Weldoener Pfizer
Pfizer, dat ongetwijfeld kampt met hetzelfde probleem, heeft een andere ‘oplossing’ bedacht om van de onverkoopbare voorraden af te komen. Onder het mom van liefdadigheid kondigde CEO Albert Bourla van Pfizer gisteren in Davos aan dat het bedrijf het mRNA-serum vanaf nu tegen kostprijs gaat verkopen aan derde wereldlanden. Pfizer noemt het initiatief ‘An Accord for a Healthier World’, waarbij het bedrijf zich richt op vijf gebieden – infectieziekten, kanker, ontstekingen, zeldzame ziekten en de gezondheid van vrouwen.
"De tijd is nu gekomen om te beginnen met het dichten van de kloof tussen mensen die toegang hebben tot de nieuwste behandelingen en mensen die het zonder moeten stellen," vertelde Bourla de aanwezigen op de bijeenkomst in het Zwitserse bergdorp.
Belangrijk onderdeel van het initiatief is natuurlijk het beschikbaar stellen van de medicijnen van Pfizer tegen corona, het mRNA-vaccin Comirnaty en de behandeling met Paxlovid.
Met het initiatief krijgt Pfizer toegang tot een tot op heden vrijwel niet aangeboorde markt van meer dan een miljard mensen, al brengt de farmaceut dat nieuws natuurlijk precies omgekeerd. "Deze transformationele verbintenis zal de toegang tot Pfizer-geoctrooieerde medicijnen en vaccins die beschikbaar zijn in de Verenigde Staten en de Europese Unie vergroten voor bijna 1,2 miljard mensen," vertelde Angela Hwang, groepspresident van de Pfizer Biopharmaceuticals Group, aan Agence France-Presse.
Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal en Oeganda hebben toegezegd zich aan te sluiten, terwijl nog eens 40 landen – 27 met een laag inkomen en 18 met een lager middeninkomen – in aanmerking komen om bilaterale overeenkomsten te ondertekenen om deel te nemen.
Ondertussen neemt in de westerse wereld de steun voor de experimentele mRNA-technologie met de dag verder af. Afgelopen week lieten zelfs de Amerikaanse netwerken CNN en ABC zich ontvallen dat de mRNA in de prikken het immuunsysteem zou kunnen aantasten. Opmerkelijk, gezien de fanatieke steun van beide mainstream media voor de vaccinatiecampagne in de afgelopen twee jaar.
'mRNA-vaccins hebben gefaald'
"Wat je hier ziet zijn de eerste stappen in de richting van een officiële erkenning dat de mRNA-vaccins hebben gefaald en dat er vroeg of laat nieuwe vaccins zullen komen," schrijft vaccinonderzoeker Alex Berenson, die eerder de aandacht vestigde op een alarmerende bekentenis van de Britse regering dat de antilichaamspiegels lager bleken te zijn bij mensen die besmet waren met COVID-19 nádat ze gevaccineerd waren.
"De booster-campagnes zullen uitdoven, waarschijnlijk binnen enkele maanden," voorspelt Berenson. "Het Witte Huis zal het falen van de vaccins wijten aan de weigering van het publiek om zich te laten vaccineren, of iets dergelijks, en zal zeggen dat we nieuwe vaccintechnologie nodig hebben. Met nieuw bedoel ik waarschijnlijk oud. Ze zijn misschien zelfs cynisch genoeg om diegenen onder ons die al die tijd gelijk hadden de schuld te geven van de afkeer van het publiek van vaccinaties."
Ook huisartsen haken af
Gisteren werd tevens bekend dat Nederlandse huisartsen voortaan niet meer willen meewerken aan het toedienen van de coronaprikken. Als het kabinet over een tijdje besluit om een nieuwe ronde vaccinaties tegen het coronavirus te beginnen, doen huisartsen daar niet aan mee. Dat hebben de leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) samen besloten. 'We zijn eigenlijk niet toegerust op de taak', is de opvallende motivatie van de huisartsen, die aangeven dat de GGD de coronaprikken voortaan maar moet geven. De afgelopen anderhalf jaar werd daar door huisartsen, die een riante vergoeding per toegediende vaccinatie ontvangen, echter niet of nauwelijks over geklaagd.
Reacties