Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 08 april 2022

Kamer vergeeft Hugo de Jonge voor fouten mondkapjesdeal

Redactie Blckbx
2022 04 08 kamer vergeeft hugo
2:30

CDA-minister Hugo de Jonge mag gewoon aanblijven van de Tweede Kamer, ondanks felle kritiek over zijn rol bij het sluiten van de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Er werd een motie van wantrouwen ingediend, maar die overleefde de bewindsman glansrijk.

De huidige minister van Volkshuisvesting ging donderdag met de billen bloot in de Tweede Kamer voor zijn betrokkenheid bij de ‘mondkapjesdeal’ in het vorige kabinet. Onlangs werd ontdekt dat De Jonge zich actief had bemoeid bij het tot stand komen van die beruchte overeenkomst. De Jonge, toen nog minister van VWS, bracht CDA-er Sywert van Lienden in contact met zijn departement, waarna Van Lienden een voor hem en zijn zakenpartners zeer lucratieve deal kon sluiten. De Jonge had zijn betrokkenheid bij de overeenkomst altijd ontkend, tot die uitlekte. Een ander laakbaar feit waarvoor De Jonge ‘terechtstond’ was dat hij zijn persoonlijke e-mailadres gebruikt heeft in zijn officiële functie, iets wat voor Kamerleden en zeker ministers streng verboden is.

De Jonge door het stof

Aan het eind van de dag ging De Jonge uitgebreid door het stof. Hij bood verschillende keren zijn ’oprechte excuses’ aan, omdat hij geen melding heeft gemaakt van zijn contact met Van Lienden. Volgens De Jonge was dat niet opzettelijk. Uit woensdag door De Jonge vrijgegeven documenten bleek eens te meer dat De Jonge zich wel degelijk had bemoeid met de mondkapjesdeal.

“Contacten over Van Lienden met ambtenaren ontbraken in eerdere antwoorden op Kamervragen door collega Van Ark, en daardoor heb ik onbedoeld doen voorkomen alsof ik op geen enkele manier contact heb gehad over Van Lienden”, stelt De Jonge. “In aanvulling op de antwoorden richting journalisten was het vollediger geweest als ik daar melding van had gemaakt, en ook hier bied ik mijn excuses voor aan.” Dat had volgens de minister ook veel eerder moeten gebeuren. “Had ik de Kamer eerder en vollediger moeten informeren? Het antwoord daarop is: ja. Dat is de kern van het debat”, aldus de bewindsman. Kamerleden uit de oppositie vinden het vreemd dat de documenten met de appjes en andere correspondentie pas woensdag pas naar de Kamer werd gestuurd, terwijl dat eerder zogenaamd niet mogelijk zou zijn.

Motie van wantrouwen

Aan het eind van de dag werd er een motie van wantrouwen tegen De Jonge ingediend, door de PVV, PvdA, SP, BBB, FVD, GL, PvdD, Denk en BVNL. De motie haalde achter geen meerderheid en sneuvelde met 52 stemmen voor en 72 tegen. Opvallend was wel dat ook Kamerlid Pieter Omtzigt de motie steunde. Ook een motie van afkeuring kreeg geen meerderheid. Hugo de Jonge kan dus ‘gewoon’ op de oude voet verder. Ondanks dat De Jonge de dans ontspringt, loopt het vertrouwen van de burgers in hem en in de politiek echter wel flinke averij op.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Viel te verwachten, de Grrrrrrrristen Unie en het CDA zitten vol met witgekalkte graven (dat VVD en D666 uit huichelaars en addergebroed bestaan, is al sinds jaar en dag bekend)

Cookies op deze website