Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 03 februari 2023

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt: ‘Centrale database paspoortgegevens is hellend vlak’

Redactie Blckbx
2023 02 03 AP centrale database Cropped
1:30

Het kabinet wil dat er één centrale database komt voor alle paspoortgegevens, zoals vingerafdrukken, handtekeningen en pasfoto’s en wil daarvoor de wet wijzigen. De Autoriteit Persoonsgegeven (AP) vindt het een riskant idee. ‘Dit kan leiden tot zeer onwenselijke situaties’.

Nu slaat de gemeente waar iemand een paspoort of identiteitskaart aanvraagt de gegevens op, in eigen en decentrale database. Maar het kabinet wil met een wijziging van de Paspoortwet overgaan op één centrale opslag. Daar zijn grote risico’s aan verbonden, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegeven (AP). In een wetgevingsadvies beveelt de AP aan om de plannen ‘grondig aan te passen of anders in te trekken’.

Hellend vlak

Vingerafdrukken zouden in die database worden bewaard totdat het identiteitsbewijs is uitgegeven. Pasfoto’s en handtekeningen worden langdurig opgeslagen. Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen bestaat het risico dat de overheid die database in de toekomst wil gebruiken voor andere doeleinden dan de uitgifte van identiteitspapieren. “Je begeeft je op een hellend vlak, we kunnen met hele kleine stapjes tegelijk in zeer onwenselijke situaties terecht komen,” waarschuwt hij. “Eerst wil de politie die vingerafdrukken gebruiken voor het oplossen van zeer ernstige misdrijven, daarna ook voor iets minder ernstige misdrijven... Waar eindigt dat? Daar moet je goed over nadenken, voordat je kiest voor een centrale database.”

Hackers

Bovendien zou inbreken in een centrale database de hoofdprijs betekenen voor hackers. “De pasfoto’s en handtekeningen van bijna alle Nederlanders bij elkaar, en dan ook nog eens de vingerafdrukken van de mensen die wachten op een paspoort: dat is een goudmijn voor cybercriminelen,” zegt Wolfsen. “In plaats van in te moeten breken in de databases van ruim driehonderd gemeenten, zijn criminelen straks met één hack klaar.”

“Dit soort data is het neusje van de zalm, en niet voor niets enorm in trek bij criminelen. Deze biometrische gegevens zijn ontzettend gevoelig en kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt om identiteitsfraude te plegen of mensen te discrimineren,” voegde hij toe.

Ook wijst de AP erop dat onduidelijk is wie er verantwoordelijk zou worden. Het kabinet verdeelt de verantwoordelijkheid voor de gegevens namelijk tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeenten. Voor sommige onderdelen is het daardoor niet duidelijk wie er precies verantwoordelijk voor zijn. Overheden kunnen zich dan achter elkaar verschuilen als er iets misgaat, waarschuwt de AP.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Petrazoveel

Deze actie past helemaal bij ons totalitaire kabinet. Al is het natuurlijk altijd de vraag in hoeverre ze dit zelf hebben bedacht.

Cookies op deze website