Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 17 mei 2022

Eerste Kamer verwerpt verlenging tijdelijke coronawet

Redactie Blckbx
2023 04 14 kuipers digitaal patientendossier
1:00

De Eerste Kamer is tegen een nieuwe verlenging van de tijdelijke coronawet. Dit betekent dat het kabinet nu geen wettelijke grondslag meer heeft om beperkende maatregelen af te kondigen, zoals het dragen van mondkapjes of het houden van afstand. Of dat zo blijft, is echter nog maar de vraag.

Veertig van de vijfenzeventig senatoren hebben in het debat over de vijfde verlenging van de tijdelijke wet al laten weten tegen te zullen stemmen. De oppositie ziet geen noodzaak meer tot de wet, nu het aantal coronabesmettingen laag is.

De senatoren zullen dinsdagavond officieel stemmen.

Ernst Kuipers werkt aan permanente wet

Dat de tijdelijke spoedwet van de baan is wil niet zeggen dat ook de coronamaatregelen nu voor altijd verdwenen zijn. Gezondheidsminister Ernst Kuipers hamert erop de ‘gereedschapskist’ niet te snel op te bergen. Hij vroeg eind vorige maand nog om 20 miljoen euro voor de doorontwikkeling van de CoronaCheck-app. Ook vroeg hij de Tweede Kamer al om een zesde verlenging per 1 juni. Vorige maand steunden alleen de vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer de verlenging. Wel moest Kuipers de coronapas uit het pakket schrappen.

Kuipers kondigde vorige week aan dat hij werk maakt van het aanpassen van de bestaande Wet publieke gezondheid. Dat betekent dat virusmaatregelen worden vastgelegd in een permanente wet. Het voorstel voor deze wetswijziging zou deze zomer al klaarliggen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Zaak nu vooral de EU-terroristen te bestrijden die voor Schwab werken.

Fh

Weer een lock-down???
waarom offeren we het gezonde deel van onze samenleving steeds weer??
Kijk naar de resultaten van landen die dit niet deden zoals Zweden. Wat was het resultaat van hun aanpak, en wat van de Nederlandse, verschil?
Als men al zo bang is voor een nieuwe golf waarom breiden we de ic niet uit en kom nu niet aan met het antwoord dat het 3 jaar duurt om ic-personeel op te leiden, we kunnen een voorbeeld nemen aan Engeland waar in noodsituaties met minder kwaliteitsnormen gewekt wordt. Wederom waarom offeren we het gezonde deel van onze samenleving?
Het wordt tijd voor maatregelen op maat! Daar hebben we tijd genoeg voor gehad!

Cookies op deze website