Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 03 september 2022

Jongerenbeweging de Bovenwijsbond zegt ‘NEE!’ met de Vrijheidsverklaring

Redactie Blckbx
2022 09 03 Bovenwijsbond
3:20

Ze willen het tij richting onvrijheid keren. Daarom heeft jongerenbeweging de Bovenwijsbond de Vrijheidsverklaring opgesteld en ondertekend. Samen met een internationaal netwerk van jeugdorganisaties zeggen zij ‘NEE!’ tegen de controlemaatschappij.

De Bovenwijsbond is in november 2021 opgericht door een handvol kritische jongeren die zagen dat het net zich aan het sluiten was rond studenten. De hinderlijke mondkapjesplicht en de dreiging dat het coronatoegangsbewijs verplicht zou kunnen worden voor het hoger onderwijs zorgden ervoor dat zij zich organiseerden. Inmiddels spreken zij zich uit tegen meer vormen van onvrijheid, hebben duizenden gelijkgestemden zich aangesloten en is de Bovenwijsbond onderdeel van een groeiend netwerk aan internationale jeugdbewegingen. Naast verzet tegen wat ze níet willen, zijn de jongeren ook heel bewust bezig met wat ze wél willen.

Schade

“Al snel na oprichting van de beweging kwamen we in contact met andere jongerenorganisaties, in Europa maar ook daarbuiten,” zegt Lacey Bartels, één van de initiatiefnemers van de Bovenwijsbond. “Het werd meteen pijnlijk duidelijk welke schade de coronamaatregelen in landen als Litouwen en Letland veroorzaakten. Er was een meisje bij dat iedere bijeenkomst zat te huilen. Ze was ontslagen van haar werk en kon niet naar school, omdat ze niet is gevaccineerd. Toen het zo zichtbaar werd, voelden we een sterke behoefte om iets te doen. Daarna ging het heel snel.”

Vrijheidsverklaring

Na verschillende online bijeenkomsten kwam het internationale gezelschap in februari bijeen in het Duitse Dresden. “We waren toen met zes jongerenbewegingen uit andere Europese landen en samen hebben we de Vrijheidsverklaring opgesteld. Inmiddels hebben veertien jeugdorganisaties van over de hele wereld de verklaring ondertekend.”

Met het opstellen en ondertekenen van de verklaring hopen de jongeren bij te dragen aan het keren van de tendens richting een controlemaatschappij. “De verklaring is opgesteld vanuit een sterke impuls om hier ‘nee’ tegen te zeggen, vanuit de overtuiging dat de vrije wil van mensen maakt wat er gebeurt. “We moeten bewust gaan staan voor de toekomst die wij voor ons zien, anders manifesteren we onbewust juist de toekomst die we willen voorkomen,” legt Bartels uit.

De Bovenwijsbond wordt door meer gedreven dan alleen weerstand tegen mondkapjes, QR-codes en aantasting van de lichamelijke integriteit. De deken van onvrijheid wordt immers op meer terreinen uitgerold. Dat is terug te zien in de Vrijheidsverklaring, waarin de jongeren ook hun zorgen uitspreken over het Europese digitale ID, de toenemende censuur, de vernauwing van het wetenschappelijk debat en de klimaat- en energiecrises die net zo gretig worden aangegrepen als corona om een controlemaatschappij op te tuigen. “We nemen de opkomst van een internationaal systeem van gecentraliseerde macht waar, gebaseerd op een nieuw verkregen systeem van controle,” stelt de verklaring.

Voor de Vrijheidsverklaring is een eigen website in het leven geroepen, waar iedereen – niet alleen organisaties – zijn handtekening kan achterlaten. De Andere Krant publiceerde er vandaag ook een artikel over.

Het nieuwe onderwijs

De vrijheidslievende jongeren richten zich niet alleen op verzet tegen de controlemaatschappij. “Naast het afwijzen van wat we níet willen, voelen we allemaal ook heel sterk wat we wél willen,” zegt Bartels. “Daarom maakt onze website in november – een jaar na de oprichting – een doorstart en gaan we verder als corporatie. Een beweging die is georganiseerd als een omgekeerde piramide – waarbij de leden zelf beslissen welke koers gevaren wordt – werkt het best.”

Vanuit die structuur wil de Bovenwijsbond het nieuwe onderwijs gaan ondersteunen. “We willen ouders bekrachtigen die de moed hebben om zelf staatsvrije scholen te stichten. Die scholen willen we versterken. Het nieuwe onderwijs bestaat namelijk al en in de toekomst willen we daar graag een collectief voor vormen. Leden kunnen dan bijvoorbeeld lespakketten bestellen, maar we willen ook symposia en evenementen organiseren om te stimuleren dat kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen zoals ze zijn,” blikt Bartels vooruit.

De Bovenwijsbond heeft hoge ambities, dus houd ze in de gaten! Dat kan via de website en op Telegram hebben ze zowel een nieuwskanaal als een chatgroep.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Mooi initiatief, hoop dat de beweging internationaal massaal wordt. Goed om te zien dat het ook doordringt bij de jongeren zodat meerdere geledingen van de maatschappij zich aansluiten bij de weerstand tegen de fascisten.

Cookies op deze website