Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 24 augustus 2022

Defensieminister Kajsa Ollongren heeft geen kostenplafond voor wapens richting Oekraïne

Redactie Blckbx
2022 08 24 Ollongren betalen2
2:00

Terwijl miljoenen huishoudens kopje onder dreigen te gaan door de kelderende koopkracht, wil defensieminister Kajsa Ollongren (D66) de portemonnee blijven trekken voor wapens richting Oekraïne, zonder plafond.

Een dag na het debat over de koopkracht – waarvoor D66-collega en minister van Financiën Sigrid Kaag zich ziek meldde, en waarin de coalitiepartijen een motie blokkeerden die de regering opriep een langjarige strategie te ontwikkelen voor voedsel- en energiezekerheid van Nederlandse huishoudens – wilde defensieminster Ollongren niet praten over een bovengrens aan uitgaven voor wapenleveranties aan Oekraïne, meldt de Telegraaf.

“Ik denk niet dat we moeten kijken naar de vraag om hoeveel geld het gaat en of er een plafond is. We moeten kijken: wat is er nodig, en hoe kunnen we dat slim doen, samen met andere landen?”

Direct bij de fabriek

De voorraden bij de Nederlandse krijgsmacht zijn redelijk uitgeput, maar inmiddels bestelt het kabinet nieuwe wapens voor Oekraïne direct bij wapenfabrikanten. ”De wapenindustrie moet gaan leveren, voor ons en voor Oekraïne,” zegt de D66-minister. “Dat moeten we financieren.” Ollongren wilde niet specificeren welke wapens er worden besteld, maar inmiddels gaat het om ‘zwaardere, complexere wapens’.

De teller staat nu op 210 miljoen euro, maar dat bedrag is in werkelijkheid minstens twee keer zo hoog, zegt Ollongren. “Die 210 miljoen euro is de boekwaarde. Maar als je voor vervanging naar de fabrikant gaat, krijg je niet eens de helft van wat je had. De vervangingswaarde is dus veel hoger dan de boekwaarde.”

‘Alleen met onze steun’

Desalniettemin wil Ollongren onverminderd doorgaan met het leveren van wapens richting de oorlog in Oekraïne, ook al heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking inmiddels andere zorgen. “De aandacht zakt natuurlijk wat weg,” zegt ze. ”Dat is op zich begrijpelijk. Maar we moeten niet vergeten dat daar iedere dag mensen sneuvelen en dat Rusland een illegale oorlog aan het voeren is. Oekraïne kan het alleen volhouden met onze steun.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

"Maar we moeten niet vergeten dat daar iedere dag mensen sneuvelen en dat Rusland een illegale oorlog aan het voeren is"
Ach, dat de VS dit altijd doet met steun van de EU, NATO vergeten we maar even, niet relevant toch! Alsook de provocatie en opzet van deze oorlog. Geld genoeg voor het WEF, belasting geld, niet die van deze psychopaat. Knijp je eigen bevolking verder af. Bij de reset hebben ze toch niets meer maar in het nieuwe systeem hebben dit soort idioten een speciale plek als beloning voor hun verraad. De trein dendert door.

DJ

Wat is ze ongelukkig deze vrouw. Het straalt gewoon van haar gezicht af. Heeft zelf niet in de gaten wat ze zichzelf aandoet en daarin een heel volk meesleept in haar psychische zwakte. Geld van een ander. Burgemeester gaan weer doen wat Den Haag wil, als ze maar met geld over de brug komen en zo denderen we vanwege de zieke denkwijze van deze mensen door naar nog veel meer ellende

Cookies op deze website