Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 29 juni 2022

Boerenprotesten houden aan en verharden

Redactie Blckbx
2022 06 29 Boerenprotesten houden aan
5:50

De politiek wijkt geen duimbreed af van de omstreden stikstofplannen en dus waren er ook vandaag weer boerenprotesten. De demonstraties verharden en lijken niet af te nemen.

Er werd vandaag weer volop actie gevoerd. Bij Oldenzaal blokkeerden ruim honderd boeren met trekkers en andere agrarische voertuigen het verkeer op de A1. De boeren zouden een grenspaal uit Duitsland hebben meegenomen om die nabij te Twente te plaatsen, om zo ‘de grens te verleggen’. “Wij willen liever bij Duitsland horen,” zei Stephan Reuver van Trotse Twentse Boeren. En Frans Zanderink, beter bekend als Boer Frans, vulde aan: “In Duitsland heb je die flauwekul niet. Ja, daar is ook een norm, maar die is 100 keer zo hoog als die van ons.”

Boeren kwamen vanmiddag naar het provinciehuis van Zwolle om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Tientallen boeren parkeerden hun trekkers in de berm en verzamelden zich voor de ingang voor het provinciehuis. Ze gingen er in gesprek met gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) van Landbouw en Natuur en boden hem een brief aan waarin het kabinetsbeleid wordt afgekeurd, met het verzoek aan Ten Bolscher die te ondertekenen.

In Leeuwarden zijn opnieuw tientallen boeren met hun trekkers naar het provinciehuis gekomen om te demonstreren. Dinsdag werd daar al ook al geprotesteerd, net als bij veel andere provinciehuizen.

Ook in Lelystad kwamen vandaag tientallen demonstrerende boeren met hun trekkers naar het provinciehuis. Zij willen dat het provinciebestuur afstand neemt van de stikstofplannen van het kabinet. Gedeputeerde Harold Hofstra ging het gesprek aan met een aantal boeren.

In verschillende chatgroepen wordt opgeroepen om maandag 4 juli ‘heel Nederland plat te leggen’. “Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders. Tijd voor grote acties vanaf maandag 4 juli 2022. Nederland dicht maar hou het netjes,” zo luidt de oproep die rondgaat op onder meer WhatsApp en Telegram.

Huis Van der Wal

Eerder deze week vonden er al veel protestacties plaats. Maandag en dinsdag verzamelden zich weer boeren bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal, nadat zij daar tweeënhalve week geleden ook al demonstreerden. Dinsdagavond braken boeren daar door een politieafzetting. Volgens de politie Gelderland was de situatie dermate dreigend dat zij voor hun eigen veiligheid moesten kiezen. Een verhakselaar blies stro door de straat en er werd met vuurwerk gegooid. En de demonstranten vulden een geparkeerde politieauto met hooi. Van der Wal was op dat moment niet thuis, maar haar gezin wel.

Snelwegen

Maandag en dinsdag werd op veel snelwegen actie gevoerd door boeren, ondanks pogingen van de politie om dit te voorkomen. Op de A28 bij Hoogeveen wisten maandag tientallen boeren met hun trekkers een politieblokkade te omzeilen en reden daar de snelweg op richting Assen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Op de A1 en en A50 werden dinsdag autobanden en hooibalen in brand gestoken. De boeren die de A28 blokkeerden, reden later door naar Nijkerk. Daar omsingelden zij het distributiecentrum van de supermarktketen Boni. Met trekkers, shovels en vrachtwagens werden alle ingangen en laaddocks geblokkeerd.

Ook werd er maandag en dinsdag door het hele land gedemonstreerd bij provinciehuizen. En in Den Haag verzamelden zich dinsdag boeren en sympathisanten bij de Tweede Kamer. Agenten in burgerkleding, zogenaamde ‘Romeo’s’, arresteerden daar op hardhandige wijze enkele demonstranten.

Tekst gaat verder onder de tweet

Veel steun voor boeren

Ondanks dat in veel media de berichtgeving over de boerenprotesten qua toon negatiever wordt, kwam uit een peiling van het NPO Radio 1-programma Stand.nl naar voren dat een groot deel van de Nederlandse bevolking achter de boeren staat. Maar liefst 92 procent van de respondenten was het oneens met de stelling ‘De boerenacties gaan nu echt te ver’ – ondanks de ronduit negatieve omkleding van de stelling.

‘Feiten ontkennen’

De protestacties waren voor minister-president Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yesilgöz dinsdag aanleiding om een persconferentie te geven. Rutte begreep dat de stikstofplannen ‘ingrijpend’ zijn voor veel boeren. “Ik snap dat boeren ongelooflijk geschrokken zijn,” zei hij. Maar daar voegde hij aan toe dat de besluiten over stikstof ‘wel noodzakelijk zijn’.

Boeren die hier niet in meegaan, ‘ontkennen de feiten’, volgens Rutte. “Dat mag ook, maar het is niet verstandig.” Volgens de premier is het een feit dat ‘de bodem verzuurt en dat dit op lange termijn ook gevolgen heeft voor de agrarische sector’. Ook is het volgens Rutte een feit dat er geen infrastructuur en huizen gebouwd kunnen worden, als de stikstofplannen geen doorgang vinden. “Feit is ook dat als we nu dingen niet doen, het ertoe leidt dat door rechterlijke uitspraken geen wegen worden aangelegd en er geen woningbouw kan plaatsvinden. En uiteindelijk het land op slot komt te staan.”

De premier zag geen bezwaar in het boerenprotest op een weiland in Stroe, maar de acties op snelwegen en bij het huis van Van der Wal noemde hij ‘onacceptabel’. “Het recht om te demonstreren is een groot goed. En gewoon demonstreren is geen enkel probleem, maar sommige boeren gaan met hun acties ver over alle grenzen heen.”

‘Respectloos’

Wybren van Haga (BVNL) noemde de persconferentie ‘respectloos’. “Huizen bouwen voor 100.000 migranten per jaar is de werkelijke agenda van premier Rutte. Logisch dat boeren vechten voor hun voortbestaan,” reageerde hij op Twitter.

Jan Paternotte (D66) uitte gisteren op Twitter zijn zorgen over de protesten en introduceerde een nieuwe term om de boeren in een kwaad daglicht te stellen: “Wat gaat het kabinet doen tegen de agressie van dreigboeren?” Hij heeft een spoeddebat aangevraagd, dat waarschijnlijk donderdag zal plaatsvinden.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Prima, het lijkt erop dat meer Nederlanders wakker worden, nu de rest nog. Dit zal waarschijnlijk gebeuren als echt doordringt dat de 'vaccins' gifspuiten blijken te zijn. Dat lijkt me een slecht moment om in het kabinet te zitten. Iedereen weet dat er dwang en drang heeft plaatsgevonden en dat het woord vrijwillig niet op zijn plaats is.
Ik zie dat de politie er weer lustig op los hakt. Nederland politiestaat is inmiddels wel duidelijk. Begrijp niet hoe deze agenten nog met zichzelf kunnen leven. Hebben zeker Australië als voorbeeld gezien. Er komen nog turbulente tijden.

Cookies op deze website