De huidige minister van Volkshuisvesting ging donderdag met de billen bloot in de Tweede Kamer voor zijn betrokkenheid bij de ‘mondkapjesdeal’ in het vorige kabinet. Onlangs werd ontdekt dat De Jonge zich actief had bemoeid bij het tot stand komen van die beruchte overeenkomst. De Jonge, toen nog minister van VWS, bracht CDA-er Sywert van Lienden in contact met zijn departement, waarna Van Lienden een voor hem en zijn zakenpartners zeer lucratieve deal kon sluiten. De Jonge had zijn betrokkenheid bij de overeenkomst altijd ontkend, tot die uitlekte. Een ander laakbaar feit waarvoor De Jonge ‘terechtstond’ was dat hij zijn persoonlijke e-mailadres gebruikt heeft in zijn officiële functie, iets wat voor Kamerleden en zeker ministers streng verboden is.
De Jonge door het stof
Aan het eind van de dag ging De Jonge uitgebreid door het stof. Hij bood verschillende keren zijn ’oprechte excuses’ aan, omdat hij geen melding heeft gemaakt van zijn contact met Van Lienden. Volgens De Jonge was dat niet opzettelijk. Uit woensdag door De Jonge vrijgegeven documenten bleek eens te meer dat De Jonge zich wel degelijk had bemoeid met de mondkapjesdeal.
“Contacten over Van Lienden met ambtenaren ontbraken in eerdere antwoorden op Kamervragen door collega Van Ark, en daardoor heb ik onbedoeld doen voorkomen alsof ik op geen enkele manier contact heb gehad over Van Lienden”, stelt De Jonge. “In aanvulling op de antwoorden richting journalisten was het vollediger geweest als ik daar melding van had gemaakt, en ook hier bied ik mijn excuses voor aan.” Dat had volgens de minister ook veel eerder moeten gebeuren. “Had ik de Kamer eerder en vollediger moeten informeren? Het antwoord daarop is: ja. Dat is de kern van het debat”, aldus de bewindsman. Kamerleden uit de oppositie vinden het vreemd dat de documenten met de appjes en andere correspondentie pas woensdag pas naar de Kamer werd gestuurd, terwijl dat eerder zogenaamd niet mogelijk zou zijn.
Motie van wantrouwen
Aan het eind van de dag werd er een motie van wantrouwen tegen De Jonge ingediend, door de PVV, PvdA, SP, BBB, FVD, GL, PvdD, Denk en BVNL. De motie haalde achter geen meerderheid en sneuvelde met 52 stemmen voor en 72 tegen. Opvallend was wel dat ook Kamerlid Pieter Omtzigt de motie steunde. Ook een motie van afkeuring kreeg geen meerderheid. Hugo de Jonge kan dus ‘gewoon’ op de oude voet verder. Ondanks dat De Jonge de dans ontspringt, loopt het vertrouwen van de burgers in hem en in de politiek echter wel flinke averij op.
Reacties