Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 22 april 2022

EU (in)direct betrokken bij optuigen sociaal kredietsysteem Rome

Redactie Blckbx
2022 04 22 eu rome sociaal krediet
6:30

Ook Rome krijgt een sociaal kredietsysteem met de naam Smart Citizen Wallet. Het project wordt gefinancierd door de EU en ontwikkeld door internationaal technologiebedrijf AlmavivA, een partner van de EU. Het systeem moet een blauwdruk worden voor andere grote steden, en sluit volgens de gemeente Rome 'naadloos aan op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van agenda 2030 van de VN'.

Net als bij het sociaal kredietsysteem dat in de herfst in het Italiaanse Bologna wordt geïntroduceerd, is de Romeinse Smart Citizen Wallet een beloningsplatform dat deugdzaam ‘milieuvriendelijk’ gedrag aanmoedigt, en poogt ongewenst gedrag te veranderen, gericht op het verbeteren van de ecologische, sociale en economische duurzaamheid van de stad. 'Volledig in lijn met de doelstellingen van agenda 2030'. Verstopt in een powerpoint-presentatie voor intern gebruik, met voorop onder andere het logo van de Europese Unie, komt naar voren dat de Smart Citizen Wallet ook moet bijdragen aan het uitbannen van contant geld en het verder digitaliseren van de maatschappij.

Het systeem stelt brave burgers en welwillende bedrijven in staat om punten te verzamelen, die later kunnen worden omgezet in prijzen. Prijzen die worden aangeboden door Rome en deelnemende bedrijven waarmee overeenkomsten zijn gesloten. Op de homepage van de Wallet-dienst zal elke burger ook het puntensaldo, de details van de transacties, de partners die aan het initiatief deelnemen, de catalogus met details van de beloningen en het scherm voor het samenvatten en inwisselen van de beloningen kunnen zien. Het op blockchaintechnologie gebaseerde platform verkeert nu nog in de experimentele fase. Wanneer het online gaat, is nog niet bekend. Niet alleen de 4,3 miljoen inwoners van de metropool kunnen straks deelnemen, de wallet is ook toegankelijk voor de ongeveer 20 miljoen jaarlijkse toeristen en de meer dan 140.000 bedrijven die op het grondgebied actief zijn.

Gefinancierd door de EU

Het plan voor het sociaal kredietsysteem Smart Citizen Wallet maakt onderdeel uit van een omvangrijk meerjarig project ‘Casa Digitale del Cittadino – Digitaal Huis van de Burger – dat van Rome een smart city moet maken. Het in 2015 gestarte project wordt voor een groot deel gefinancierd door de Europese Unie en is erop gericht een online ruimte te bieden waar burgers op een eenvoudige manier en op één enkele website alle gemeentelijke diensten vinden die zij nodig hebben. Van het vinden van informatie over scholen tot het betalen van belastingen en boetes. Ook de Smart Citizen Wallet zal in het ‘Digitale Huis’ een plaatsje krijgen.

Rome als digilab

"Rome moet de hoofdstad van innovatie worden, een slimme stad binnen het bereik van de burgers en aantrekkelijk voor investeringen. Daarom hebben we het afgelopen jaar strategische sectoren van de administratie gemoderniseerd: van onlinediensten tot slim werken, om nog maar te zwijgen van nieuwe apps voor de burgers: we maken van de stad een digitaliseringslaboratorium," aldus de toenmalig burgemeester van Rome, Virginia Raggi in december 2020. "Het ‘Smart City Plan’ om het bestuur op alle niveaus een technologische aanpak te geven, de opname van de databank van de stad in het nationale bevolkingsregister, webapps voor burgers, de digitale identiteitskaart met nieuwe geïntegreerde diensten en participatieve budgettering. Er zijn nog andere resultaten die we mee naar huis nemen: slimme burgerportefeuilles, 5g-experimenten en binnenkort slimme pleinen, een project dat ons de Ecohitech 2020 Award heeft opgeleverd.”

AlmavivA

Alom betrokken bij het meerjarenproject is PricewaterhouseCoopers dat als ‘agent’ ook de Smart Citizen Wallet begeleidt, samen met het bedrijf Almawave. De opdracht voor het ontwikkelen en implementeren van het sociaal kredietsysteem is gegeven aan het internationale maar van oorsprong Italiaanse technologiebedrijf AlmavivA, dat ook op andere smart city-projectonderdelen actief is. AlmavivA is een bedrijf met 66 vestigingen, waarvan 23 buiten Italië, met 45.000 werknemers en ontwikkelt communicatie- en informatietechnologie voor de private en de publieke sector. AlmavivA omschrijft zichzelf als een ‘hoofdrolspeler in digitale transformatie’, en heeft een opvallend logo voor wie daar oog voor heeft.


Sinds 2014 heeft AlmavivA ook een kleine vestiging in Brussel, waar slechts twintig personen werkzaam zijn. De CEO van AlmavivA de Belgique is sinds 2019 Simone Antonelli. Voordat Antonelli de leiding van het Brusselse filiaal op zich nam, werkte hij op de vestiging van AlmavivA in Rome. Op zijn Linkedin vermeldt hij namens AlmavivA betrokken te zijn bij projecten voor de Europese Unie, EUROPAID en UNDP.

In Italië zijn opdrachtgevers van AlmavivA onder andere het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Justitie, het ministerie van Economie en Financiën, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs. “In diverse sectoren – landbouw, boekhouding en belastingen, cultureel erfgoed, defensie, gezondheid, landbouw en sociale zekerheid – draagt AlmavivA bij aan de ontwikkeling van de informatiemiddelen van de staat, door overheidsinstanties te ondersteunen bij hun digitaliseringsproces," claimt de multinational op de website.

Uitrol sociaal kredietsysteem

De Italiaanse regering ziet het sociaal kredietsysteem Smart Citizen Wallet ondertussen als een soort testcase. Mocht het succesvol zijn dan kan het dienen als een blauwdruk om ook in andere steden een soortgelijk systeem op te starten. Het smart city-project in Rome maakt deel uit van het bredere nationale programma Italia Login - La casa del cittadino, dat door het voorzitterschap van de Raad van Ministers is opgenomen in de nationale strategie voor digitale groei 2014-2020. Doel van het nationale initiatief is het gebruik van openbare digitale diensten te vergemakkelijken. Zo wordt een interactiewijze ontworpen waarmee overheden zich kunnen profileren en een systeem opgezet om burgers en bedrijven te informeren, gebaseerd op toegankelijkheid via de Public Digital Identity Service (SPID) en het Nationaal Register van Ingezetenen (ANPR).

Hiermee zegt de Italiaanse overheid het vertrouwen van de burgers en de ondernemingen in de digitale diensten van de overheid te willen vergroten en een grotere doeltreffendheid van de administratieve capaciteit van de overheidsadministratie te willen garanderen.

Persoonlijke digitale identiteit

Alles is erop gericht om voor de burger een unieke en persoonlijke digitale identiteit te creëren op basis van SPID of CIE (digitale identiteitskaart). De verspreiding van SPID en CIE is de laatste jaren gestaag toegenomen. In 2018 waren er ongeveer 3 miljoen SPID-gebruikers, terwijl het aantal van 27 miljoen nu is overschreden. Inmiddels zijn er ook 24,5 miljoen CIE-identiteiten uitgereikt. De digitale identiteit is een vereiste om diensten te kunnen afnemen, zoals 18App en de Lerarenkaart. Ook stelde de regering tijdens de coronacrisis het gebruik van SPID verplicht voor iedereen die gebruik wilde maken van coronanoodsteun, van ondernemer tot babysitter.

In het perspectief van de slimme stad is de digitale identiteit een essentiële pijler, omdat zij niet alleen de identificeerbaarheid waarborgt, maar ook persoonlijke toegang verschaft tot de diensten van de overheid.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Puik onderzoekswerk!

Zal wel door EU-fondsen a.k.a. afgeperst belastinggeld gestimuleerd zijn.

Requin

Edmond de Rothschild - World Economic Forum (familie clan)
Rockefeller Foundation - World Economic Forum (familie clan)

Maxima Zorreguieta| WEF System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems
Mark Rutte – Agenda Contributor | World Economic Forum
Klaas Knot | Forum Économique Mondial
Feike Sybesma – Agenda Contributor | World Economic Forum
Sigrid Kaag – Agenda Contributor | World Economid Forum
Barbara Baarsma - Agenda Contributor | World Economic Forum (Rabo bank)

Cookies op deze website