Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 19 januari 2023

‘Geen besluiten genomen in Davos,’ verzekert premier Mark Rutte

Redactie Blckbx
2023 01 19 Rutte WEF geen besluiten
2:30

Premier Mark Rutte stelt sceptici gerust en zegt dat er op de World Economic Forum-bijeenkomst in Davos ‘geen besluiten worden genomen’. Hij vindt het vooral praktisch en zegt er veel inspiratie op te doen.

In een video die Rutte opnam onderweg naar Davos probeert hij de argwaan richting het WEF weg te nemen. “Daar was best veel over te doen de laatste dagen. Er zouden spannende dingen gebeuren. Nou, dat valt allemaal erg mee,” zegt hij. “Wat er wel gebeurt, is dat daar panels zijn om te praten over belangrijke ontwikkelingen,” vervolgt hij. “Bijvoorbeeld over Oekraïne (…) hoe blijven wij Oekraïne steunen in de strijd tegen Rusland?”

Ook wil hij in Davos onder andere de premier van Tunesië en de president van Irak spreken over migratie. En hij wil bedrijven als Vattenfall en Total horen over de energietransitie. “Er zijn ook veel journalisten en wetenschappers. En je doet er ideeën op,” stelt de premier. Maar: “Er worden geen besluiten genomen,” verzekert hij.

“Zou je dit apart moeten doen, dan praat je misschien wel over letterlijk tientallen reizen naar al deze mensen toe, of zij naar mij of naar ons. Dit is dus ook veel praktischer,” vindt hij. “Geen besluiten, maar wel heel veel inspiratie opdoen,” sluit hij af.

Tekst gaat verder onder de video

‘Besluiten zijn al genomen’

“Niet geloofwaardig,” reageerde financieel journalist Arno Wellens op de uitspraken van Rutte. “Het WEF heeft aantoonbaar enorm veel invloed op dit kabinet. Een enkel rapportje van de webwinkels was al genoeg om een de facto digitale gevangenis in werking te zetten, ook al is de Kamer tegen. Dat is niet oké in een democratie,” verwees hij naar een Kamerbrief van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA). Hierin licht hij de kabinetsplannen toe voor een digitale identiteit, die deels zijn gebaseerd op een WEF-rapport.

FVD-voorman Thierry Baudet, die deze week naar Davos afreisde om de bijeenkomst aan de kaak te stellen, was het eens met Rutte’s opmerking dat er bij het WEF ‘geen besluiten worden genomen’. “Dat klopt,” schrijft hij op Twitter. “Die besluiten zijn namelijk al genomen.” Bovendien stelt hij dat het WEF de Nederlandse delegatie daar helemaal niet voor nodig heeft. “Je bent daar met Sigrid Kaag, Kajsa Ollongren, etcetera enkel voor de briefing,” zegt hij.

“Ze komen daar om elkaar moed in te spreken. Want ze zijn het eens met de richting die we uit moeten met z’n allen,” stelt Baudet. “Er is ook geen oppositie. Er zijn ook geen debatten bij het WEF.” Het zijn volgens de FVD-voorman slechts paneldiscussies waar ze een bepaalde richting uitdenken. “Die richting is bepaald door ideologische ontwikkelingen.”

Ook rechtsfilosoof Paul Cliteur wijst op het ontbreken van tegenspraak binnen het WEF. “Je leert het meeste van oppositie. Van mensen die je tegenspreken. Er is geen oppositie in Davos. Kom dus snel terug om te leren van oppositie. Verlaat de comfort zone.”

Bindende afspraken met WEF

Hoewel er volgens Rutte geen besluiten worden genomen in Davos, heeft de Nederlandse overheid wel juridisch bindende verplichtingen aan het WEF, zoals in december 2021 bevestigd door toenmalig minister van Landbouw, Carola Schouten (CU).

Zo tekenden drie ministeries – Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit – een uitvoeringsovereenkomst voor het subsidiëren van het in Nederland gevestigde Global Coordinating Secretariat van de Food Innovation Hubs. Daarnaast heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken subsidies verstrekt aan de WEF-projecten Sustainable Investment Policy, Tropical Forest Alliance en het Food Systems Initiative.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vlinder

We weten ondertussen wel dat Mark een pathologische vergeetachtige leugenaar is. Meer woorden hoef ik hieraan niet vuil te maken.

Munokage

Geen besluiten? Maar wel afspraken, toch? Tenminste volgens Paternotte, zo rond 1:50 in https://www.youtube.com/watch?v=gcFeUZLqDIU

Cookies op deze website