Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 18 oktober 2022

Baudet geschorst, PVV en FVD lopen weg bij 'ondemocratische' stemming

Redactie Blckbx
2022 10 18 schorsing baudet
2:20

Met 119 stemmen voor en slechts 2 tegen hebben de Kamerleden zojuist ingestemd met het voorstel van het ‘integriteitscomité’ om het gekozen Kamerlid Thierry Baudet voor een week te schorsen. FVD en PVV verlieten de Kamer tijdens de in hun ogen ‘ondemocratische’ stemming.

Baudet mag nu, als gekozen volksvertegenwoordiger met een mandaat van de kiezer, een week lang niet deelnemen aan debatten in de Tweede Kamer. Hij mag alleen deelnemen aan stemmingen. Het is de eerste keer in de parlementaire geschiedenis van Nederland dat een gekozen Kamerlid door zijn mede-Kamerleden wordt geschorst.

De FVD-voorman krijgt de straf omdat hij zogenaamd niet open is geweest over inkomsten uit nevenfuncties. Baudet weigerde gegevens over deze, overigens volstrekt toelaatbare, nevenfuncties op te laten nemen in het register.

Voor de motie legde Baudet in zijn zogeheten 'stemverklaring' uit dat het allemaal niets met transparantie te maken heeft. “De Belastingdienst weet alles van mij, iedere burger kan via de Kamer van Koophandel precies zien waar ik mee bezig ben. De financiën van de partij, alles is even transparant.”

"Daar gaat dit dus niet over," zei Baudet. "Dit gaat om het fundamentele principe – en dat is ook waarom ik niet meedoe aan de registeren – dat Kamerleden immuniteit horen te hebben in het uitoefenen van hun werk en niet door een meerderheid zouden moeten kunnen worden gesanctioneerd of het zwijgen worden opgelegd."

Uit protest tegen de in hun ogen ‘ondemocratische’ stemming verlieten de Kamerleden van de partijen PVV en FVD voor de stemming de Tweede Kamer.

'Gevaar voor democratie'

Enkele uren voor de stemming sprak Baudet voor de camera kort met journalist Jaïr Ferweda. Baudet zei dat hij de stemming ‘heel gevaarlijk vindt voor de democratie’. Kamerleden moeten een vrije positie hebben en moeten niet aan andere Kamerleden verantwoording hoeven afleggen voor hun handel en wandel.”

Op de vraag van Ferweda waarom hij toch niet gewoon de gegevens in het register laat optekenen als ze toch zo transparant en voor iedereen toegankelijk zijn, zei Baudet: “Het register bevat veel meer informatie. Ook over reizen en met wie je afspreekt. Het gaat over de inkapseling van het Kamerlid. Mijn taak is om de macht te controleren. Ik leg verantwoording af aan de kiezer. Het is een gevaarlijke ontwikkeling als de meerderheid in de Kamer parlementariërs de mond kan snoeren als ze niet voldoen aan een hele trits pietluttige bureaucratische regeltjes.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Normaal liggen de verhoudingen bij een grotendeels fascistisch kamerkartel 80 versus 20 %.
Wat lijkt Nederland weer op NaziNederland in de tweede wereldoorlog, met zo weinig verzet.

En toch worden de weffers verslagen!

StarletKP61

Klinkt beetje hetzelfde als "we OWN the science". Iedereen die anders denkt dan het kartel word de mond gesnoerd. Heel gevaarlijk inderdaad..

Cookies op deze website