Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 28 februari 2023

83 procent Nederlanders vindt dat Rutte moet opstappen na gasdebacle

Redactie Blckbx
2023 02 28 rutte opstappen
2:10

Maar liefst 83 procent van de 15.000 deelnemers aan de 'Stelling van de dag' van de Telegraaf vindt dat Mark Rutte (VVD) moet opstappen als premier. Het vernietigende enquêterapport over het gasfiasco in Groningen is de spreekwoordelijke druppel.

De Telegraaf legde maandag de stelling voor of Rutte moet opstappen, naar aanleiding van het verschijnen van het vernietigende rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.

Daaruit bleek afgelopen vrijdag dat bij de aardgaswinning de belangen van Groningers stelselmatig werden genegeerd. Ook heeft Rutte de situatie in Groningen jarenlang onderschat.

Van de website gehaald

Hoewel de stelling wegens overweldigende belangstelling al na enkele uren van de website van de Telegraaf werd gehaald, slaagden toch 15.000 mensen erin om te reageren. De reacties van de respondenten liegen er niet om. Volgens verreweg de meeste deelnemers is de positie van de regering na alle schandalen van de afgelopen jaren ‘onhoudbaar’. Rutte moet wat hen betreft dan ook het veld ruimen, net als zijn kabinetsploeg.

“De kabinetten Rutte hebben zoveel ellende veroorzaakt! Nieuwe verkiezingen is de enige optie,” en “Direct aftreden Rutte en consorten. Ze hebben grof gefaald en Groningers niet serieus genomen,” waren enkele van de reacties. Voor een andere respondent zou het aftreden van Rutte een goed gebaar zijn ‘maar Rutte is dat absoluut niet van plan, hij draait zich er wel weer uit zoals altijd’.

Huizen herbouwen

Meer dan de helft van de deelnemers vindt dat de hoofdverantwoordelijken moeten aftreden om het vertrouwen van de getroffen Groningers in de politiek te kunnen herstellen. Een op de drie stemmers denkt echter dat Groningers er niks mee opschieten als het kabinet nu opstapt. “Stop liever energie in een inzamelingsactie voor de Groningers. Besteed aandacht aan deze regio waar wij jarenlang van geprofiteerd hebben met gas. Herbouw de huizen iets verderop in de provincie zodat we ook weer gas uit de grond kunnen halen. Twee vliegen in een klap!” stelt een deelnemer voor.

De Telegraaf sluit af met een positieve mening over de premier. “Er moet een leidersfiguur blijven en Rutte kan partijen samenbrengen, ook al is hij niet onfeilbaar,” citeert de krant een van de weinige respondenten (13 procent) die vindt dat Rutte in functie moet blijven als premier.

Geert Wilders

PVV-voorman Geert Wilders reageerde op Twitter op de stelling. Hij vindt dat de positie van Rutte als premier onhoudbaar is geworden.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Ook al zou Rutte weg zijn, hun plan gaat gewoon verder, het maakt allemaal niks uit zover niet echt wordt gestreden tegen dat vuil en je het vuil verwijderd uit de samenleving.

je stelt alleen wat uit... they are the system, they created the system, they control the system + en alles zit erin, als je het systeem laat leven blijft het doorgaan met.

Job

Rutte ging toch hoofd van de VN of zo worden ergens dit jaar? Lijkt me logisch om hem dan eerst even te laten aftreden. Even voor de vorm 'het boetekleed aantrekken' en daarmee zorgen at de rest buiten schot blijft en hoppa, nieuwe positie. Op zich ben ik het er volledig mee eens dat het kabinet weg moet, maar de timing is wel weer wat verdacht. Maar goed, laten we het ijzer smeden als het heet is en die mafketels eruit gooien als we de kans krijgen.

Cookies op deze website