Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 05 juli 2022

Boerenprotesten gaan door, politie treedt steeds vaker op

Redactie Blckbx
2022 07 05 Boerenprotesten politie Cropped
4:30

Veel boerenprotesten gingen vandaag door, maar op steeds meer plaatsen wordt de politie ingezet om protestacties te beëindigen. De blokkades van distributiecentra leiden al tot lege schappen.

In Friesland is de ME maandagavond op verschillende plaatsen in actie gekomen. In Sneek werd de blokkade van het distributiecentrum van supermarkt Poeisz opgebroken en in Heerenveen greep de ME in bij het distributiecentrum van de Lidl, waarbij ook traangas werd gebruikt. Er werden zeven mensen aangehouden in Friesland.

In Zwolle beëindigde de ME maandagavond de blokkade van een distributiecentrum van Albert Heijn, nadat er eerder op de avond een noodverordening werd afgekondigd. Volgens de burgemeester waren brandjes, vernielingen en alcoholgebruik de voornaamste redenen om op te treden. Er zijn daar zes mensen aangehouden.

De politie heeft maandag ongeveer 200 boetes uitgedeeld, vooral aan mensen die met trekkers op de snelweg reden.

Vanochtend is de blokkade van distributiecentra van de Lidl en Albert Heijn in Oosterhout opgeheven toen de ME ter plaatse kwam. Eerder op de ochtend kondigde burgemeester Patricia Hoytink-Roubos een noodbevel af. De boeren vertrokken uiteindelijk uit eigen beweging.

Politie in de startblokken

In Nijkerk werd maandagavond al een noodverordening afgekondigd, maar dat was voor de blokkerende boeren nog geen reden om te vertrekken. Burgemeester Gerard Renkema zegt nog geen politie te hebben ingezet, omdat hij hoopt dat de boeren ‘door middel van het gesprek’ gestimuleerd worden om te vertrekken. Vanochtend riep hij de boeren opnieuw op om te vertrekken en waarschuwde hen dat anders de politie in zal grijpen. "Als de boeren niet zelf vertrekken, maken we samen met de politie plannen om de blokkade op een veilige manier te beëindigen.”

Boeren barricaderen nog steeds de toegang tot het distributiecentrum van de Lidl in Almere. Ook hier waarschuwt de gemeente dat politie-ingrijpen dichterbij komt. “Er is al een groot aantal boeren uit eigen beweging vertrokken. Wanneer de overgebleven boeren vandaag niet vertrekken, dan zal de politie genoodzaakt zijn in te grijpen,” aldus waarnemend burgemeester Ank Bijleveld.

In Deventer kondigde de gemeente vanochtend een noodverordening af voor de locaties van Coop aan de Solingenstraat, van de Aldi aan de Birnieweg, en van de Sligro aan de Nering Bögelweg. RTV Oost meldde rond 11.45 uur dat de politie bezig is om de blokkades te beëindigen.

In Nieuwegein en Woerden blokkeerden boeren vanochtend nog steeds distributiecentra van Jumbo. In Nieuwegein hebben de boeren te horen gekregen dat ze voor 12.00 uur moesten vertrekken, anders zou de politie ingrijpen. De boeren lijken daar gehoor aan te geven. In Woerden keerden de demonstranten ook huiswaarts, nadat de politie hen had gesommeerd te vertrekken.

In Utrecht staan ook trekkers opgesteld die de toegang tot het distributiecentrum van bezorgdienst Picnic verhinderen. En bij station Utrecht Centraal zijn ook trekkers gesignaleerd, meldt RTV Utrecht.

Gaarkeuken

In de provincie Groningen blokkeert een groep boeren al sinds maandagochtend de sluis bij Gaarkeuken, hoewel er een rijbaan over de sluis is vrijgemaakt en er nu weer auto’s kunnen passeren. Scheepvaartverkeer kan er niet doorheen. Er liggen inmiddels ongeveer veertig schepen te wachten. “Het stikstofplan moet van tafel. We gaan niet alle middelen aanwenden, maar we gaan wel ver. We hebben niks meer te verliezen,” zei melkveehouder Piet Postma tegen RTV Noord. Sympathisant Abe Dijkstra roept de media op om aandacht te schenken aan het psychische leed van veel boeren: “Ik ben zelf geen boer, maar ik zie de ellende bij de boerengezinnen. In korte tijd hebben al zes boeren zelfmoord gepleegd. Ik zou de pers willen oproepen: ga eens onderzoeken wat daar aan de hand is, wat voor ellende de boeren meemaken. De overheid loopt weg van die ellende.”

Burgemeester van de gemeente Westerkwartier – waar Gaarkeuken onder valt – Ard van der Tuuk zegt ‘al sinds 7.00 uur vanmorgen in gesprek te zijn met allerlei partijen om een oplossing te vinden’.

Lege schappen

Op een aantal plaatsen zijn nu al lege schappen te zien in supermarkten, vooral bij versproducten zoals zuivel, groente en vlees. Boer Koos Cromwijk en boerin Sanne uit Drenthe lichtten de protestacties gisteren tijdens een persconferentie toe. “Vandaag hebben we de distributiecentra platgelegd als waarschuwing,” aldus Sanne, die zei er te staan ‘namens alle boeren’. “We willen dat ze opnieuw naar de wet gaan kijken. Dat ze naar alle sectoren gaan kijken.”

Kijk op deze pagina voor een overzicht van wat er maandag is gebeurd. Daar zijn ook de livestreams terug te zien die blckbx gisteren uitzond vanaf verschillende protestlocaties.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
JasonVX13

Ja sinds 1 juli jongstleden mag politie erop los meppen zonder al te veel problemen. Ze kunnen nu alleen "het niet opvolgen van de geweldsinstructies" voor de voeten krijgen ongeacht wat ze doen. Hopelijk escaleerd het niet zover, maar ik heb nog wat corona protesten op mijn netvlies staan die ook vreedzaam waren.

RobertoFerdi

Het fenomeen Tribunalen gaat voor mij een steeds meer realistisch beeld krijgen voor de huidige bestuurders. Er komt een kentering, vroeg of laat.

Cookies op deze website