Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 16 november 2022

Groot boerenprotest Zwolle tegen opgelegde dwangsommen

Redactie Blckbx
2022 11 16 Boerenprotest Zwolle
2:30

Honderden boeren protesteerden vandaag bij het provinciehuis in Zwolle. Zij eisen dat de provincie stopt met het opleggen van dwangsommen voor zogeheten PAS-melders.

De boeren reden eerder vandaag in een groot konvooi Zwolle binnen en hebben hun voertuigen voor het provinciehuis geparkeerd. Zij hebben een brief met eisen overhandigd aan de provinciebestuurders. Hun voornaamste eis is dat de provincie stopt met het opleggen van dwangsommen voor zogeheten PAS-melders.

PAS-melders

PAS-melders zijn voornamelijk veehouders die een melding – van bijvoorbeeld een uitbreiding – deden bij de overheid voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Zij hoefden dan geen natuurvergunning aan te vragen, maar konden volstaan met deze melding. Toen de Raad van State in 2019 een streep trok door de PAS, bevonden deze boeren zich plotseling in een illegale situatie. Het kabinet beloofde met een oplossing te komen om deze boeren te legaliseren, maar daarvoor moet wel eerst ‘genoeg stikstofruimte’ zijn.

De provincie Overijssel wil niet optreden tegen de ‘illegale’ boeren, maar de milieuorganisatie MOB diende handhavingsverzoeken in. De provincie heeft hiertegen geprocedeerd, maar heeft die zaak verloren en moet van de rechter dwangsommen opleggen. Gedeputeerde Staten is wel voor een aantal verzoeken in beroep gegaan.

Eisen

De brief van de boeren voor het provinciebestuur bevat een aantal eisen, meldt RTV Oost: “Naast het van tafel halen van de handhaving en de bijbehorende dwangsommen, willen de boeren ook dat extern salderen weer mogelijk wordt. Dat is het inzetten van stikstofruimte van bijvoorbeeld stoppende collega's om PAS-melders voort te helpen. De provincie krijgt van de boeren twee weken de tijd om aan de eisen tegemoet te komen, anders volgt een nieuw en groter protest.

Één van de boeren zei in een toespraak tegenover de demonstranten: “De gedeputeerden willen ons verder niet te woord staan. Ze willen weer een paar maanden tijd om de problemen te bespreken en gaan niet akkoord.” Hij kondigde grotere protestacties aan: “Als de brief niet binnen twee weken wordt ondertekend door de gedeputeerden, dan wordt er binnen de appgroepen overleg gepleegd en zullen jullie vanzelf horen wanneer en waar we weer ergens moeten staan.”

Dwangsommen

De dwangsommen kunnen hoog oplopen. Vorige week vertelden Arjan en Liset – als echtpaar de vierde generatie boeren op hun familiebedrijf – aan RTV Oost dat zij ieder kwartaal een dwangsom van 117.000 euro moeten betalen, als zij hun veestapel niet met twee derde verkleinen. “Alles moet kapot. Er gaat geen dag voorbij na het laatste gesprek met de provincie dat ik niet huilend in de melkstal sta. Wij zitten met ons bedrijf dertien kilometer van het dichtstbijzijnde natuurgebied af en hadden voor de uitbreiding van ons bedrijf door de jaren heen geen natuurbeschermings-wetvergunning nodig,” zei Arjan, die eraan toevoegde: “Laat de politiek dit oplossen, zij hebben dit veroorzaakt. Wij hebben niks verkeerd gedaan.”

Zie de video hieronder voor beelden van het konvooi trekkers dat eerder vandaag Zwolle binnenreed.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
SoSa

100% steun, de (r)overheid slaat helemaal door daar in Den haag! dit mag en kan niet zo doorgaan, tijd om hier een halt toe te roepen! #nietmijnregering & #nietmijnoorlog.

Cookies op deze website