Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 20 oktober 2022

Gemeente wil bij u binnenkijken om WOZ-waarde te bepalen

Redactie Blckbx
2022 10 20 belastingdienst binnenkieken
2:40

In een pilot in tientallen plaatsen vraagt de gemeentelijke Belastingdienst huiseigenaren om foto’s in te sturen van hun keuken, toilet, woonkamer en badkamer, om zo de WOZ-waarde beter te kunnen schatten. 'Het lijkt hier Noord-Korea wel'.

De pilot loopt ook in de gemeente Enschede meldt Tubantia, dat een paar dagen eerder ook al een artikel schreef over de fotoproef met als titel 'Het lijkt hier Noord-Korea wel'.

Huiseigenaren in Enschede ontvingen rond 8 oktober een brief van het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Twente (GBT) met de vraag om interieurfoto’s in te sturen voor het vaststellen van de WOZ-waarde van de woning en de daarna te betalen Onroerendezaakbelasting (OZB). De gemeente Enschede heeft laten weten op de hoogte te zijn van de praktijken.

Dat was reden voor Raadslid Alberto Blömer om het college vragen te stellen. In zijn vragen aan het college stelt de PVV’er het ‘eng’ te vinden dat de overheid zonder huiszoekingsbevel inwoners dwingt een kijkje te laten nemen in hun woning. Blömer vraagt zich daarnaast af of de gemeenteraad enige inbreng heeft gehad bij deze pilot.

Hij hekelt het feit dat de overheid zich steeds meer bemoeit met het leven van burgers en noemt de verplichting om foto’s te maken van de persoonlijke leefomgeving ‘het meest droevige dieptepunt’. Ook het delen van beelden van die privéomgeving is wat Blömer betreft een inbreuk van de privacy. Hij wil weten of het college die opvatting deelt.

Tekst gaat verder onder de brief

In Oost-Brabant, waar de pilot ook loopt, laat de Belastingdienst op de website weten dat de interieurfoto’s nodig zijn om de WOZ-waarde nauwkeurig te kunnen bepalen. Volgens de dienst zorgde taxatie van alleen de buitenkant van de woning tot nu toe voor een groot aantal bezwaarschriften. “Het afhandelen daarvan kost de gemeenschap veel geld. Gemeenten moeten betalen voor de proceskosten en arbeidskosten. Zo moeten taxateurs opnieuw aan het werk en zijn steeds meer tijd kwijt aan bezwaarafhandeling. Deze kosten worden betaald met maatschappelijk geld.”

Scannen QR-code

Belastingsamenwerking Oost-Brabant vraagt momenteel alleen eigenaren van vrijstaande woningen om foto’s in te sturen. Andere woningtypen volgen later. Eigenaren ontvangen een brief met een QR-code en kunnen dan een speciale WOZ-foto-app downloaden. “Na het scannen van de QR-code in de brief wordt u stapsgewijs uitgelegd welke elementen in uw huis belangrijk zijn om te fotograferen. Ook beantwoordt u enkele vragen over de onderhoudsstaat van uw huis. Dit kost u niet meer dan 10 minuten,” belooft de Belastingdienst.

De gemeentelijke Belastingdienst belooft ook dat de privacy van deelnemers gewaarborgd is en dat de afbeeldingen enkel zullen worden gebruikt om de WOZ-waarde mee te bepalen.

Mensen die geen foto’s willen insturen, wordt gevraagd om contact op te nemen met de Belastingdienst. “Hoewel u ons wel dient te informeren over de huidige onderhoudsstaat van uw woning, is het geen verplichting om de foto-tool te gebruiken. U kunt de informatie ook op een andere manier aan ons doorgeven.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Hoeveel joodse families in NL hebben nooit meer ook maar enige sou terug gezien van de pseudo Liro-bank, gevormd door de landverradende nsb-ers onder de ogen van de joodse raad met zijn damalige Asscher?

Waarschijnlijk, neen vrijwel zeker, ligt er nog voor grote bedragen in gouden baren in
‘respectable’ zwitserse banken;

Liro stond voor de bank Lippmann, Rosenthal & Co en was genazificeerd om de joden
te beroeven van al hun bezittingen: Feitelijk dezelfde tactiek die nu door het WEF wordt uitgerold: NIETS bezitten en met een genadeprik aan je einde komen;

Met deze WETENSCHAP MOET je in verzet komen!

ML

Wederom de agenda. Enige tijd terug hadden ze het ook over juwelen en dure horloges. Ze willen alles.

Cookies op deze website