Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 03 april 2023

Vrouw gearresteerd en aangeklaagd wegens ‘beledigen Macron’

Redactie Blckbx
2023 04 03 Macron belediging im Cropped
2:00

In een ongekende zaak moet een vrouw uit Noord-Frankrijk terechtstaan omdat ze president Emmanuel Macron zou hebben beledigd op sociale media. Ze noemde hem ‘stuk vuil’ en krijgt nu mogelijk een boete van 12.000 euro.

Tot haar schrik werd de vrouw op vrijdag 24 maart gearresteerd wegens ‘belediging van de president van de republiek’, meldt La Voix du Nord. Het ging om een Facebook-post die zij plaatste op dinsdag 12 maart, de dag voor het tv-interview waarin Macron zijn pensioenplannen verdedigde, die hevige protesten hebben uitgelokt. In dat bericht schreef de vrouw: “Dit stuk vuil gaat u om 13.00 uur toespreken, het is altijd op televisie dat we dit vuil zien.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Valérie, zoals ze genoemd wordt door de krant, ontkende aanvankelijk dat ze Macron wilde beledigen en zei dat ze had willen schrijven ‘l’or dur’ (hard goud) in plaats van ‘l’ordure’ (vuil), maar dit overtuigde de politie niet.

De vrouw, die als activist betrokken is bij de gele hesjes-beweging, moet op 20 juni voor de rechter verschijnen. Als ze schuldig wordt bevonden, hangt haar een boete van twaalf duizend euro boven het hoofd.

Voorbeeld

De vrouw dacht aanvankelijk dat het om een grap ging, toen de politie bij haar voor de deur stond. “Ik vroeg hen of het een grap was, ik was nog nooit gearresteerd,” zei ze. “Ik ben niet publieke vijand nummer één.” Volgens de vrouw gaat het ook niet zozeer om haar, maar om een signaal naar de bevolking: “Ze willen mij als voorbeeld stellen.”

Gevraagd naar waarom juist zij als voorbeeld gesteld zou worden, antwoordt Valérie: “Ik ben al enkele jaren activist, heb verschillende demonstraties geïnitieerd van de gele hesjes en tegen het coronapaspoort. Aangezien ik altijd op de demonstraties aanwezig ben, ben ik bekend.”

“Thuis gearresteerd omdat ze Emmanuel Macron ‘vuil’ heeft genoemd op sociale media,” reageerde journalist Alexis Poulin. “Het is lang geleden dat minachting van de president van de republiek werd gebruikt. Dit regime is bezig op te lossen in autoritarisme.”

Protesten houden aan

Al sinds januari wordt er zeer hevig gedemonstreerd tegen de regering van Macron. De protesten wonnen aan momentum toen de president vorige maand buiten het parlement om de pensioenleeftijd verhoogde van 62 naar 64 jaar. De vakbonden hebben met nationale stakingen meermaals grote delen van het land platgelegd, terwijl overal in Frankrijk massale demonstraties plaatsvonden.

Ook afgelopen weekend werd er weer op veel plaatsen geprotesteerd, zoals in Normandië.

Tekst gaat verder onder de tweet

De politie treedt vaak buitengewoon hardhandig op tegen de demonstranten. In Parijs raakte een man al een testikel kwijt door een politieknuppel. Door een granaat verloor een vrouw in Rouen een vinger. En een spoorwegarbeider die door granaatscherven werd geraakt, verloor een oog. Het gewelddadige politieoptreden wakkert de woede tegen de regering alleen maar aan. Voor komende donderdag zijn er voor de elfde keer sinds januari massale demonstraties aangekondigd.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Lam

Wat een onbeschrijvelijk stuk vuil, die Macron. Hij had aangekondigd ´ongevaccineerden´ het leven ernstig zuur te gaan maken.
Nu zijn inmiddels de ´gevaccineerden´ zuur, van de bijwerkingen.

Requin

Plak op iedere vuilniszak een stikker macron, dat mag wel!

Cookies op deze website