Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 04 april 2023

Moskou kondigt tegenmaatregelen aan wegens Fins NAVO-lidmaatschap

Redactie Blckbx
2023 04 04 Rusland tegenmaatregelen Finland Cropped
3:00

Finland treedt vandaag toe tot de NAVO. Het Kremlin noemt de laatste uitbreiding van het bondgenootschap een ‘bedreiging voor de Russische veiligheid’ en heeft tegenmaatregelen aangekondigd.

Vorige week stemde Turkije als laatste NAVO-lidstaat in met de toetreding van Finland. Dat betekent het einde van een tijdperk van militaire ongebondenheid voor het Scandinavische land. Die periode begon nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog een invasiepoging van de Sovjet-Unie afsloeg en ervoor koos vriendschappelijke betrekkingen met buurland Rusland te onderhouden. Vanmiddag wordt voor het eerst de Finse vlag gehesen bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Het zet de verhoudingen tussen het Westen en Rusland nog verder op scherp.

“Het Kremlin is van mening dat dit de zoveelste escalatie is en dat de uitbreiding van de NAVO een bedreiging vormt voor onze veiligheid en de belangen van de Russische Federatie,” zei Dmitri Peskov, woordvoerder van president Vladimir Poetin.

Tegenmaatregelen

Rusland laat de Finse toetreding tot de NAVO niet ongemerkt voorbijgaan, volgens Peskov. “We zullen tegenmaatregelen nemen om onze eigen veiligheid zowel tactisch als strategisch te waarborgen,” waarschuwde hij.

“We zullen de ontwikkelingen in Finland nauwlettend volgen en kijken hoe het Noord-Atlantische blok het grondgebied van Finland zal gebruiken met betrekking tot de plaatsing van wapens, systemen en infrastructuur dicht bij onze grens daar, die mogelijk een bedreiging voor ons kunnen vormen,” zei Peskov. Er zullen dienovereenkomstig maatregelen worden genomen, benadrukte hij.

Zondag kondigde Boris Gryzlov, de Russische ambassadeur in Wit-Rusland, al aan dat Moskou tactische kernwapens zal plaatsen in Wit-Rusland, tegen de grens met de NAVO-buren.

Verdere NAVO-uitbreiding

NAVO-chef Jens Stoltenberg noemt de laatste uitbreiding van het bondgenootschap juist een ‘historische gebeurtenis’ en een rechtstreeks gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Hij heeft aangegeven dat er geen NAVO-troepen in Finland worden gestationeerd zonder toestemming van Helsinki.

Stoltenberg heeft beloofd ervoor te zorgen dat ook Zweden snel toetreedt tot het bondgenootschap. “Poetin had als doel van de inval in Oekraïne om minder NAVO te krijgen,” zei Stoltenberg tegen verslaggevers voorafgaand aan een vergadering van het bondgenootschap. “Hij krijgt precies het tegenovergestelde … Finland vandaag, en binnenkort ook Zweden worden een volwaardig lid van het bondgenootschap.”

Naar verwachting stopt Stoltenberg in oktober als secretaris-generaal van de NAVO. Voorzitter van Europese Commissie Ursula von der Leyen wordt genoemd als zijn opvolger.

Russisch buitenlandbeleid

Vorige week presenteerde Rusland een nieuwe doctrine voor het buitenlandbeleid. Moskou noemt de Verenigde Staten hierin ‘de grootste bedreiging voor de nationale veiligheid’. Rusland zou volgens de doctrine bondgenootschappen moeten zoeken ‘binnen de context van een existentiële confrontatie met het Westen’. China en India zijn hierin Ruslands voornaamste bondgenoten.

In blckbx today van maandag 3 april 2023 stond onderzoeksjournalist Daan de Wit stil bij het nieuwe buitenlandbeleid van Rusland, waarin Moskou zich definitief lijkt af te keren van het Westen. Dat fragment is hieronder terug te zien.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Ursula von der Leyen als mogelijke opvolger van Stoltenberg. En dat kan zomaar. Onbetrouwbaar als voormalig Duits minister van Defensie. En we hebben zelf een Ollongren als minister van defensie. Brokkenpiloten zijn het op die posities.
We zouden met miljoenen de straat op moeten gaan in Nederland. Ze loodsen ons echt in de afgrond. Niet met tientallen duizenden, want dat wordt toch doodgezwegen, maar met een paar miljoen. Als we niet verder nog de oorlog in willen worden gezogen en we nog een restje vrijheid willen behouden moeten we massaal de straat op.

Lam

´Poetin had als doel van de inval in Oekraïne om minder [ lees: niet méér ] NAVO te krijgen´, zei Stoltenberg.
Dus daarmee wordt erkend dat Putin geen imperialistische motieven heeft.
´Hij krijgt precies het tegenovergestelde .´
Daarmee wordt toegegeven dat het westen dat wél heeft.

Cookies op deze website