Lightbox Image
Afbeelding:
Columns 25 oktober 2022

‘De liefde voor theorie is de wortel van alle kwaad,’ stelt columnist Rypke Zeilmaker

Redactie Blckbx

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
XPloRR

De normen die wetenschappers hanteren, worden gehandhaafd via een systeem van onderlinge controle (peer-reviewing) waarbij wetenschappers de resultaten van hun collega's beoordelen.
Een wetenschapper die bijvoorbeeld via een eenmalig experiment of op basis van het door Zeilmaker geprezen "boerenverstand" een bepaalde stelling vooropstelt, of die gesponsord wordt door een bepaald bedrijf, zal door zogenoemde collegiale toetsing, wat men peer-reviewing noemt, ofwel bevestigd worden ofwel gecorrigeerd worden. Wetenschappelijke onderzoekers controleren dus in essentie elkaar, vergelijk het met opensource software die ook zelfcorrigerend werkt.

XPloRR

...(vervolg)
En uiteraard is er voortschreidend inzicht, en worden via peer-reviewing theorien bijgesteld, maar "gezond boerenverstand" en intuitie is geen betrouwbare gids (lees bv. het boek van rechtspsycholoog Harald Merckelbach, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Maastricht "Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is". In zijn boek rijgt hij de verhalen aaneen waaruit blijkt hoe onbetrouwbaar die intuïtie kan zijn, hoezeer we kunnen worden gehinderd door voorkennis en voor oordelen.)

Cookies op deze website