Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 18 november 2022

'Beeldenstorm' op Technische Universiteit Eindhoven na klacht GroenLinks-politica

Redactie Blckbx
2022 11 18 beeldenstorm tu eindhoven
1:40

Na een klacht van studente en GroenLinks-politica Laura van Hazendonk heeft de Technische Universiteit Eindhoven vijf schilderijen verwijderd, omdat er teveel mannen in toga op te zien waren. ‘Ze gaven me het impliciete signaal dat deze omgeving niet voor mij is’.

In de Jan Pieter Minckelers Zaal van het Helix-gebouw van de universiteit hingen al jaren vijf kleurrijke schilderijen met daarop onherkenbare mannen en vrouwen tijdens een borrel. Wat wel zichtbaar was op de schilderijen: de in toga’s gestoken hoogleraren zijn vooral mannen.

“Ik voel me er niet door geïntimideerd, maar ze geven me het impliciete signaal dat deze omgeving niet voor mij is,” zei Laura van Hazendonk in augustus tegen Cursor, het magazine van de TU Eindhoven.

Social safety ideeënbus

Van Hazendonk, die een PhD doet in Chemical Engineering en nummer drie is voor GroenLinks bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant, schreef daarom een klachtenbrief die ze deponeerde in de ’social safety ideeënbus’. Ook maakte ze samen met andere studenten als ludieke actie een parodie van het schilderij, waarbij de mannen in toga werden vervangen door vrouwen.

Het lijkt erop dat de universiteit door de knieën is gegaan voor de actie. De ‘omstreden’ schilderijen zijn verdwenen en vervangen door foto’s van mannen en vrouwen die aan het werk zijn in een laboratorium. Een woordvoerder van de universiteit kan tegenover De Telegraaf geen antwoord geven op de vraag of de nieuwe inrichting van de universiteitskamer het gevolg is van de klacht van Van Hazendonk.

Destructief activisme

Niet iedereen binnen de universiteit is blij met de vervanging van de schilderijen. Willem Mulder, professor in Precision Medicine, noemt de werkwijze van Van Hazendonk en de mensen om haar heen ’polariserend’. Hij denkt dat de meerderheid van de universiteitsmedewerkers dit soort 'onorigineel en destructief activisme' niet steunen.

Van Hazendonk is blij met haar overwinning. “In augustus vroegen studenten en collega’s zich af of de kunst in ons departement niet wat inclusiever kon,” schrijft ze op Twitter. “Nu heeft het departement actie ondernomen! Ik ben erg blij met het resultaat van de constructieve discussie in de afgelopen maanden.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken
Lees meer over: Woke TU Eindhoven GroenLinks

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

‘Ze gaven me het impliciete signaal dat deze omgeving niet voor mij is’.
Wat een waanzin, een universiteit die hieraan gevolg geeft. Ik zou zeggen als die omgeving niet voor jou is moet je maar een andere omgeving zoeken. Maar nee, het wordt weggehaald. Wat als er nu een studente komt die zegt: jullie hebben het weggehaald nu is het mijn omgeving niet meer. Zullen ze het terug hangen of is deze ene studente belangrijker dan de andere?
En zo kabbelt NL op elk gebied maar door richting de afgrond.
De reacties zijn niet mis te verstaan. Wat een nitwit, het zal je dochter maar zijn.

Mab

Wat een krankzinnig mens, wanneer ik iets zou schilderen, dan schilder ik zoals ik het zie en over het algemeen lopen er meer mannen rond in toga dan vrouwen, zeker jaren geleden. Als dat zo is, dan is dat zo; heb je daar problemen mee, concentreer je dan op je PhD ipv op dit soort futiliteiten en mogelijk geschiedvervalsing. Dit soort huppeltutjes maken dat ik absoluut nooit een feminist zal zijn. Je zult er maar mee moeten samenwerken. In elk geval bewijs dat promoveren niet betekent dat je intelligent bent.

Cookies op deze website