Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 31 mei 2022

Open brief aan Kinderombudsman: ‘Zadel kinderen niet op met doembeelden over klimaatverandering’

Redactie Blckbx
2022 05 31 Open brief Kinderombudsman Cropped
3:40

Op 1 juni is het Dag van het Kind. In een open brief roept Clintel-president Guus Berkhout de Kinderombudsman op om kinderen ‘niet te betrekken in de angstcampagne rond klimaatverandering en politiek-bestuurlijke ideologieën buiten het onderwijs te houden’.

Emeritus-hoogleraar geofysica Guus Berkhout richtte samen met wetenschapsjournalist Marcel Crok de Stichting Climate Intelligence (Clintel) op. Dit is een onafhankelijke stichting die objectief bericht over klimaatverandering en -beleid. Vandaag richt hij zich in een open brief tot Kinderombudsman Margrite Kalverboer, omdat hij zich zorgen maakt om de kinderen. Zij worden onnodig banggemaakt voor klimaatverandering en zo voor een politiek-ideologisch karretje gespannen, vindt Berkhout.

Angstcampagne

“Morgen, 1 juni, is het de Dag van het Kind en richt ik mij tot u in deze open brief. U waakt immers over het wel en wee van onze kinderen én u wilt hun positie verbeteren, waar nodig. Ik vraag daarom uw aandacht voor de ongewenste ontwikkeling dat kinderen op school steeds meer worden betrokken bij de angstcampagne rond klimaatverandering,” zo opent Berkhout zijn oproep aan de Kinderombudsman.

Vervolgens zet hij uiteen waarom er volgens hem geen reden is voor paniek. Zo wijst hij op de onbetrouwbaarheid van klimaatmodellen, ‘die verleden en heden niet eens kunnen reconstrueren, laat staan dat ze een betrouwbaar beeld van de toekomst kunnen geven’. En met de opwarming van de aarde valt het wel mee, schrijft Berkhout: “In de afgelopen honderd jaar is de gemiddelde temperatuur van de aarde met slechts ca. 1 C gestegen en in de afgelopen jaren is de opwarming zelfs vrijwel tot stilstand gekomen. En dat, terwijl de CO2-uitstoot onverminderd is doorgegaan.”

De boodschap van Berkhout aan de Kinderombudsman is de volgende: “Onze kinderen worden op school al op jonge leeftijd angst aangejaagd door ze op het gebied van klimaat onzorgvuldig en eenzijdig te onderwijzen. Met name de boodschap over de negatieve rol van CO2 op aarde is ver van wat er werkelijk aan de hand is. We moeten kinderen juist leren dat CO2 helemaal geen vervuilend gifgas is. CO2 is essentieel voor al het leven op aarde en meer CO2 is een zegen voor mens en natuur.”

Politiek-ideologisch karretje

In plaats van bangmakerij zou talentontwikkeling centraal moeten staan in het onderwijs: “Zouden de scholen de talentontwikkeling van kinderen niet centraal moeten stellen en zou u als kinderombudsman de vele instanties die zich daarmee bemoeien er niet op moeten wijzen om politiek-bestuurlijke ideologieën volledig buiten het onderwijs te houden?”

Door het geluk van de allerjongsten te verbinden aan de vermeend schadelijke effecten van CO2-uitstoot worden ‘kwetsbare kinderen voor een politiek-ideologisch karretje gespannen’: “Kinderen kunnen de enorme complexiteit van de klimaatproblematiek niet begrijpen in termen van ingewikkelde natuurkunde, meteorologie en geologie, laat staan dat ze er op hun leeftijd iets zinvols aan kunnen doen. Daar komt nog bij dat ze géén toegang krijgen tot een evenwichtig verhaal over de feiten van klimaatverandering, maar dat ze wél worden opgezadeld met doemverhalen over een naderende Apocalyps.”

Oproep

Berkhout besluit zijn brief met directe oproep aan de Kinderombudsman: “Gezien uw verantwoordelijkheid, zou juist u met prioriteit aandacht moeten vragen voor de noodzaak dat kinderen het gehele klimaatverhaal te horen krijgen – geen politieke selectie dus – en óók dat wetenschappers de oorzaken van klimaatverandering nog lang niet weten. Tevens zou u erop moeten wijzen dat het moreel onverantwoord is om kwetsbare kinderen voor het karretje van klimaatalarmisten te spannen.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vraag

Leer kinderen om van de natuur te houden en om de natuur te kennen.
Leer ze respectvol om te gaan met hun gezondheid en met het milieu.

Leef het voor. Pak de fiets, kook en verbouw groenten. Doe dat samen met je kind.
Haal je eten bij de boer. Koop lokaal en zonder plastic.
Gooi geen eten weg. Koop geen rotzooi.

Als ze groot zijn hebben ze nog een heel leven voor zich om over de problemen na te denken.

JanBijdehand

De mensen is verteld dat CO2 als een soort deken er voor zorgt dat de aarde 's nachts niet kan afkoelen omdat het CO2 gas warmte minder goed geleidt. Maar dat han alleen als er veel CO2 in de lucht zit. Maar het percentage CO2 in lucht is slechts ... 0,035 % of 350 ppm. Werkelijk een druppel in de oceaan.
Hoe kan het dan dat het percentage CO2 zo laag is en blijft? Welnu: planten absorberen CO2 via de bladeren dat onder de invloed van zonlicht opgebroken in C dat de plant houdt en O2 dat wordt teruggegeven aan de lucht. CO2 is een onzinverhaal door de elite om te laten zien dat mensen stom zijn en niet zelf nadenken ..

Cookies op deze website