Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 28 maart 2023

Jandino gecanceld na uiten twijfels maanlanding en 9/11: 'Ik blijf altijd mijn mening uitdragen'

Redactie Blckbx
2023 03 28 jandino gecanceled
2:30

Comedian Jandino Asporaat is door de gemeente Arnhem geschrapt als gastdocent tijdens de Week van het geld, omdat hij zijn twijfels uitsprak over de maanlanding en 9/11. In een reactie zegt hij zich nooit de mond te laten snoeren.

Jandino was afgelopen week niet alleen te gast bij blckbx, waar hij een openhartig gesprek had met programmamaker Flavio Pasquino, maar schoof ook aan bij Jorn Luka voor de podcast The Trueman Show. Het gesprek ging, naast over een heleboel andere onderwerpen, ook over hoe hij denkt over bepaalde historische gebeurtenissen in de wereld, zoals de maanlanding. Daarover zei de comedian ‘nog te wachten op bewijs’ dat de mens echt voet op de maan zou hebben gezet. Ook zette hij vraagtekens bij de 'aanslagen' op de Twin Towers in New York en het Pentagon in Washington DC, op 11 september 2001. “Ze zeiden ook dat er massavernietigingswapens waren in Irak. Ze hadden foto’s. Maar die (wapens) waren er niet,” zei hij.

Gecanceld

De uitspraken hebben ertoe geleid dat de gemeente Arnhem Jandino heeft gecanceld als gastdocent. De comedian zou donderdag in Arnhem een gastles geven op een vestiging van roc Rijn IJssel in Arnhem-Zuid tijdens De Week van het geld, een landelijk initiatief om kinderen te leren hoe ze goed kunnen omgaan met geld. “De les van Asporaat gaat nu niet door, een direct gevolg van diens uitspraken,” zei Arnhems wethouder Mark Lauriks (PvdA) tegenover de Gelderlander. ”Wij respecteren de vrijheid van meningsuiting, maar vinden dit soort uitspraken geen goed voorbeeld geven voor onze kinderen en jongeren.” Een gastles is daarom ‘niet gepast’, vindt de wethouder. ”Juist tijdens de Week van het geld moet informatie betrouwbaar zijn en de boodschap helder.”

In een verklaring op Twitter gaat de cabaretier in op de situatie. Hij geeft aan altijd zijn mening te zullen blijven uitdragen. "Het motto van de afgelopen jaren is geweest vooral je ogen dichthouden en alles aan je voorbij laten gaan. Ook al denk je dat het niet klopt: laat het denken en beoordelen maar over aan degenen die wij hebben bestempeld als experts die een mening mogen hebben. De rest moet maar volgen en geen lawaai maken. En als we dan onze ogen openen en zelf nadenken dan vragen we ons opeens heel hard af waar het mis is gegaan en waardoor de tweedeling in de samenleving is veroorzaakt."

Eerder werd Jandino vanwege zijn uitspraken hard aangevallen op Twitter door onder andere acteur Tim Hofman. “Geloof je echt dat de maanlanding en 9/11 nep waren? Of liet je je even gaan in het moment?” vroeg hij. “Je zegt dat je op bewijs wacht en ‘áls we naar de maan zijn geweest’. Dus ik dacht, ik vraag het eens; geloof je het nou wel of niet? En 9/11?”

Waarop Jandino reageerde: “Gebouwen vielen alle drie precies hoe het zou gaan als je explosieven zou gebruiken. Jij leek me iemand die waardeert als mensen verder gaan dan wat logisch lijkt.”

Jandino was fel tegenstander van de coronamaatregelen en stopte als 'weigerartiest' resoluut zijn tournee toen de coronapas werd ingevoerd. Want 'als niet iedereen toegang heeft, treed ik niet op'. Geen makkelijke keuze, maar toch hield hij zijn rug recht. In een openhartig gesprek met Flavio Pasquino blikte hij afgelopen week terug op die periode. Wat heeft hij verloren, wat heeft het hem gebracht en hoe kijkt hij aan tegen de wereld van nu? Het interview met Jandino is via de link hieronder in zijn geheel terug te kijken.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Beetje naïef ook om je te laten verlokken om je twijfels uit te spreken over de maanlanding of 9/11. Dat zijn van die onderwerpen waarbij je bij voorbaat op je gezicht gaat. Voor de rest grote bewondering voor deze man.

Cookies op deze website