Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 28 februari 2022

FIOD arresteert mondkapjesmiljonair Sywert van Lienden

Redactie Blckbx
2022 02 28 mondmaskers
2:44

Sywert van Lienden is maandagmiddag in Hilversum aangehouden door de fiscale opsporingsdienst FIOD, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de Stichting Hulptroepen Alliantie en de omstreden mondkapjesdeal.

Kantoor Hilversum doorzocht

Ooggetuigen melden dat Van Lienden vandaag is aangehouden op kantoor, de aanhouding wordt bevestigd door bronnen rond het onderzoek. Een woordvoerster van het Functioneel Parket, onderdeel van het OM, laat desgevraagd weten dat de FIOD twee personen in Hilversum en een derde persoon elders heeft aangehouden. “Wij hebben vandaag twee woningen en een kantoor doorzocht. Daarbij zijn drie personen aangehouden”, aldus de woordvoerster. Ook de auto van Van Lienden werd doorzocht. Volgens bronnen rond het onderzoek zijn naast Van Lienden zelf ook de mede-initiatiefnemers Camille van Gestel en Bernd Damme aangehouden.

Zonder winstoogmerk

Het strafrechtelijk onderzoek volgt naar aanleiding van een aangifte van Randstad. De uitzendorganisatie leverde eerder belangeloos personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie, een stichting die in het voorjaar van 2020 werd opgericht om ‘voldoende mondkapjes naar Nederland te halen voor de zorg’. Later bleek echter dat de (voormalig) bestuurders naast de stichting ook een besloten vennootschap hadden opgericht, Relief Goods Alliance bv, die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Met deze vennootschap werd winst gegenereerd. De medewerkers van Randstad zouden ook ingezet zijn voor de activiteiten van deze bv, zonder dat het uitzendbureau daarvan wist. Randstad deed daarom aangifte tegen de stichting.

Negen miljoen in eigen zak

Volgens Follow the Money hield Van Lienden zelf negen miljoen euro over aan de omstreden deal tussen het Nederlandse ministerie van VWS en Relief Goods Alliance bv. Zijn twee zakenpartners zouden ieder zo’n vijf miljoen euro verdiend hebben. De ingekochte mondkapjes, met een totale waarde van ruim 100 miljoen euro, werden uiteindelijk nooit gebruikt. Volgens het RIVM zou er sprake zijn van een ‘onacceptabel gezondheidsrisico’ doordat er grafeen in de ‘potentieel giftige maskers’ werd gevonden.

Ook civielrechtelijk onderzoek

Justitie startte eerder al een civielrechtelijk onderzoek naar de Stichting Hulptroepen Alliantie. Dit onderzoek loopt nog en heeft volgens het OM nog niet tot conclusies geleid. Het civiele onderzoek staat los van het strafrechtelijke onderzoek.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Leuke leukoplast voor de bloedloze staat waarin de vaccinmoordenaars
verkeren. Een doekje voor het bloeden bij een reeds lang overleden staat
met het gruwelijke uiterlijk van een minister van volksgezondheid die met zijn
voorgangers reeds miljarden roofde!

Cookies op deze website