Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 03 april 2023

Kaag wil nóg meer Nederlands geld voor Oekraïne: ‘Totaal de weg kwijt’

Redactie Blckbx
2023 04 03 Kaag geld Oekraïne s cropped 2
2:30

Nederland moet nog dit jaar extra geld sturen naar Oekraïne, bovenop de 2,5 miljard die reeds was aangekondigd voor 2023. Dat vindt minister van Financiën Sigrid Kaag (D66), die zegt dat het land ‘honderden miljarden nodig heeft’.

Kaag was zondag op bezoek in de Oekraïense hoofdstad, waar zij sprak met haar ambtgenoot Sergii Marchenko, gouverneur van de Centrale Bank Pyshnyy Andrij en vicepremier Yulia Svyrydenko. “De oorlog raakt Oekraïne recht in het financiële hart. Het land heeft honderden miljarden nodig, blijkt uit een rapport van de EU, Wereldbank, VN en Oekraïne,” liet zij weten op Twitter.

Na afloop van haar bezoek vertelde Kaag dat het Oekraïense kabinet hoopt op voorspelbaarheid als het gaat om financiële steun, zodat het land beter zicht heeft waarop het kan rekenen. De Nederlandse minister van Financiën onderschrijft die Oekraïense wens en geeft aan dat het kabinet serieus moet praten over de mogelijkheid om Oekraïne nog dit jaar extra financiële steun te bieden. “Dat is een reële zaak,” verklaarde ze tegenover ANP.

Naast de wens om voorspelbaarheid, hoorde Kaag van de Oekraïense bewindspersonen dat ‘dat het heel hard gaat met het uitgeven van het geld’. “Het is ook nodig,” volgens Kaag. “We zullen met elkaar gaan spreken over een optopping.” Zij gaf wel aan dat het kabinet nog in gesprek gaat over de Voorjaarsnota, wanneer de regering de balans opmaakt en besluiten neemt over de begroting.

‘Groeiende armoede’

Kaag rechtvaardigde haar oproep om meer geld te sturen naar Oekraïne door te wijzen op ‘de schade in het land, de sterke krimp van de economie en de groeiende armoede’. Dat is opmerkelijk, want ook in eigen land neemt de armoede fors toe. Vandaag werd bekend dat het Rode Kruis de voedselhulp in Nederland dit jaar verdubbelt naar 40.000 gezinnen. De hulporganisatie heeft daarvoor een speciaal gironummer geopend, zodat mensen donaties kunnen doen. Er is minstens acht miljoen euro voor nodig.

‘In belang van Nederland’

Maar nog meer financiële steun voor Oekraïne is volgens Kaag weldegelijk in het belang van Nederland: “Nederland geeft naast militair materiaal ook financiële steun om Oekraïne overeind te houden. Belangrijk omdat met de Russische inval waarden zoals vrijheid, democratie, veiligheid en rechtvaardigheid onder druk staan. Oekraïne strijdt ook voor onze belangen en normen.”

Nederland heeft voor 2023 al 2,5 miljard euro aan steun voor Oekraïne toegezegd, waarbij de nadruk ligt op militaire steun. Vrijdag keurde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een vierjarig financieringspakket van zo'n 14,4 miljard euro goed. Hiervan neemt Nederland een tranche van 180 miljoen euro voor zijn rekening.

Volgens oppositieleider en PVV-leider Geert Wilders geeft Kaag prioriteit aan de verkeerde zaken. “Geen cent om de btw op boodschappen in Nederland te verlagen om onze eigen mensen te helpen maar wel miljarden voor Oekraïne. Kaag is totaal de weg kwijt. Waanzin!” foetert hij.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Lam

Volgens Putin mag de verdorven westerse cultuur van woke, gendergelijkheid en kindermisbruik geen millimeter verder oostwaarts opschuiven, vandaar zijn tegen-actie in Oekraïne.
Dat Kaag transgender is/deel uit maakt van een lhb-transgender kabinet, geeft haar nog niet het recht miljarden van ons belastinggeld te spenderen aan deze oorlog.
Het volgende land dat op de agenda staat om te worden aangevallen en vernietigd door het westen is Belarus.

Cookies op deze website