Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 07 april 2023

Gelekte Pentagon-documenten tonen grote verliezen voor Oekraïne

Redactie Blckbx
2023 04 07 Pentagon docs
3:00

Er zijn geheime Pentagon-documenten gelekt over de plannen van de VS en de NAVO voor een Oekraïens offensief. Ze bevatten belangrijke details over de oorlog en schetsen een beeld dat veel minder rooskleurig is dan publiekelijk wordt voorgesteld.

De New York Times, die de authenticiteit van de documenten heeft bevestigd, spreekt van een ‘een aanzienlijke inbreuk op de Amerikaanse inlichtingendienst in de poging Oekraïne te helpen’. De documenten circuleren nu op sociale media, in een periode waarin veel analisten een Oekraïens tegenoffensief verwachten om de Russische opmars te stuiten. Gedateerd op 1 maart, schetsen de documenten een tijdlijn die loopt vanaf die datum tot eind april.

Grote verliezen Oekraïne

De meest opmerkelijke informatie in de documenten betreft de verliezen die de strijdende partijen hebben geleden. Rusland zou tussen de 16.000 en 17.500 troepen hebben verloren, terwijl aan Oekraïense kant tot wel 71.500 soldaten gesneuveld zouden zijn.

Dat cijfer ligt dicht bij de 100.000 omgekomen Oekraïense troepen die EU-chef Ursula von der Leyen noemde in een toespraak in november 2022, voordat haar opmerkingen werden ingetrokken. Het komt ook nauw overeen met wat één van de topadviseurs van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in juni aan de BBC vertelde. Mykhailo Podolyak zei toen dat Oekraïne tussen de honderd en tweehonderd soldaten per dag verloor. De oorlog duurt nu al ongeveer 370 dagen. Wanneer dit aantal vermenigvuldigd wordt met 200, betekent dat 74.000 omgekomen Oekraïense soldaten.

Andere westerse regeringsfunctionarissen schetsen een voor Oekraïne veel rooskleuriger beeld. Zo zouden er volgens de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin al ‘aanzienlijk meer dan 100.000’ Russen zijn gesneuveld.

De New York Times stelt echter dat de gelekte documenten aangepast kunnen zijn door Rusland om zo desinformatie te verspreiden: “Militaire analisten zeiden dat de documenten in bepaalde delen lijken te zijn gewijzigd ten opzichte van hun oorspronkelijke vorm, waardoor de Amerikaanse schattingen van Oekraïense oorlogsslachtoffers te hoog zijn en de schattingen van Russische gesneuvelde troepen te laag. De wijzigingen zouden kunnen wijzen op een poging tot desinformatie door Moskou, aldus de analisten.”

De analisten gaven tegenover de New York Times echter ook aan dat delen van de documenten authentiek lijken te zijn en Rusland belangrijke informatie verschaffen over de Oekraïense troepenopbouw en de levering van wapens.

Wapens en trainingen

De documenten schetsen de verwachtingen aangaande wapenleveranties aan Oekraïne door de VS en andere NAVO-landen. Ook worden de trainingsschema's vermeld voor de Oekraïense strijdkrachten naarmate het tegenoffensief in de lente nadert. Volgens de documenten zijn er twaalf Oekraïense brigades in opbouw. De wapens die aan hen zijn of zullen worden geleverd, worden daarbij vermeld. Negen brigades zouden worden bewapend en getraind door de VS en de NAVO-bondgenoten. Zes daarvan zouden eind maart klaar zijn, terwijl de rest eind april in actie kan komen. De brigades zouden 253 tanks, 381 gemechaniseerde voertuigen en 480 motorvoertuigen nodig hebben.

Opvallend is verder dat de T-64-tanks, waarmee Oekraïne voor de oorlog zijn tankbataljons had bemand, bijna volledig zijn verdwenen. Ze staan vast aan het front of zijn vernietigd. Volgens de documenten zijn slechts 43 van deze tanks beschikbaar voor het komende offensief.

Ook valt in de documenten te lezen hoeveel Oekraïne gebruikmaakt van HIMARS, high mobility artillery rocket systems, die op afstand aanvallen kunnen uitvoeren op doelen als munitieopslagplaatsen, infrastructuur en troepenconcentraties. Het Pentagon heeft nooit publiekelijk gezegd hoe veel HIMARS-munitie de Oekraïense troepen gebruiken, maar de documenten doen dat wel.

Het is onduidelijk wie de documenten heeft gelekt en hoe dat is gebeurd. Het Witte Huis heeft geprobeerd Twitter en andere sociale media ertoe te bewegen de documenten te verwijderen. Hierop reageerde Twitter-CEO Elon Musk spottend: “Ja, je kunt echt dingen van het internet verwijderen – dat werkt perfect en vestigt geen aandacht op wat je probeerde te verbergen.”

Hieronder staan afbeeldingen van de documenten waar het om gaat.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Die primitieve oorlog moet gaande blijven voorlopig zodat het voor ons lijkt alsof er een kleine oorlog gaande is. Terwijl er in werkelijkheid al een WOIII gaande is, maar niet met ouderwets wapengekletter. Nee, een WOIII op andere manieren, tegen de gehele mensheid.

Tom123

Bij vergelijking van de verschillende versies zie ik dat de eerste heeft
1. hogere resolutie en
2. Andere getallen, 35.5k tot 43.5k Russische doden en 16.5k tot 17k Oekraiense.
De tweede is
1. van slechtere kwaliteit een hoger Oekraïens dodental en lager Russisch dodental.
2. De 6 en 7 staan iets lager op de regel van het Oekraïense dodental. Alsof ze daar geplakt zijn maar net niet helemaal op de goede plek. Ook zichtbaar op de foto van BlckBx.
Mijn vermoeden is dat de tweede bewerkt is maar doe vooral uw eigen onderzoek en trek uw eigen conclusies.
https://i.imgur.com/432JeXg.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FtF5HqSXgAAzyUl?format=jpg

Cookies op deze website