Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 04 april 2022

Rusland ontkent wreedheden Bucha, noemt slachting 'in scene gezet'

Redactie Blckbx
2022 04 04 rusland noemt bucha nep
4:30

Rusland ontkent met klem de beschuldigingen dat het Russische leger oorlogsmisdaden zou hebben begaan door op brute wijze burgers te vermoorden in de stad Bucha in de buurt van Kiev, en roept de VN Veiligheidsraad bijeen. ‘Het is overduidelijk in scene gezet, nep, een false flag’. In de westerse media zwelt de roep aan om militair ingrijpen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov beschreef vandaag het gebeuren in Bucha als ‘de zoveelste nepaanval’, en verklaart dat Rusland heeft verzocht om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad over deze specifieke kwestie ‘omdat we dergelijke provocaties zien als een directe bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.’ Het Russische Ministerie van Defensie stelt dat ‘gedurende de tijd dat de Russische strijdkrachten deze plaats onder controle hadden, geen enkele lokale bewoner te lijden heeft gehad van gewelddadige acties’.

'Georganiseerde voorstelling'

Rusland spreekt dus de nog altijd niet-geverifieerde beweringen tegen van de Oekraïense burgemeester van de stad Bucha. Die stelt dat Russische troepen burgers hebben gemarteld en afgeslacht. De beweringen van de burgemeester zorgden afgelopen weekend voor veel commotie en verontwaardiging in de westerse media.

Minister Lavrov vertelt hoe het volgens Rusland gegaan zou zijn: “Russische militairen verlieten Bucha op 30 maart. Op 31 maart zei de burgemeester van de stad plechtig dat alles in orde was, en twee dagen later zagen we hoe die voorstelling op straat werd georganiseerd, die ze nu proberen te gebruiken voor anti-Russische doeleinden.” Volgens Lavrov hebben de Oekraïense autoriteiten, aangemoedigd door ‘westerse beschermheren’, de ‘nepvideo's’ via sociale media verspreid.

De beelden hieronder zijn naar verluidt gemaakt op 1 april, daags na de uitspraken van de burgemeester van Bucha en op dezelfde dag dat de troepen van de Azov-brigade de stad introkken. Op 3 april werd pas de publiciteit gezocht over de vermeende massaslachting.

Tekst gaat verder onder de tweets

De tijdslijn die Lavrov schetst, lijkt accuraat. Ook heeft de burgemeester van Bucha op 31 maart bij het 'bevrijden' van Bucha door Oekraïne inderdaad geen melding gemaakt van geconstateerde wreedheden. Op 1 en 2 april deden troepen van de Azov-brigade hun intrede in Bucha. Dat is bevestigd door de New York Times. Pas op 3 april kwamen zoals gezegd het nieuws en de beelden naar buiten van de vermeende Russische oorlogsmisdaden. Genoeg reden voor de internationale gemeenschap om te twijfelen aan de lezing, van eender welke kant.

Militair ingrijpen

In de ogen van de publieke westerse opinie was er echter maar één lezing het aanhoren waard. Wereldwijd werd er door de media en politici afgelopen weekend met afschuw gereageerd op de vermeende Russische misdaden in Bucha. Er werd opgeroepen tot de arrestatie en berechting van de Russische president Vladimir Poetin, het verzwaren van de sancties en zelfs tot militair ingrijpen. MSNBC-presentator Ale Velshi riep op tot 'directe militaire betrokkenheid' van de NAVO in Oekraïne, en tot boots on the ground van de VS:

In scene gezet?

Ondertussen is er ook discussie ontstaan over de echtheid van de beelden uit Bucha, en dan met name of de videos al dan niet in scene zouden zijn gezet. Critici menen dat duidelijk te zien is dat de beelden nep zijn. Terwijl de auto met camera door de met lijken bezaaide straat rijdt, zou te zien zijn dat een van de lijken zijn hand opsteekt. Ook zou in de rechter zijspiegel te zien zijn dat een van de 'gesneuvelde' soldaten opstaat, zodra de auto met camera voorbij gereden is. 'Onzin' noemen anderen deze interpretatie van de beelden. Het handopsteken van het lijk is duidelijk een waterdruppel, menen zij.

Onafhankelijk onderzoek

Omdat er toch heel veel onduidelijk is over de gebeurtenissen in Bucha, is het verstandig om geen overhaaste conclusies te trekken, menen nu ook de Verenigde Naties, die aangeven dat er 'onafhankelijk onderzoek zou moeten plaatsvinden naar de werkelijke toedracht.' Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties zei dat ze geschokt was door de beelden. In een verklaring zei Bachelet dat 'deze en andere berichten uit Oekraïne' ernstige en verontrustende vragen oproepen over mogelijke oorlogsmisdaden, ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en ernstige schendingen van de internationale mensenrechtenwetgeving. Ze zei dat alle maatregelen moeten worden genomen om bewijsmateriaal te bewaren.

Ook kijken naar Oekraïense misdaden

Of Bachelet met 'deze en andere berichten' ook de berichten bedoelt over het vermeend martelen van Russen door Oekraïense soldaten, is niet duidelijk. Feit is wel dat over die martelingen maar weinig ophef was in de reguliere media de afgelopen weken, noch bij de Verenigde Naties.

Terwijl op sociale media massaal beelden werden gedeeld van het vermeend martelen van aan palen vastgebonden Russen, het verkrachten van Russische vrouwen en het beschieten en in de ogen steken van krijgsgevangen Russen door Oekraïense soldaten, waren de meeste media daarover muisstil. Enkel de NRC durfde voorzichtig te suggereren dat het beschieten van Russische krijgsgevangenen door Oekraïense soldaten weleens echt zou kunnen zijn.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Bucha Nepnieuws Oekraïne Rusland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
bertvanbaar@murena.io

Wat ik hierover ook ergens las: burgers die pro-ukraine waren droegen gele of blauwe banden om hun arm, zij die niet door de Russen wilden worden beschoten droegen witte. En wat blijkt: steeds zie je hier mensen liggen met witte bandages om!

Kurt

Door Zelensky’s oproep aan burgers om o.m. uitgedeelde wapens (zonder relevante training) op te nemen & met molotov-cocktails (verboden wapen btw) militairen te bestoken, heeft hij het onderscheid tussen burgers en militairen doen vervagen - en daarmee zijn burgers blootgesteld aan extra risico’s.

Wij krijgen hier - in strijd met het Recht op een Vrije Informatiestroom (zie o.m. Hof EVRM mbt Journalistiek Verschoningsrecht) - enkel berichtgeving van het bestuur te Kiev, wat keer op keer een troebele informatie-bron is gebleken.

Dat NATO een onofhankelijk onderzoek afwijst en tegenhoudt, spreekt boekdelen.

Cookies op deze website