Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 22 maart 2022

Amnesty start petitie tegen NCTV wegens bespioneren kritische burgers

Redactie Blckbx
2022 03 22 Amnesty Cropped
02:21

De Nederlandse afdeling van Amnesty International is een petitie gestart tegen de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Deze overheidsdienst bespioneerde kritische burgers die een andere mening hadden dan de regering ten aanzien van het coronabeleid.

Uit een analyse van wob-documenten bleek onlangs dat de NCTV op sociale media kritische burgers bespioneerde met nepaccounts. De ingewonnen informatie werd vervolgens doorgespeeld aan het ministerie van VWS. In de analyse worden concreet de namen genoemd van opiniepeiler Maurice de Hond, auteur Hans van Tellingen, PVV-Kamerlid Fleur Agema en Caroline van der Plas van BBB.

Volgens Amnesty gedraagt de NCTV zich als een geheime dienst in Nederland, terwijl ze zich niet aan de strenge regels voor geheime diensten houden. Omdat dit een gevaar is voor de mensenrechten, is Amnesty een petitie gestart om het kabinet op te roepen de taken van de NCTV duidelijker af te bakenen.

Privacy en vrijheid van meningsuiting

Volgens Amnesty vormt de NCTV een bedreiging voor het recht op privacy en vrijheid van meningsuiting: “De NCTV bespioneerde jarenlang activisten op sociale media met nepaccounts. Dat is in strijd met het recht op privacy. Ook vormt de NCTV een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie, omdat mensen zich minder vrij voelen wanneer zij in het geheim in de gaten kunnen worden gehouden.”

Oproep van Amnesty

De petitie van Amnesty roept het kabinet op om de taken van de NCTV duidelijker af te bakenen, zodat bevoegdheden niet kunnen worden misbruikt om kritische burgers, journalisten en oppositieleden te surveilleren. De NCTV moet zich beperken tot haar coördinerende taak.

Het bespioneren van kritische burgers valt daar niet onder, volgens Amnesty: “Bij die coördinerende taak hoort geen bevoegdheid om heimelijk online gegevens te verzamelen met nepprofielen. Zulke ingrijpende bevoegdheden voor gegevensverwerkingen horen thuis bij de politie en inlichtingendiensten, die zich daarbij aan de strikte wettelijke kaders moeten houden.”

Iedereen kan hier de petitie ondertekenen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Amnesty NCTV wob-documenten

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Mooi innitiatief van Amnesty (al is een petitie wel wat karig) en goed dat hier aandacht voor is.

Op eerdere Kamervragen van Kuzu antwoorde Grapperhaus dat de criminele onderzoekspraktijken van de ‘staat binnen de staat’ wat hem betreft gerechtvaardigd worden door de uit het idiote Urgenda-arrest bekende opgerekte redenatie dat de NCTV c.s. handelt ‘uit het beschermen van het Recht op Leven’ (art 6 juncto 2 EVRM)
(Kamerstuk KST 982328, pub 26/5/21 , dd 21/5/2921 ; in o.m. een voetnoot )

Naast de juridische haken en ogen (o.m. een veel te lange - en speculatieve - causale keten), is die redenatie ook door de CCP gepusht mbt Covid/Lckdowns etc (Michael P Senger wijst daar op in ‘Snake Oil’ en overige publicaties).

Een en ander verklaard wel mede waarom de regering-Rutte nooit naar het Europese Hof gestapt is m.b.t. het idiote Urgenda-arrest, iets wat normaliter wel zou gebeuren m.b.t. een dergelijk verstrekkend beroep op het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Cookies op deze website