Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Steeds meer mensen lijden aan mentale problemen. Maar kun je wel gezond zijn in een ongezonde samenleving? En moet de geestelijke gezondheidszorg niet radicaal anders?
Om die vraag te beantwoorden, is het van belang te analyseren hoe basale menselijke behoeften zich verhouden tot de werkelijkheid. “Zo vinden we tegenover de behoefte aan gemeenschap en verbondenheid een groeiend individualisme en maatschappelijke isolering. En tegenover een behoefte aan creativiteit staat een verstikkende conformiteit,” zegt Hamelink.
Een geestelijke aandoening wordt nu gezien als een individuele ziekte die gecorrigeerd moet worden. Maar volgens Hamelink is de aandoening een probleem van de sociale orde zelf. “Als de geestelijke gezondheid in eerste instantie geen individueel probleem is, maar een maatschappelijk probleem, dan is de sleutelvraag: hoe kan de maatschappij zich aanpassen aan onze menselijke behoeften?” In zijn videocolumn doet hij hiervoor een aantal interessante suggesties.
Reacties
Zou het misschien liggen aan volksvertegenwoordigers die geen respect hebben voor kinderen, dus ook geen respect hebben voor de ouders, dus ook geen respect hebben voor de grootouders, dat is dus alle leeftijdscategorieën! Dezelfde mentaliteit domineert in de Jeugdzorg, want beiden onderhouden een voorbeeldfunctie, maar het hoort daar eigenlijk niet thuis!
Mooi inzicht en ik denk helemaal waar ..zit er zelf ook in en met m’n verstand kan ik er niet van bij dat hoe ik me voel vanuit mezelf komt maar word veroorzaakt en opgedrongen door de omstandigheden waarin we verkeren ..ik ben niet gek maar de wereld des te meer ..