Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 15 april 2022

Kabinet wil ook dwang bij opvang reguliere asielzoekers

Redactie Blckbx
2022 04 15 dwang opvang emigranten
2:50

De Nederlandse regering wil ook dwang gaan inzetten bij de opvang van reguliere asielzoekers en emigranten, zo stelt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Rond de zomer moet er een wetsvoorstel gereed zijn.

“Om opvang van reguliere asielzoekers af te dwingen kan geen noodwetgeving worden gebruikt, zoals nu wel kan bij Oekraïners”, zegt Van der Burg. Noodwetgeving kan via een besluit van de ministerraad in één keer geactiveerd worden. Om dwang te gebruiken bij reguliere asielzoekers moet eerst een wet worden voorbereid. Voordat deze wet actief kan worden, moet hij eerst het normale traject afleggen via de Tweede en Eerste Kamer.

Van der Burg wil rond de zomer een wetsvoorstel presenteren. Hoe de wet eruit moet komen te zien, is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende varianten van dwang bij opvang mogelijk, meent de staatsecretaris. “Is het de staatssecretaris die de verantwoordelijkheid krijgt, of leggen we die bij de provincies neer als het gaat om een doorzettingsmacht?”

Elementen noodwet

Van der Burg zegt niet of er in het wetsvoorstel elementen worden opgenomen uit de onlangs deels in werking getreden noodwet Wet Verplaatsing Bevolking. Door het instellen van die wet krijgen burgemeesters de wettelijke taak om mensen uit Oekraïne op te vangen en krijgen ze daarbij vergaande bevoegdheden. In het uiterste geval is in deze wet zelfs voorzien dat particulier onroerend goed door overheden in beslag wordt genomen om mensen te kunnen huisvesten.

Al veel eerder dwang toepassen

Van der Burg had eigenlijk al veel eerder opvang willen afdwingen, geeft hij toe. "Eigenlijk heb ik de luxe om te wachten niet. De druk is hoog. Veiligheidsregio’s vragen erom en commissarissen van de koning ook.”

Ondanks de hoge druk gaat het met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne volgens Van der Burg blijkbaar goed. “De bezetting is zo’n 70 procent, dus dat gaat goed. De gemeenten werken keihard en gaan richting die benodigde 50.000 plaatsen. Ik maak me absoluut geen zorgen over de opvang van Oekraïners. Wel over de bedden voor gewone asielzoekers.”

Buiten Europa opvangen

Groot-Brittannië heeft gisteren een akkoord ondertekend met Rwanda. Het land gaat in ruil voor een bedrag van 120 miljoen pond (144 miljoen euro) emigranten opvangen uit Afrika, om te voorkomen dat ze de oversteek maken naar Groot-Brittannië. Ook gaan de Britten illegale Afrikaanse immigranten op het vliegtuig zetten naar Rwanda, waar ze zullen worden opgevangen.

Hoewel de overeenkomst tussen Rwanda en de Britten in sommige kringen op veel weerstand stuit, is het wellicht toch een idee dat ook staatssecretaris Van der Burg eens zou kunnen overwegen. Niet in de laatste plaats voor Nederland zelf, gezien de hier heersende woningnood en de moeite die het kost om voldoende goede opvangplaatsen te vinden voor emigranten. Bovendien steunt opvang in de regio de Afrikaanse economie en is het veel minder kostbaar.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Met een fractie van de defensieuitgaven, geroofd door de 'elite' van het volk, kun je de Sahara
tot een oase maken en vluchtelingen daar werk verschaffen. In Lybia was een dergelijk project en de media zwegen!

Cookies op deze website