Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 10 april 2023

Westerse media lijken zich te realiseren dat VS Nord Stream-aanval uitvoerden

Redactie Blckbx
2023 04 10 nord stream nyt Cropped
3:00

Nadat eerst Rusland en vervolgens een ‘onafhankelijke pro-Oekraïense groep’ werd beschuldigd, stelt de New York Times nu dat het ‘in niemands belang kan zijn om te onthullen wie er verantwoordelijk is voor de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen’.

Eind september maakten vier zware explosies een einde aan de Nord Stream-pijpleidingen, die gas vervoerden van Rusland naar Duitsland. Aanvankelijk wezen alle westerse vingers beschuldigend richting Moskou.

In maart werd ineens een ‘onafhankelijk opererende pro-Oekraïense groep’ door Amerikaanse inlichtingendiensten aangewezen als dader. De groep van zes zou vanaf een gehuurd plezierjacht van vijftien meter lang explosieven geplaatst hebben aan de pijpleidingen. Er zouden resten van explosieven gevonden zijn op de boot. Volgens onderzoeksjournalist Seymour Hersh – die claimt dat de regering Biden opdracht gaf voor de aanval – hebben inlichtingendiensten die theorie bewust gevoed aan de media om de Amerikaanse betrokkenheid te verdoezelen.

Ook volgens Zweden, dat zijn eigen onderzoek uitvoert, is het scenario over de pro-Oekraïense groep onwaarschijnlijk. Donderdag vertelde de Zweedse hoofdaanklager Mats Ljungqvist aan de krant Norrköpings Tidningar dat zijn onderzoek weliswaar niet had uitgesloten dat het om niet-statelijke actoren ging, maar dat slechts een ‘zeer beperkt aantal bedrijven of groepen’ ertoe in staat is. Het meest waarschijnlijke is volgens hem dat een staat verantwoordelijk is.

‘In niemands belang’

Vrijdag publiceerde de New York Times een artikel dat vooral benadrukt dat er nog veel vragen zijn. De krant sprak onder meer met Johannes Riber, marineofficier en analist aan het Deense Instituut voor Strategie en Oorlogsstudies. Ook hij doet het verhaal over een pro-Oekraïense groep en een plezierjacht af als ‘een James Bond-theorie’. “Om te weten hoe de explosie zou werken, met de zeedruk op die diepte, heb je zeer gespecialiseerde kennis nodig. Hoe werkt de fysica?” vraagt hij zich af.

Hoewel de hele wereld al sinds september 2022 op zoek is naar een dader, stelt de New York Times inmiddels dat ‘het in niemands belang kan zijn om te onthullen wie er verantwoordelijk is’. Een schuldige aanwijzen kan onbedoelde gevolgen hebben, volgens de krant.

Als Rusland wordt beschuldigd, zou dat volgens de New York Times leiden tot escalatie: “Beweren dat Rusland achter de aanval zit, zou betekenen dat het met succes belangrijke kritieke infrastructuur in de achtertuin van West-Europa heeft gesaboteerd, en zou de roep om een reactie kunnen aanwakkeren."

Wanneer Oekraïne wordt aangewezen als dader, kan de Europese steun voor de oorlog in gevaar komen: “Als Oekraïense agenten de schuld zouden krijgen, zou dat het interne debat in Europa over steun aan de oosterburen kunnen aanwakkeren.”

En westerse betrokkenheid zou tot verdeeldheid leiden. “Het noemen van een Westers land of Westerse agenten zou kunnen leiden tot een diep wantrouwen, terwijl het Westen worstelt om een verenigd front te vormen,” aldus de New York Times.

‘Niet praten over Nord Stream’

Vorige week maandag haalde een uitgebreid artikel van de Washington Post het verhaal over een pro-Oekraïense groep op een plezierjacht al onderuit. Duitse onderzoekers waarmee de krant sprak, stellen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de plezierjacht de enige boot is die werd gebruikt. Ook vonden zij het verdacht dat getrainde saboteurs bewijsmateriaal zouden achterlaten op de boot waarmee de aanval uitgevoerd zou zijn.

Op EU- en NAVO-bijeenkomsten heerst er een stilzwijgende afspraak om niet te praten over de Nord Stream-sabotage, vertelde een Europese diplomaat aan de Washington Post. “Leiders zien er weinig heil in om te diep te graven en een ongemakkelijk antwoord te vinden,” zei hij. Veel diplomaten zien liever niet de mogelijkheid onder ogen dat Oekraïne of bondgenoten betrokken zijn.

VS als verdachte

Het wijzen naar de VS als hoofdverdachte komt niet helemaal uit de lucht vallen. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben namelijk herhaaldelijk gewaarschuwd dat zij er ‘alles aan zouden doen om te voorkomen dat Nord Stream 2 operationeel zou worden’, als Rusland Oekraïne zou binnenvallen. In juni 2022 hield de NAVO een militaire oefening rond het Deense eiland Bornholm, precies waar de explosies plaatsvonden.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Ook in dit geval het 'stilzwijgen' doen. Al die corrupte Amerikaanse sabotages en het militair binnenvallen in tientallen landen sinds WOII...laten we onze mond maar houden. Trouwens de meerderheid zou het toch niet kunnen geloven. Tis nogal beangstigend.

Ath

"Aanvankelijk wezen alle westerse vingers beschuldigend richting Moskou." Nou niet mijn vinger hoor. Voor mij was direct al duidelijk dat US de dader is.

Cookies op deze website