Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 15 december 2022

Justitieminister legt niet uit waarom kritische burgers ‘moeilijk zijn te onderscheiden van rechts-extremisten’

Redactie Blckbx
PS 2022 12 15 Kritische burgers extreem rechts 2
2:30

De NCTV noemt kritische burgers ‘anti-overheidsextremisten’ en volgens de dienst zijn zij ‘moeilijk te onderscheiden van rechts-extremisten’. Maar minister Yesilgöz weigert uit te leggen waarom dat zo is, vanwege ‘de nationale veiligheid’.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) publiceerde begin november een rapport waarin de dienst onder meer waarschuwt voor het veronderstelde gevaar van complotdenkers en zogenaamde ‘anti-overheidsextremisten’.

Kritische burgers

Afgaande op de beschrijving van de NCTV zelf kunnen ‘anti-overheidsextremisten’ echter ook ‘kritische burgers’ genoemd worden: “In Nederland richt een groep anti-overheidsextremisten zich vanuit een fundamenteel wantrouwen, woede en onrechtvaardigheidsgevoel tegen de overheid en andere instituties. Deze groep ontstond als radicale onderstroom van het coronaprotest en richt zich steeds meer op andere onderwerpen, zoals het stikstofvraagstuk en het boerenprotest. Een deel van hen omarmt complottheorieën.”

De NCTV maakt het echter nog bonter door te stellen dat er weinig verschil is tussen anti-overheidsextremisten en rechts-extremisten, en zelfs psychische problemen worden genoemd: “Het is inmiddels soms lastig om rechts-extremisten te onderscheiden van anti-overheidsextremisten: er is sprake van een amorfe groep, waarbij onduidelijke, veranderende en gemengde denkbeelden vaak samengaan met persoonlijke grieven en psychische problemen,” aldus de dienst, die Nederland veilig moet houden tegen terrorisme.

Geen uitleg wegens ‘nationale veiligheid’

Gezien de groeiende groep burgers die de overheid wantrouwt – volgens peilingen meer dan de helft van de bevolking – en kritisch is ten aanzien van bijvoorbeeld het stikstof- en coronabeleid, is het niet meer dan terecht dat Justitie uitlegt waaróm het zo ‘moeilijk is om onderscheid te maken tussen anti-overheidsextremisten en rechts-extremisten’.

“Zijn er onderliggende analyses die aan deze bewering te grondslag liggen?” vroeg FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen daarom aan justitieminister Dilan Yeşilgöz (VVD). “Zo nee, waar is deze bewering dan op gebaseerd en indien dit wel het geval is, kan de Kamer deze analyses toegestuurd krijgen?”

Maar vanwege de ‘nationale veiligheid’ weigerde de minister uitleg te geven. “De zin die wordt aangehaald is gebaseerd op een gedeeld en gedragen beeld tussen de NCTV en zijn partners, op basis van actuele casuïstiek. Verdere inzage geeft te veel kijk in de onderzoeksmethodiek van deze partners. Deze informatie zou door kwaadwillenden misbruikt kunnen worden en kan de nationale veiligheid in gevaar brengen,” aldus Yeşilgöz.

Tekst gaat verder onder de tweet

In blckbx today van woensdag 9 november ging redacteur David Boerstra uitgebreid in op het rapport van de NCTV. Zijn bijdrage is terug te zien in onderstaande video.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

'er is sprake van een amorfe groep, waarbij onduidelijke, veranderende en gemengde denkbeelden vaak samengaan met persoonlijke grieven'
Ik ben het hier wel mee eens. Als ik de theater debatten zie en de optredens van de coalitie, de uitspraken/onderzoeken NCTV, RIVM ,CBS, Lareb etc. is er duidelijk sprake van een amorfe groep met een veranderd denkbeeld in de afgelopen jaren. Dit in combinatie met de persoonlijke grieven, denk aan de optredens in de kamer of buiten de kamer(Tjeerd de Groot, Yeşilgöz) kunnen we inderdaad wel stellen dat hier sprake is van extremisme en psychische problemen.

GTRene

>>Onderbouwing van deze bizarre bewering is echter geheim want ‘nationale veiligheid’ <<

>>Wegens persoons gegevens of bescherming kunnen we u daar niks over vertellen<<

>>Ik heb daar geen actieve herinnering aan<<

Hoe vaak hebben we dat soort dood doeners al niet gehoord, het zijn pure stop met vragen ik wil ze of mag dat niet beantwoorden van mijn Meester de grandmaster puppeteer oid.

en anders bent u een racist, nazi aanhanger, antisemiet, of rechts extremist e.d.
Gelukkig valt steeds meer mensen dat op omdat ze het zo vaak gebruiken in dezer rare door hun gecreëerde tijden.

Cookies op deze website