Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 08 juli 2022

Boeren volharden in protest tegen stikstofplannen

Redactie Blckbx
2022 07 08 boerenprotest vrijdag2
4:30

Verspreid over het land demonstreren boeren ook vandaag weer tegen de stikstofplannen van het kabinet. De boerenprotesten hebben de aandacht getrokken van internationale media, die verslaggevers naar Nederland hebben gestuurd.

Sinds maandag, toen er massaal werd gedemonstreerd, zijn er iedere dag acties geweest. Ook vandaag wordt er weer op meerdere plaatsen geprotesteerd.

Gelderland

In Gelderland blokkeren boeren sinds vanochtend de toegang tot het industriegebied van Eerbeek, dat vlak naast een Natura 2000-gebied ligt. Met hooibalen en trekkers hebben zij toegangswegen tot het gebied afgesloten. Alle ingangen van papierfabriek DS Smith zijn vastgezet en ook Schotpoort en Smurfit Kappa zouden last hebben van de acties.

In Holten is een tegenactie gaande, meldt RTV Oost. Een colonne trekkers was op weg naar een transportbedrijf, dat lucht kreeg van de actie en preventief de straat blokkeerde met een vrachtwagen. De boeren waren vanochtend in gesprek met de directie van het bedrijf. Het doel was om verhaal te halen over waarom het bedrijf niet meedoet aan de protesten. Ook zou het bedrijf betrokken zijn bij een ongeval op de A12 bij Ede, waarbij een boer gewond raakte.

Er reed vanochtend ook een stoet trekkers rover de N35 richting Raalte. Het is onbekend waar de boeren naartoe willen, maar volgens sommige berichten in chatgroepen zou het distributiecentrum van Jumbo in die gemeente de eindbestemming kunnen zijn.

Drenthe

In Drenthe hebben boeren alle toegangswegen naar afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster geblokkeerd, door grote bulten grind en puin op de weg te storten. Ook zouden er ongeveer vijftien trekkers staan. De blokkade zorgde vanochtend voor een flinke file. Vorige week blokkeerden boeren ook al de toegang tot het afvalverwerkingsbedrijf. Zij zien het bedrijf, en de afvalverwerkingssector, als een belangrijke uitstoter van stikstof. De politie was vanochtend aanwezig en in gesprek met de boeren.

Jumbo Woerden

Vannacht trokken boeren opnieuw naar het distributiecentrum van Jumbo in Woerden. Vanaf 3.00 uur versperden landbouwvoertuigen de toegang tot het terrein. Medewerkers van Jumbo die met de auto, of de fiets of lopend door de poort wilden kregen toegang, maar vrachtwagens werden tegengehouden. Burgemeester van Woerden Victor Molkenboer is vanmorgen vroeg in gesprek gegaan met de demonstranten.

Gelderland gisteren

In Gelderland hebben boeren gisteren op meerdere plekken protestacties gehouden. Het Keizer Karelplein werd enige tijd bezet door landbouwvoertuigen. Er ontstonden geen grote problemen. “We zijn erbij en het gaat gemoedelijk. Ze rijden een rondje om het Keizer Karelplein en gaan weer naar huis,” aldus een woordvoerder van de politie.

Het distributiecentrum van Boni in Nijkerk werd gisteren opnieuw geblokkeerd. Ook verzamelden zich op meerdere plaatsen boeren bij gemeentehuizen. In West Maas en Waal verzamelden ongeruste inwoners zich in Beneden-Leeuwen, waar een raadsvergadering werd gehouden. In Ede kwamen boeren met trekkers naar een gemeenteraadsvergadering.

Aangifte tegen schietende agent

De familie van Jouke gaat vandaag aangifte doen tegen de agent die dinsdagavond op de boerenzoon heeft geschoten. De jongen werd woensdag werd vrijgelaten, omdat ‘er geen aanknopingspunten zijn om hem te vervolgen’. Volgende week zal er ook een gesprek plaatsvinden tussen de familie en de agent die op Jouke schoot. De familie hoopt zo meer duidelijkheid te krijgen over het handelen van de politieman.

Buitenlandse pers

De boerenprotesten hebben de aandacht getrokken van verschillende internationale media. Hoofdredacteur Keean Bexte van de Canadese nieuwswebsite The Counter Signal is sinds 4 juli in Nederland om verslag te doen van de Dutch Uprising. Gisteren publiceerde hij een video van het protest in Nijmegen.

Tekst gaat verder onder de video

Rebel News heeft verslaggever Lewis Brackpool naar Nederland gestuurd. Dit onafhankelijke nieuwsplatform is Canadees van oorsprong en heeft ook afdelingen in Australië en het Verenigd Koninkrijk. Rebel News deed destijds uitmuntend verslag van de Canadese truckersprotesten.

Gisteren was Blackpool in Friesland. Hij was getuige van een ontmoeting tussen boeren en Statenleden in het provinciehuis. De boeren willen dat er woensdag een gesprek komt en stelden een ultimatum: “Als er ook maar iemand niet komt, dan is onze boodschap naar buiten: ‘Jongens doe lekker wat je wilt en houdt je nergens meer aan.’”

Tekst gaat verder onder de video

Gisteren was Blackpool ook bij een boerenprotest in Drachten, Friesland.

Tekst gaat verder onder de video

Elders in Europa

Ook in Italië zijn boerenprotesten uitgebroken. Woensdag gingen daar duizenden boeren de straat op. Door de dalende prijzen die zij krijgen voor hun producten komen zij steeds moeilijker uit de kosten.

In Polen verzamelden boeren zich donderdag in het centrum van Warschau om te protesteren tegen de opheffing van de douanerechten op landbouwproducten uit Oekraïne en de stijgende prijzen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Luus

Hopelijk houden de boeren stand en blijven we achter de boeren en vissers staan.
Mijn steun houden ze

LibertyCity

Gelukkig is er BLCKBX want dit lees je niet in de msm, althans niet ergens in de headlines.

Cookies op deze website