De leerlijn die het COC heeft samengesteld is gericht op kinderen van groep 3 en 4, in de leeftijd van 6-8 jaar. Het pakket bevat vier lessen met onschuldig klinkende namen als ‘Wie ben jij?’ en ‘Hoe voel jij je vanbinnen?’ In de begeleidende brief erkent het COC dat niet iedere leerkracht bekend is met onderwerpen als seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie: “Daarom hebben we ervoor gekozen gedetailleerde instructies te geven.”
Biologisch geslacht ‘doet er niet toe’
Het doel van het lespakket is ‘bewustwording’, onder meer van het idee dat biologisch geslacht er niet toe zou doen: “Het denken dat het geslacht waarmee we geboren zijn er niet toe doet voor hoe we eruit zouden willen zien, wat we later willen worden, of op wie we verliefd kunnen worden, is een eerste stap op weg naar bewustwording van meer mogelijkheden die iedereen in het leven heeft,” schrijven de ontwikkelaars in de instructie voor docenten.
De theorie dat biologisch geslacht irrelevant is voor hoe iemand zich voelt, is omstreden. Michael Mascolo, professor psychologie aan het Merrimack College in de VS, legt uit: “Het is volkomen legitiem om een onderscheid te maken tussen biologisch geslacht en genderidentiteit. Het probleem ontstaat wanneer we gaan denken dat genderidentiteit biologisch geslacht vervangt. Dat doet het niet. Genderidentiteit verwijst eenvoudigweg naar iets anders dan (maar is niet volledig onafhankelijk van) biologisch geslacht.”
Verwarring
In de instructie worden leerkrachten erop gewezen om te benadrukken dat het heel normaal is voor een kind om zich soms jongen en soms meisje te voelen. Zij worden aangespoord om hierover het volgende tegen de kinderen te zeggen: “Bijvoorbeeld een kindje dat zich de ene dag een jongen voelt en de andere dag een meisje. Dat kan, helemaal niet raar.”
Volgens onderwijskundige Keri Ingraham worden kinderen op deze manier onnodig in verwarring gebracht over hun identiteit: “Deze indoctrinatie wakkert verwarring over identiteit aan bij leerlingen, omdat het in strijd is met hun biologische realiteit.”
Leestips
De instructie van het COC moedigt leerkrachten aan om na iedere les voor te lezen uit kinderboeken waarin het vervagen van grenzen wordt genormaliseerd. Één van de leestips is ‘In Vuur en Vlam’, dat gaat over ‘stoere brandweervrouwen, maar ook over twee jongens die verliefd op elkaar worden’. Het boek is geschreven door Pim Lammers, die online openhartig vertelt over zijn ervaringen met darkrooms, groepseks, poppers en anale seks.
Reacties