Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 15 maart 2022

Laatste coronaregels overboord, coronapas sluipt iPhone binnen

Redactie Blckbx
2022 03 15 laatste coronaregels overboord
3:39

Het kabinet schrapt vanaf 23 maart de laatste coronaregels. Het mondmasker in trein en bus mag dan weer ongestraft af en testen voor toegang verdwijnt. Door het onlangs verlengen van de spoedwet en de permanente A-status voor corona, kan het kabinet de maatregelen echter zo weer uit de gereedschapskist halen. De coronapas lijkt een blijvertje, zo blijkt uit een software-update van IOS, het besturingssysteem van de Apple iPhone.

Vorige week lekte al ‘strategisch’ uit dat het kabinet de laatst overgebleven coronaregels zou gaan afschaffen, maar dinsdag maakte gezondheidsminister Kuipers het officieel bekend. Naast bovengenoemde regels verdwijnen vanaf volgende week woensdag ook het thuiswerkadvies en het twee keer per week preventief testen in het onderwijs. In het vliegtuig blijft het mondmasker nog wel verplicht, vanwege bindende afspraken met het buitenland. Eind februari werd al een pakket maatregelen, waaronder de 1,5 meter regel, op non-actief gezet.

Dreiging herinvoeren blijft

Tot zo ver de ‘tijdelijk’ afgeschafte coronaregels. Want dat het kabinet op ieder moment weer kan besluiten om de maatregelen opnieuw in te voeren, dat staat als een paal boven water. De spoedwet, die onlangs werd verlengd, is weliswaar afgezwakt, maar geeft het kabinet nog steeds vergaande bevoegdheden om vrijheidsbeperkende maatregelen in te voeren. Dat geldt ook voor de permanente plaatsing op de A-lijst, die corona onlangs verwierf. Bij ‘uitbraken’ van ziektes op de A-lijst, mag het kabinet strenge maatregelen nemen, zonder dat daarvoor toestemming van de Tweede Kamer is vereist.

Coronapas sluipt iPhone binnen

Dat er ook plannen zijn om de coronapas een permanenter karakter te geven, blijkt uit een software-update van het besturingssysteem IOS van Apple, die bezitters van een iPhone vanaf vandaag op hun telefoon kunnen installeren. Dankzij de nieuwe software hoeven dragers van een mondkapje dat voortaan niet meer af te zetten, om zich te kunnen identificeren met gezichtsherkenning. Ook kunnen verifieerbare versies van vaccinatiestatus, testuitslagen en herstelbewijzen worden opgeslagen in Apple Wallet. Klap op de vuurpijl is de mededeling dat de Apple-software nu ook ondersteuning biedt aan het EU-digital COVID Certificate.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

EU-digital COVID Certificate

De Europese Raad besloot maandag om in te stemmen met een eventuele verlenging van de ‘Europese coronapas’. Het certificaat dient er officieel voor om reizen binnen de Europese Unie in coronatijd makkelijker te maken, maar volgens critici zou het EU-digital COVID Certificate een te grote inbreuk zijn op de vrijheid van burgers en de lichamelijke integriteit. Dit vanwege de opgelegde drang voor mensen om zich te laten vaccineren of testen. Ook vinden critici het verdacht dat het EU-digital COVID Certificate verlengd wordt in een tijd dat er nauwelijks meer corona heerst. Tienduizenden Europese burgers spraken zich dan ook uit tegen de verlenging via de website van de Europese Unie. Ondanks alle ophef stemde de Europese Raad alsnog in met een mogelijke verlenging. De Europese coronapas loopt officieel dit jaar af op 1 juli 2022 en kan alleen verlengd worden als alle lidstaten van de EU voor die tijd hiermee instemmen.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Lees meer over: Corona Corona-spoedwet Coronapas

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.