Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 03 maart 2022

Mattias Desmet: het gevaar van deze tijd en de uitweg

Redactie Blckbx

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Alvie

Juist, het is inderdaad een andere vorm van dictatuur. Zelf houd ik me ook bezig met dit soort ontwikkelingen, en ik noemde het alleen anders: democratische dictatuur.
Democratisch, omdat de (laat ik het netjes houden) volgzame groep in de samenleving (en dat is een grote groep) denken dat (meer) controle de enige weg is om problemen het hoofd te bieden en hiermee stemmen op partijen en leiders die dit vooral stimuleren, of zelfs promoten. De druk op de samenleving neemt toe (beperking denk- en bewegingsruimte) en het wordt gerechtvaardigd door met de vinger te wijzen naar de mensen die 'anders' zijn.
Hardere sancties, meer regels, meer wetten, gerechtvaardigd met de Bijbel van de moderne maatschappij genaamd: veiligheid en vrijheid.
Zo wordt onze leefruimte ingeperkt, doorgaans met de rechtvaardiging dat het voor iets goeds is. De samenleving went eraan en rechtvaardigen de noodzaak, waarmee controle op totalitair niveau er heel subtiel insluipt en het volk zelfs naar 'meer' verlangt. En zie, de verkiezingen worden gewonnen door hen die vrijheid en veiligheid beloven met een meest voor de hand liggende methode: meer controle, meer beperkingen, meer blauw op straat, hardere sancties: en ze worden aanbeden, want het is voor een goed doel: veiligheid en vrijheid.
Was een korte video, maar het doet me goed dat ik meer en meer mensen hoor die beginnen te twijfelen aan de integriteit van (onze) bestuurders. Ik hoop het, ik hoop het zo enorm, dat de prikkel in het leven komen zal die mensen aanzetten, voor de durf, om eigen overwegingen te maken, buiten het vertrouwde veld te durven kijken. Want ik geloof er stellig in, dat de transformatie naar totalitair bestuur gedoemd is te mislukken bij een samenleving dat in staat is zélf na te denken.
En dan los hiervan: ik merk nog heel vaak dat volgelingen worden geridiculiseerd door de 'zelfdenkers' (en andersom idem dito, dat zeker). Maar de volgers in de samenleving hebben nu gewoon de pech anders te zijn opgevoed, andere sociale omgeving... Het zijn gewoon mensen voor wie de realiteit gewoon is zoals het hen is gegeven. Door ze weg te zetten als 'dom', of als 'schaap' kom je er niet: de aanval wordt teruggeworpen en de volgeling verder de volgzaamheid ingeduwd.
Ieder heeft zijn eigen principes natuurlijk, ieder moet het zelf weten. Maar ik moet er gewoon niet aan denken te leven in een samenleving met als voornaam ideaal: luisteren wat de baas zegt, want zijn wil is de enige wil.

Cookies op deze website