Lightbox Image
Afbeelding:
Klimaat 24 mei 2022

‘Test van de rechtsstaat’: kort geding Clintel tegen TV-programma Pointer, vanwege ‘laster’

Redactie Blckbx
2022 05 24 Clintel P Ointer Cropped
03:10

Stichting Climate Intelligence (Clintel) is de laster beu. Het KRO-NCRV-programma Pointer maakte onlangs allerlei valse beschuldigingen aan het adres van Clintel, dat spreekt van ‘een smeercampagne’. De stichting spande een kort geding aan dat vandaag dient. Uiteraard is blckbx aanwezig voor een reportage.

Wetenschapsjournalist Marcel Crok en Delfts hoogleraar Guus Berkhout zijn de initiatiefnemers van Clintel. Dit is een onafhankelijke stichting die objectief bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid. Het wil stem van de rede zijn in het vaak oververhitte klimaatdebat. En dat wringt wel eens met de gevestigde media, die in hun berichtgeving doorgaans het klimaatalarmistische kabinetsbeleid volgen. Clintel mocht onlangs de duizendste wetenschapper verwelkomen om hun World Climate Declaration te ondertekenen. Hierin spreken zij zich uit tegen de doemscenario’s rond klimaatverandering met de slagzin There is no climate emergency (‘Er is geen klimaatcrisis’).

‘Desinformatie, omgekocht en bedreigingen’

Pointer is een programma van KRO-NCRV en ‘brengt oneerlijke zaken aan het licht op basis van onderzoeksjournalistiek’. In de uitzending van 14 maart, die begeleid wordt door dit artikel, beweert Pointer dat Clintel een ‘anti-windmolenlobby is die desinformatie verspreidt’: “Clintel probeert de ontwikkeling van windmolenparken en zonnevelden in verschillende gemeenten tegen te houden door desinformatie te verspreiden en burgers tegen de plannen op te zetten.”

Pointer refereert hier aan de Clintel-website RES in Beeld, waarbij RES staat voor Regionale Energietransitie. RES in Beeld brengt voor omwonenden van geplande windmolens in beeld hoe het landschap eruit zou zien, indien de voorgestelde windmolens daadwerkelijk geplaatst zouden worden. Daartoe maakten ze honderden foto’s, waarin deze molens op schaalgrootte werden ingepast. Zo krijgen omwonenden een indruk van de impact op hun omgeving. Op basis van een zeer kleine steekproef beweert Pointer dat Clintel ‘consequent en structureel windmolens te groot in beeld brengt’. Ook zou Clintel zijn omgekocht door de olie-industrie en zou het lokale politieke partijen die zich keren tegen de plaatsing van windmolens financieel steunen.

Verder wekt Pointer de indruk dat verschillende dreigtweets gericht aan een wethouder het resultaat zouden zijn van RES in Beeld. Maar die tweets hadden geen betrekking op windmolens, maar gingen over kerkbezoek tijdens corona en het Sinterklaasjournaal.

Test van rechtsstaat

Crok spreekt van ‘een smeercampagne’ waarbij hij ‘geen enkele waarheid kon ontdekken’. In het verleden schaarde de rechtspraak zich vaak achter klimaatalarmistische partijen, zoals Milieudefensie en Urgenda. Maar volgens Crok kan Clintel vandaag alleen maar winnen: “De laster en manipulatie liggen er zo dik bovenop, het is gewoon genant,” stelt hij. “Als we hier geen gelijk halen, zegt dat veel over staat van onze rechtsstaat. Je kunt soms ook winnen door te verliezen.” Vanmiddag om 14.30 uur dient het kort geding in de rechtbank Midden Nederland in Lelystad.

Reportage blckbx

Omdat dit niet geruisloos mag passeren, zit blckbx er bovenop. Onze verslaggever Erwin Taams is vanmiddag aanwezig in de rechtbank voor een reportage, die vertoond zal worden in blckbx today van woensdag 25 mei. Gedurende de dag zal hij via de socials updates geven over de gang van zaken.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
JanBijdehand

De mensen is verteld dat CO2 als een soort deken er voor zorgt dat de aarde 's nachts niet kan afkoelen omdat het CO2 gas warmte minder goed geleidt. Maar dat han alleen als er veel CO2 in de lucht zit. Maar het percentage CO2 in lucht is slechts ... 0,035 % of 350 ppm. Werkelijk een druppel in de oceaan.
Hoe kan het dan dat het percentage CO2 zo laag is en blijft? Welnu: planten absorberen CO2 via de bladeren dat onder de invloed van zonlicht opgebroken in C dat de plant houdt en O2 dat wordt teruggegeven aan de lucht. CO2 is een onzinverhaal door de elite om te laten zien dat mensen stom zijn en niet zelf nadenken ..

Cookies op deze website