Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Het vertrouwen in de verkiezingsuitslag neemt af, volgens Police For Freedom-oprichter Dennis Spaanstra. Daarom werd Controle Verkiezingen opgericht, om de resultaten beter te kunnen controleren. Deze organisatie hield afgelopen zondag een bijeenkomst in Driebergen. Verslaggever Erwin Taams was erbij.
In de kieswet is geregeld dat het volk gerechtigd is om de verkiezingen waar te nemen. Dit is nog nooit grootschalig georganiseerd. Controle Verkiezingen heeft inmiddels een database van 1.700 vrijwilligers opgebouwd. Verder is er een onafhankelijk systeem opgezet om gefotografeerde processen-verbaal en cijfers te verzamelen. Deze data willen zij centraal inzichtelijk maken, in tegenstelling tot de overheid die dat decentraal doet per gemeente.
Ondersteund door gastsprekers, zoals journalist Rico Brouwer en Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD), presenteerde de organisatie een plan aan een groep potentiële waarnemers. Zij trekken er op 22 november op uit om de verkiezingen te controleren. Het fotograferen van de processen-verbaal is een van hun belangrijkste taken. Hiervoor werd tijdens de bijeenkomst dan ook veel tijd uitgetrokken. Ook werd aandacht besteed aan de kieswet en de houdbaarheid van stembiljetten
Hoewel alle politieke partijen door de organisatie waren uitgenodigd, zorgde de aanwezigheid van FVD’er Pepijn van Houwelingen voor enige ophef. Een van de aanwezigen sprak zijn zorgen uit over de mogelijk dominante rol van FVD binnen het initiatief.
Verslaggever Erwin Taams was erbij en ging in gesprek met sprekers en gasten, onder wie Jacqueline Mulders. Als civiel expert voor het ministerie van Buitenlandse Zaken deed zij ervaring op in verkiezingswaarnemingen. Denkt zij dat er genoeg waarnemers zijn om de verkiezingen betrouwbaar te kunnen controleren? En is het risico op stemfraude niet veel groter bij de transitie van de lokale naar de landelijke database?
Mulders was woensdag 1 november 2023 te gast bij blckbx today om te praten over het verkiezingsproces en -waarnemingen.
We hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken om een reactie gevraagd. Lees hier hun antwoorden op onze vragen over wantrouwen, twijfel en transparantie rond het stem- en telproces.
Reacties
Verkiezingen worden niet gefraudeerd op het niveau van de tellers, het stemlokaal of de procedure voor het handmatige tellen. Daar waar de uitslag van een individueel stemlokaal zijn data naar toe verstuurt, daar gebeurd het schimmige. Verkiezingen in Nederland zijn alleen transparant tot het niveau van het stemlokaal. Het centrale punt waar alle tel data binnenkomt en waar alles wordt opgeteld (m.b.v. stemcomputer software) is niet toegankelijk, zoals is bepaald door de Kiesraad. Arjen Kamphuis (een cybersecurity wetenschapper) stelde in het verleden veel vragen over dit schimmige proces.
De man verdween in 2018 van de aardbodem. Fraude vindt niet of nauwelijks plaats op het niveau van de tellers, dat is te omslachtig en te opzichtig voor de fraudeur. Het is naïef om te denken wanneer er fraude wordt gepleegd dat dat zou gebeuren door de tellers in de stemlokalen. De fraude vindt plaats na tel proces met de verzamelde data op het centrale punt waar geen waarnemer bij mag komen.