Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 08 december 2022

Kijk: Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 maakt verslaggever ON uit voor fascist

Redactie Blckbx
2022 12 08 tjeerd fascist
2:00

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van regeringspartij D66 heeft reporter Jonathan Krispijn van Ongehoord Nederland voor de camera uitgemaakt voor fascist. Extra bizar omdat juist D66 er altijd op hamert dat journalisten beschermd moeten worden.

Op de beelden is te zien dat Krispijn D66-Kamerlid De Groot dinsdag in het voorbijgaan in de wandelgangen van de Tweede Kamer heel beleefd vraagt of hij hem een vraag mag stellen. “Deze slaan we altijd over,” zegt het D66-Kamerlid vervolgens – terwijl hij gewoon doorloopt ­– in het Engels tegen de mensen in zijn gezelschap.

Als Krispijn hem vervolgens vraagt waarom, antwoordt De Groot: ‘Because they’re fascist’ – ‘omdat ze fascistisch zijn’. Wanneer de verslaggever De Groot even later confronteert met zijn uitspraak, loopt de D66’er weg.

“U noemt mij een fascist, letterlijk in mijn gezicht, terwijl u mensen aan het rondleiden bent. Wat is dat voor gedrag heer De Groot?” vraagt Krispijn nog terwijl De Groot wegvlucht voor de camera.

De beelden worden besproken in de studio van Ongehoord Nederland. Presentatrice Raisa Blommestijn noemt het voorval bizar: “Onze verslaggever wordt weggezet als fascist door een parlementariër van D66. Dat laatste is heel opmerkelijk omdat juist D66 er altijd prat op gaat ‘we moeten journalisten beschermen, we moeten de vrijheid van meningsuiting beschermen’, zeker als het gaat om de persvrijheid. Onze hele omroep wordt weggezet als fascist. Excuses zouden op zijn plaats zijn."

Op Twitter maakte De Groot zojuist excuses voor zijn opmerking, al beschuldigt hij ON in hetzelfde bericht van racisme, het brengen van nepnieuws en het verspreiden van een levensgevaarlijke complottheorie. "Maar dit had ik als volksvertegenwoordiger niet over een verslaggever mogen zeggen. Neem ik terug."


Rioolratten

In oktober vroeg FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren journaliste Merel Ek, vergezeld van een cameraman, heel correct om desinformatie die ze had verspreid in het programma Vandaag Inside te rectificeren. Toen hij daarvan later beelden publiceerde onder de noemer 'Rioolratten Ontmaskerd' – een titel die hij overigens vooraf nuanceerde – viel heel D66 hem daarop aan.

Financiënminister Sigrid Kaag reageerde furieus en gaf aan zich vergist te hebben in het herkennen van ‘de bodem’. “Iedere keer als je denkt ‘de bodem is in zicht', dan blijkt het erger en gevaarlijker te kunnen. Desinformatie en intimidatie ondermijnen de samenleving. Zo ook deze absurde provocatie. Dit ontstijgt partijpolitiek, het gaat om onze democratie. Spreek je uit.”

Raadslid Ralf Sluis van de partij Hart voor Den Haag herinnert vandaag aan een uitspraak van D66-Kamerlid Hanneke van der Werf die in een debat over bedreigde journalisten zei: “Een aanval op de vrije pers, is een aanval op de democratie.”

“Vandaag noemt haar collega Tjeerd de Groot de journalist Jonathan Krispijn een ‘fascist’. Benieuwd of premier en kabinet dit ook gaan veroordelen.”

PVV-Kamerlid Harm Beertema reageert ook op Twitter: “Een regeringspartij die een journalist op camera voor FASCIST uitscheldt. Met de dag wordt de frustratie, de lelijke haat en agressie van D66 manifester. Er zit geen rem meer op. Hoe ziet 66 de volgende stap op haar escalatieladder?”

Het lijkt aannemelijk dat premier Mark Rutte met een veroordeling zal komen van het uitschelden van de journalist, die vorige week tijdens het boerenprotest nog bijna omver werd gereden door een politie-shovel. Na de ophef rond Gideon van Meijeren en Merel Ek kwam Rutte namelijk met onderstaande veroordeling.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Dit is geen excuus aanbieden, dit is arrogant het nog erger maken, laten zien dat je totaal geen spijt hebt, niet nadenkt. Wel knap om een omroep met een duidelijk getinte journalist racistisch te noemen... het zou logischer zijn wanneer de Groot uit racisme zo hatelijk doet tegen de journalist in kwestie: gewoon proberen, hoewel....verlagen tot een dergelijk niveau, dat moet je willen EN kunnen.

D66 is een gevaar voor de democratie, laat ze zich druk maken over het terzijde schuiven van het parlement inzake digitale idioterie.

Ath

Als je als d66 stemmer die de groot en sjoerdma bezig ziet met die verbeten koppen en die haat in de ogen dan moet je je toch minimaal eens achter de oren krabben.

Cookies op deze website