Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 13 maart 2022

Bioscoop Tuschinski cancelt première ‘Gideon: Op zoek naar de waarheid’

Redactie Blckbx
2022 03 13 MP Gideon cancelled
06:56

De Amsterdamse bioscoop Pathé Tuschinski heeft de première van Gideon: Op zoek naar de waarheid van het programma geschrapt. De bioscoop besloot hier zaterdag toe nadat er ophef was ‘ontstaan’ over vermeend kwetsende uitspraken van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren, protagonist van de docu.

Maandag 14 maart zou in Tuschinski – voor een besloten publiek – de documentaire Gideon: Op zoek naar de waarheid voor het eerst worden vertoond. De film toont hoe Van Meijeren antwoorden probeert te vinden op urgente vragen over de COVID-vaccins. Ook Generation C - A Cry For Help zou die avond zijn première vieren. Deze docu belicht de mentale gesteldheid van studenten en jongeren tijdens de coronapandemie.

Na de 'ontstane' commotie moet de organisatie nu op zoek naar een andere locatie voor de première. Vanaf vanavond is Gideon te zien bij blckbx. En vanaf vrijdag is Generation C hier te bekijken.

De ‘aanleiding’

Zaterdagochtend publiceerde nieuwswebsite de Kanttekening een artikel getiteld ‘Holocaust-bagatelliserend’ Kamerlid (FvD) geëerd met docu in Tuschinski, waarmee het liet zien de kunst van het ophef creëren prima te beheersen. De nieuwswebsite was kennelijk ter oren gekomen dat de première in Tuschinski zou plaatsvinden, hoewel deze besloten was en daarom niet stond vermeld in het programma.

Het lukte de Kanttekening om een insteek te vinden die weleens tot ophef zou kunnen leiden. Vertoning van de documentaire in Tuschinski vond de nieuwswebsite namelijk: “Opmerkelijk, gezien Van Meijeren en zijn partij volgens critici zich schuldig maken aan antisemitisme en de Holocaust zouden bagatelliseren. Het Tuschinski-theater is opgericht door Abraham Tuschinski, een Joods Holocaust-slachtoffer.”

Pleidooi voor vrijheid van meningsuiting

Het artikel in de Kanttekening verwijst naar een uitspraak die Van Meijeren deed op 9 maart tijdens een debat in de Tweede Kamer over omgangsvormen. Hij verweert zich daarin tegen het verwijt de Holocaust te bagatelliseren wanneer hij wijst op de overeenkomsten tussen het uitsluiten van mensen die niet zijn gevaccineerd en het uitsluiten van joden in de jaren ‘30:

“Maar ik bagatelliseer daarmee helemaal niet de Holocaust. Ik constateer alleen feitelijk dat we een pad bewandelen dat ook bewandeld werd in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. En vanzelfsprekend – dat heb ik ook al heel vaak gezegd – is de huidige situatie op geen enkele manier te vergelijken met de uitroeiing van bevolkingsgroepen. En als ik die mening hier niet mag uiten, dan vind ik dat een zeer kwalijke inperking van de vrijheid van meningsuiting. Sterker nog: zelfs al zou er een Kamerlid zijn dat de Holocaust bagatelliseert – ik zal het niet zijn –, maar zelfs al zou hier een Kamerlid zijn dat een standpunt inneemt en zegt: ‘Naar mijn mening zijn er slechts driehonderd duizend joden vermoord.’ Ik noem maar iets, dan is daar naar mijn mening een debat over mogelijk.”

Verder kwam Van Meijeren niet, omdat hij werd onderbroken door de Kamervoorzitter: “Dan zal dat niet gebeuren.”

Van Meijeren doet hier dus niets anders dan pleiten voor totale vrijheid van meningsuiting. Wil iemand betogen dat er tijdens de Holocaust minder joden zijn omgekomen dan algemeen wordt aangenomen? Dan moet dat kunnen, volgens Van Meijeren. Want zoals Voltaire ooit zei: “Zelf als ik een mening verafschuw, zou ik andermans recht verdedigen om die mening te uiten.”

De Kanttekening noemt echter alleen het laatste deel van het argument dat Van Meijeren maakt en parafraseert dit als volgt: “Een debat over de omvang van de Holocaust moet mogelijk zijn in de Kamer, zei hij in de plenaire zaal.” Hiermee wordt onterecht de suggestie gewekt dat Van Meijeren zélf het standpunt inneemt dat er minder joden zijn omgekomen tijdens de Holocaust dan algemeen wordt aangenomen.

Andere verwijten

Ook verwijst het artikel van de Kanttekening naar antisemitische berichten die zijn verstuurd in de app-groep van de jongerenafdeling van FVD. Als dubieus gedrag van enkelen binnen een jongerenafdeling reden is om de betreffende partij voortaan ieder platform te ontnemen, dan kunnen de VVD, het CDA en de SP ook alvast beginnen met het optuigen van een eigen zuil.

Ook wordt in het artikel opnieuw en volledig onterecht gesuggereerd dat Van Meijeren en FVD het uitsluiten van mensen die niet zijn gevaccineerd vergelijken met de Holocaust: “... de vele Holocaust-vergelijkingen die FVD-Kamerleden als Van Meijeren aandroegen in het coronadebat.” Zoals Van Meijeren in het citaat hierboven ook aangeeft, wordt de vergelijking gemaakt met de aanloop naar Holocaust en niet met de systematische moord op zes miljoen joden.

Toch ophef en missie geslaagd

Hoewel het artikel van de Kanttekening inhoudelijk dus weinig om het lijf had, zorgde het toch voor flink wat gespeelde verontwaardiging, met name op Twitter. Naar aanleiding van het artikel werden er pogingen gedaan om de hashtag #boycotpathé trending te maken en deed bijvoorbeeld gevestigd FVD-criticus Chris Aalberts zijn duit in het zakje.

Zaterdagavond verklaarde Tuschinski op Twitter, in een reactie op één van deze klaagtweets: “Deze [films] hebben we voorafgaand aan het verhuren van de zaal niet kunnen zien. We hebben achteraf onvoldoende doorgevraagd over de inhoud van de documentaires.

Bezoekers en medewerkers hebben ons er op gewezen dat er verschillende uitlatingen over de holocaust zijn gedaan die door Holocaustslachtoffers en nabestaanden als zeer kwetsend worden ervaren.

In het licht van de nagedachtenis van Abraham Tuschinski, die zelf tijdens de Holocaust is vermoord, vinden we het niet passend de première van deze documentaire te vertonen. We hebben de organisator van dit evenement daarom verzocht op zoek te gaan naar een andere locatie.”

Hoewel Tuschinski zelf refereert aan de inhoud van de documentaires, worden in geen van beide films uitspraken gedaan die als antisemitisch bestempeld zouden kunnen worden. Ook is het opmerkelijk dat de bioscoop niet specificeert welke kwetsende uitspraken – en door wie – er over de Holocaust gedaan zouden zijn. Waarom de bioscoop ook de première van Generation C - A Cry For Help heeft geschrapt, blijft eveneens onduidelijk.

Gideon en Generation C gewoon te zien bij blckbx

In de media werd veel aandacht gegeven aan het cancellen van Gideon. Het nieuws is inmiddels overgenomen door onder meer de Telegraaf, het AD, Nu.nl en de NOS. Omdat blckbx niet zwicht voor censuur en altijd zal blijven opkomen voor waarheidsvinding en de vrijheid van meningsuiting, zijn beide films hier te zien. Vanaf vanavond is Gideon: Op zoek naar de waarheid te bekijken. En vanaf vrijdag 18 maart is Generation C - A Cry For Help te zien op blckbx.

Bekijk hier de trailer van Gideon: Op zoek naar de waarheid.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Censuur en laster op valse en zompige gronden door types uit The Post Online
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een laffe aanval alweer uit de hoek Bas Paternotte en Chris Aalbers. Moordaanslag
op het meest kwetsbare, maar gevaarlijke vrouw La Vérité Chris en Bas schuwen niets
meer nu ze in de rug gedekt worden door Klaus Schwab. La Vérité lag al langer onder
vuur van de bataljons die de genocidegifspuit niet schuwen, biowapens in de Ukraine
plaatsten en hun pen dopen in de antrax bij het bestrijden van alles van waarde.

Tuschinski zou zelfs nog een documentaire over Maurits Dekker verhinderen met hun laffe
zwichten voor mediaterreur. Het ligt in de lijn der verwachting de naam Tuschinski van de gevel te halen, te russisch klinkend!

Ik verwacht binnenkort een motie in de kamer waarin het voor joden verboden wordt lid te
worden van het Forum voor Democratie.
Het totalitarisme wordt steeds manifester met de dubbelspraak van de weffers die ons bezetten en en zwaar onderdrukken met de agenda's die openlijk genocide, diefstal en slavernij uitrollen voor een paar bekende sociopaten.

Hier een link met nog wat tegenwicht:https://odysee.com/@ludo:5/rapport-de-situation:e

Verder noem ik weer Nederland als een centrum van het WEF-fascisme.

Maxima Zorreguieta| WEF System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems (Je zult niets bezitten)

Mark Rutte – Agenda Contributor | World Economic Forum
Feike Sybesma – Agenda Contributor | World Economic Forum
Sigrid Kaag – Agenda Contributor | World Economid Forum
Pieter Abbeel - Agenda Contributor | World Economic Forum
Barbara Baarsma - Agenda Contributor | World Economic Forum (Rabo bank)
Edith Ingeborg Schippers - Steward | World Economic Forum
Alexander De Croo - Agenda Contributor | World Economic Forum
Ursula von der Leyen - Agenda Contributor | World Economic Forum
Christine Lagarde – Agenda Contributor | World Economic Forum
Laurence D. Fink – Agenda Contributor | World Economic Forum **)
George Soros Agenda Contributor | World Economic Forum
Dan Andrews – Agenda Contributor | World Economic (Australia)
Bill Gates – Agenda Contributor | World Economic Forum
Sheila Warren – Agenda Contributor | World Economic Forum
Justin Trudeau | World Economic Forum
Børge Brende | World Economic Forum
Christia Freeland | WEF member of the Forum's Board of Trustees (Canada Deputy Prime Minister)

DAVID ROCKEFELLER FELLOW
Rob Jetten, Parliamentary Leader, D66 (Democrats 66); Member of Parliament, The Hague

Jesse Klaver | deelnemer WEF
Sharon Dijksma | World Economic Forum
Robbert Dijkgraaf | World Economic Forum
Maxima | World Economic Forum
Hugo de Jonge | World Economic Forum
Bruno Bruins | World Economic Forum
Cora van Nieuwenhuizen | WEF bezoekster
Dirk-Jan Omtzigt | World Economic Forum (broer van Pieter Omtzigt)
Wopke Hoekstra | World Economic Forum
Lilianne Ploumen | World Economic Forum
Frans Timmermans | World Economic Forum
Carola Schouten | World Economic Forum <——-Christen Unie
Ingrid Van Engelshoven | WEF | Women Economic Forum
Femke Halsema | World Economic Forum
Ferdinand Grapperhaus | World Economic Forum *)
Mark Zuckerberg | World Economic Forum
Emmanuel Macron | World Economic Forum
Angela Merkel | World Economic Forum
Jacinda Ardern | World Economic Forum (Nieuw Zeeland)
Danny Rothschild | World Economic Forum
Daria Kaleniuk | World Economic Forum (Ukraine)
Volodymyr Zelenskyy | World Economic Forum

Zo rennen alle domme hazen op weg naar de Horsten,
waar een 'koninklijke jager' ze onthaast!!!

Requin

Chris Aalbers. Waarom heeft dat mannetje vierkante brilleglazen?
Zo kan hij iedereen framen die hij met laffe en schichtige blik ff aankijkt!

Cookies op deze website