Lightbox Image
Afbeelding:
Prof. dr. Cees Hamelink

Emeritus hoogleraar, expert in mensenrechten, communicatie en globalisering

Prof. dr. Cees Hamelink is zijn hele werkzame leven al actief in media en journalistiek. Hij werkte jarenlang als hoogleraar met als specialisatie internationale communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en als hoogleraar media, religie en cultuur aan de Vrije Universiteit. Hamelink houdt zich bezig met de relatie tussen mensenrechten, communicatie en globalisering. Hij begon als onderzoeker bij een internationale organisatie in Genève en Mexico-Stad. Hij geeft college op universiteiten in onder meer de VS, Mexico, Chili, Aruba, Australië, Tanzania, Brazilië, Zuid-Korea en in vrijwel alle Europese landen, en hij adviseert diverse overheden en de Verenigde Naties.

Hij vervulde en vervult wereldwijd diverse bestuursrollen. Zo is hij onder andere voorzitter van de Nederlandse Liga voor de Rechten van de Mens, voorzitter van de Jan van Eyck Academie, hoofdredacteur van de International Communication Gazette, ere-president van de International Association for Media and Communication Research

Hamelink schreef meer dan zeventien boeken over communicatie, cultuur en technologie. Daarbij zijn bestsellers als "The Technology Gamble", "The Politics of World Communication" en "The Ethics of Cyberspace". In het Nederlands verschenen onder meer De mythe van de vrije informatie en Informatie en Macht. Na een seizoen als commentator in het tv-programma "De leugen regeert" schreef hij het boek: "Regeert de leugen?"

Hamelink is een zeer fanatiek jazzmusicus. Voorheen speelde hij als bassist samen met Louis van Dijk. Sinds 2008 vormt hij samen met Tamara Hoekwater de kern van het Bourgondisch Combo met onder andere Jacques Schols. Hiermee treden zij in binnen- en buitenland op met diverse artiesten. Op 3 oktober 2014 lanceerden ze hun Nederlandstalige jazz-CD Ik zei Ja in de Academische Club van de UvA.

Cookies op deze website