks om de topambtenaar op afstand te zetten van het onderzoek.

Bergkamp onder vuur

Volgens de Volkskrant staat Bergkamps rol nu zelf ook ter discussie. "Bergkamp was in het presidium verantwoordelijk voor personeelszaken toen het vermeende grensoverschrijdende gedrag door oud-Kamervoorzitter Arib zou hebben plaatsgevonden. Toch greep zij of de ambtelijke top destijds niet in; dat gebeurde pas anderhalf jaar na Aribs vertrek."

Kamerleden van onder meer PVV, SP, PvdA en het onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt hebben twijfels over de onafhankelijkheid van het onderzoek. Zij vinden dat het tijdelijk moet worden stilgelegd. Bergkamp heeft toegezegd om nog voorafgaand aan de volgende Kamervergadering van volgende week woensdag over de kwestie-Arib te reageren op de vragen en zorgen van de Kamerleden.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Wederom lachwekkend. Kan me niet voorstellen dat iemand die ziet wat er aan de hand is dit soort mensen nog serieus neemt. Het is één groot toneel.

ab@nieuwe-dag.nl

Inmiddels is duidelijk dat het riool overstroomd in Den Haag.Het wachten is op de rattenvanger.

Cookies op deze website