Lightbox Image
Afbeelding:
Livestreams 07 maart 2022

blckbx today - maandag 7 maart 2022

Redactie Blckbx

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
LibertyCity

Flavio en team: jullie hoeven je wat mij betreft niet te excuseren. Vanuit ervaring weet ik hoe het is om met beperkte middelen en mensen een organisatie op te bouwen, zonder subsidies of steun van de overheid.

Dat gezegd hebbende. Ik ben bijna van mijn stoel gevallen bij het pleidooi voor het basisinkomen. Ik bepleit hierbij zeker niet voor censuur. Het is goed dat ook onwelgevallige of afwijkende meningen worden gehoord. De pleitbezorgster van het basisinkomen bepleit dat er geen situaties zoals de toeslagenaffaire meer kunnen voordoen. Dat is pertinent onjuist. Immers zit de overheid nog steeds aan de knoppen van het inkomen.

Enige juist is wat mij betreft vlaktaks met een belastingvrije voet (en daarmee opheffen van de toeslagen en alle andere inkomensafhankelijke regeltjes). Voordeel is dat door het instellen van de belastingvrije voet de lage inkomens geen belasting hoeft af te dragen. Zij zijn daarmee verlost van de afhankelijkheid van de overheid. Het verdiende inkomen staat geheel voor hen ter beschikking.

De politiek kan dan ook geen inkomenspolitiek meer voeren. Als je nagaat dat Nederland ongeveer 9 miljoen werknemers, ZZP'ers en zelfstandigen met personeel kent en daartegenover 5,7 miljoen toeslagenhuishoudens dan besef je dat een overgroot deel van de bevolking afhankelijk is van de grimmen van de politiek. En dat blijft ook wanneer er een basisinkomen komt.

Ooit heb ik een krantenartikel gelezen van een wiskundige die berekend had dat er met een vlaktaks van ik dacht 19% met een belastingvrije voet van ik dacht € 20.000,- er net zoveel belasting binnengehaald zou worden als met het progressieve systeem. Wellicht dat de redactie van BLCKBX hier wat meer onderzoek naar kan doen.

Op dit moment wordt 59% van de inkomen van de overheid uit loonbelasting en premies gehaald. Dat komt neer op een bedrag van 177 miljard. De belastingdruk is ongeveer 39% gemiddeld. Let wel, per inkomengroep zal dit verschillen door de vele individuele regelingen zoals toeslagen.

Belangrijke waarschuwing. Laat het idee van echte vlaktaks niet wegkapen door partijen zoals het CDA die pleiten voor sociale vlaktaks. Dat komt namelijk vrijwel op hetzelfde neer als het huidige systeem. Het is een wolf in schaapskleren en vernietigt daarmee het hele idee van echte vlaktaks.

We verkeren op een kruispunt in de geschiedenis waar het hele economische en politieke systeem van de afgelopen 100 jaar in stort. De inflatie loopt op tot astronomische hoogtes, de politiek laat stuiptrekkingen zien door vrijheden in te perken en de grip op de massa te vergroten. Het is slechts uitstel van executie. Een oorlog is een afleidingsmaneuver en een poging om aan de macht te blijven. Politici zijn kampioen in problemen creëren, deze toe te schrijven aan een ander om als dezelfde politicus zichzelf te presenteren als de almachtige God die de oplossing voor handen heeft. Zij weten dat het geheugen van de kiezer kort is.

Enfin, het is haast een column geworden. Ik rond af!

Jullie zijn pas begonnen, dus het kan een keer misgaan... NPO heeft een mega budget maar komt ie-de-re-dag met Ab Osterhaus.. BLCKBX gaat tenminste de diepte in, het gaat tenminste ergens over! Je brein wordt tenminste in werking gezet.. ik ben heel blij met ON en jullie..

Cookies op deze website