Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 13 februari 2023

Belastingbetaler bakken met geld kwijt aan asieldwangsommen

Redactie Blckbx
2023 02 13 Asieldwangsommen Cropped
2:00

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) deed in 2022 maar liefst 20.000 keer te lang over het afhandelen van asielaanvragen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop schat de kosten tussen de 80 en 100 miljoen euro en eist opheldering.

Het aantal van 20.000 zogenaamde ingebrekestellingen is 4,5 keer meer dan het jaar ervoor. Hoewel de IND in de jaarcijfers van 2021 precies vermeldt welk bedrag aan dwangsommen dat jaar betaald moest worden, is het onduidelijk wat de kostenpost was in 2022. De SGP eist daarom uitleg van staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Asiel), meldt De Telegraaf. “Er moet een fatsoenlijke verantwoording komen,” zegt Bisschop.

Als de IND niet op tijd over een zaak beslist, kan de asielzoeker een dwangsom uitgekeerd krijgen. Dit kan oplopen tot soms wel tienduizenden euro’s per zaak. Onder druk van de hoge asielinstroom was de beslistermijn al opgerekt, maar alsnog daalde het aandeel op tijd afgehandelde zaken van 32 naar 27 procent.

Bisschop zegt ‘stomverbaasd’ te zijn over de toename en over het weglaten van het totaalbedrag. “Aangezien het in 2021 om bijna achttien miljoen euro ging en het aantal ingebrekestellingen meer dan verviervoudigd is, én het percentage dat tijdig is afgehandeld is gedaald, leert een snelle inschatting dat in 2022 ergens tussen de tachtig en honderd miljoen euro uitgekeerd moet zijn,” rekent hij voor. Bisschop heeft over deze kwestie Kamervragen aangemeld voor het mondelinge vragenuur van dinsdag.

Braafste jongetje

Bisschop vindt het ’gerechtvaardigd’ om te verwachten dat een overheidsdienst in zijn omgang met burgers op tijd beslist. “Maar met deze praktijk van dwangsommen is Nederland weer het braafste en naïefste jongetje van de klas,” zegt hij echter.

“Waanzin,” reageerde BVNL-voorman Wybren van Haga op Twitter. “Nederland betaalt zich als enige EU land blauw aan dwangsommen voor trage asielprocedures. Asielzoeker kan een bedrag uitgekeerd krijgen van tienduizenden euro’s per zaak. Per direct een asielstop!”

Nederland is de enige EU-lidstaat waar asielzoekers dwangsommen kunnen laten opleggen als er niet binnen de vastgestelde termijn over hun zaak wordt beslist. Een poging van het kabinet om de gang naar de rechter voor een dwangsom te blokkeren, strandde vorig jaar bij de Raad van State.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
DJ

Ach ja dat had men al jaren kunnen weten. Als je dat zegt dan halen mensen de schouders op van: ach het is nu eenmaal zo. Hemeltergend.

Ze schijnen nu ook 10.000den Turken en Syriërs naar hier te willen halen dus de dwangsommen zullen nog veel hoger gaan worden dan!

En het wordt dan ook linke soep, want de ene Syriërs moeten de andere (Assad) Syriërs niet, de Turken de Koerden niet, de ene islamitische stroming de andere niet, enzovoort. Je ziet al tijden al dat ze hun oorlogen op NL grondgebied voortzetten. Lijkt me zeer onwenselijk dus...

Maar als de ondernemers graag goedkope slaven willen en VVD en D666 maken het mogelijk dan zitten we er straks mooi mee.

Cookies op deze website