Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 03 juni 2022

Binnenkort in Oostenrijk alleen groen vinkje na drie prikken

Redactie Blckbx
2022 06 03 Oostenrijk drie injecties anders geen groen vinkje
2:40

Vanaf 23 augustus krijgen Oostenrijkers alleen nog een geldig coronapaspoort nadat zij zich drie keer hebben laten vaccineren. Een natuurlijk doorgemaakte infectie telt dan niet meer mee voor het begeerde groene vinkje.

Vanaf 1 juni zijn de coronamaatregelen in Oostenrijk aangepast. Tot nu toe gold een herstelbewijs als een zogenaamd ‘immunologisch voorval’ en kon men ook een geldig coronapaspoort krijgen na een doorgemaakte infectie en één vaccinatie. Tot 23 augustus geldt er een overgangsperiode, maar daarna hoeven Oostenrijkers niet meer te rekenen op natuurlijk opgebouwde immuniteit om vrijelijk te kunnen bewegen. Pas na drie injecties krijgt men dan een groen vinkje.

Versoepelingen

Tegelijkertijd met deze grove inperking van de keuzevrijheid werden er enkele versoepelingen doorgevoerd. De Grüner Pass, zoals het coronapaspoort heet in Oostenrijk, hoeft vanaf 1 juni alleen nog getoond te worden bij het betreden van ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en andere zorginstellingen.

Op die plekken is het dragen van FFP2-masker ook nog verplicht. Op andere plekken, zoals winkels en het openbaar vervoer, mag hij weer af. Maar gezondheidsminister Johannes Rauch heeft al gewaarschuwd dat dit waarschijnlijk van korte duur zal zijn. Hij acht de groot dat in de herfst – en mogelijk eerder bij oplopende besmettingscijfers – de mondkapjesplicht opnieuw ingevoerd zal worden.

Op scholen zijn leerlingen en medewerkers niet meer verplicht om één keer per week een negatieve PCR-test te overleggen.

Alleen in de hoofdstad Wenen blijven strengere regels van kracht. Daar is een FF2-masker nog steeds verplicht in het openbaar vervoer en apotheken. Op scholen gaat het testen daar door op vrijwillige basis.

Vaccinatieplicht opnieuw uitgesteld

In februari voerde Oostenrijk een vaccinatieplicht in voor iedereen boven de achttien. Vanaf 15 maart zou er gehandhaafd worden, maar kort daarvoor werd de omstreden maatregel opgeschort. De regering vond de aantasting van de grondrechten op dat moment niet nodig. Het uitstel gold aanvankelijk tot 1 juni, maar is nu verlengd tot 31 augustus.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Nvanders

De mooiste is nog.. een "gezondsheidsbewijs" tonen om een ziekenhuis binnen te mogen.. totale absurditeit, wat voor soort voll idioten bedenken zoiets?
Kennelijk zitten er nogal wat masochisten in oostenrijk,
vinden het heerlijk om met een kunstmatig astma ffp2 stofmaskertje rond te lopen.
Komen rare en gevaarlijke lieden vandaan, dat heeft de geschiedenis wel geleerd.

Felix

Tja, het is er dus - gelukkigerwijs - toch erg veel weerstand tegen vaccinatieplicht, dat is goed nieuws!
Maar blckbx weet het weer goed in het negatieve te trekken, daar zijn jullie meesters in: onheil, onheil, onheil

Cookies op deze website