Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 16 maart 2022

Canada start officieel onderzoek naar machtsmisbruik regering Trudeau

Redactie Blckbx
2022 03 16 onderzoek tegen trudeau 3
3:19

In Canada is een parlementscommissie officieel een onderzoek gestart naar het optreden van de regering Trudeau tegen de demonstranten van het Freedom Convoy. Het onderzoek moet uitwijzen of de regering al dan niet terecht een beroep heeft gedaan op de noodwet. Na het instellen van de noodwet wist Trudeau met harde hand snel een einde te maken aan de truckerprotesten.

Het onderzoek zal worden geleid door een panel van elf senatoren en parlementsleden van de Liberale Partij, de Conservatieve Partij en de Nieuwe Democraten. "De verantwoordelijkheden van deze commissie zijn zeer, zeer ernstig," zei parlementslid Glen Motz, een van de panelleden, gisteren. "Dat erkennen we allemaal."

Resultaten over een jaar

De parlementscommissie heeft een jaar de tijd om te bepalen of het gerechtvaardigd was dat het kabinet Trudeau de noodwet instelde en buitengewone politiebevoegdheden inriep tegen protesterende truckers. Wat de gevolgen zijn voor Trudeau als machtsmisbruik wordt vastgesteld, is niet bekend.

Vreedzaam protest uiteengeslagen

Afgelopen januari en februari was Canada, en dan met name hoofdstad Ottawa, drie weken lang het toneel van grootschalige demonstraties tegen de mandaten en het coronabeleid van de regering van premier Justin Trudeau. Er kwam pas een eind aan de protesten toen de federale regering zichzelf noodbevoegdheden toekende en hard optrad tegen de grotendeels vreedzame groep.

Wat begon als een overweldigend vreedzaam protest, met straathockey, barbecues en springkastelen, ontaarde uiteindelijk in een uitbarsting van staatsgeweld. De politie gebruikte de wapenstok en pepperspray om de duizenden demonstranten te verdrijven. Beelden van politieagenten te paard die demonstranten vertrapten, gingen de wereld over.

Ongekende bevoegdheden

Met de noodwet verleende Trudeau de federale regering ongekende bevoegdheden, zoals de mogelijkheid om bankrekeningen te bevriezen zonder gerechtelijk bevel, en de mogelijkheid om de nationale politie, de Royal Canadian Mounted Police, in te zetten om demonstranten fysiek te verwijderen.

Het gebruik van de wet werd onmiddellijk bekritiseerd, waarbij de Canadese Civil Liberties Association (CCLA) prompt juridische stappen ondernam tegen de federale regering over wat zij beschouwden als ‘ongrondwettelijke’ schendingen van de wet, waarop zonder wettelijke rechtvaardiging een beroep werd gedaan.

Nepnieuws Canadese staatsomroep

Volgens parlementslid Dr. Leslyn Lewis van de Conservatieve Partij van Canada (CPC) moet de Canadese federale regering toegeven dat het gebruik van de noodwet om achter het vrijheidskonvooi aan te gaan 'fout' was. Zeker nu zelfs de staatsomroep Canadian Broadcasting Corporation (CBC) heeft toegeven nepnieuws over de truckers te hebben verspreid.

Vorige week werd bekend dat de CBC, een verhaal heeft moeten intrekken waarin ten onrechte werd beweerd dat de meeste steun voor het vrijheidskonvooi van buitenlanders afkomstig was.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Voorbeeld van tijdrekken en Klassen-Justitie.

Onwelgevallige demonstranten en andere dissidenten kunnen met gezwinde spoed ‘eerlijk’ vervolgd en beoordeeld worden, bij handlangers van het regime is er ‘uitgebreid en langdurig onderzoek nodig’.

Over een jaar is de samenleving al weer e.e.a. vergeten, bestookt met Manufactured Consent. Het feit dat die politici zelf ook bij het onderzochtte betrokken zijn geweest, roept ook een ‘Wij Van WC-Eend’ gevoel op.

Meer hoop op de rechtszaak van Civil Liberties, had begrepen dat ze hem doorzetten.

Cookies op deze website