Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 08 juli 2022

Kijktip! Chemicus dr. Jaap Hanekamp werpt licht op stikstofdebat

Redactie Blckbx
2022 07 07 Jaap Hanekamp uitleg3 Cropped
1:50

Chemicus dr. Jaap Hanekamp maakte een kraakheldere uitlegvideo over twee discutabele pijlers onder het stikstofdebat: de kritische depositiewaarden en het rekenmodel AERIUS. Kijken dus! De video is hieronder te bekijken.

In het stikstofdebat wordt voortdurend gesproken over de kritische depositiewaarden (KDW). Wanneer deze overschreden worden, zou er – volgens de overheid – te veel stikstof terechtkomen in de natuur. Maar Hanekamp plaatst de nodige kanttekeningen bij de manier waarop die KDW zijn vastgesteld en hoe ze worden ingezet. In begrijpelijke taal legt hij uit waarom volgens hem het rotsvaste vertrouwen van bestuurders in de KDW misplaatst is, en het zicht op de situatie eerder vertroebelt dan verheldert.

Om te berekenen of de uitstoot boven of onder de KDW ligt, gebruiken ambtenaren het rekenmodel AERIUS. Volgens Hanekamp is de onnauwkeurigheid daarvan echter zo groot dat het model ongeschikt is om beleid op te baseren. De combinatie van KDW met AERIUS leidt tot een ‘obscuur modelmatig navelstaren’: “Het is werkelijk niets anders dan in een kantoor naar schermen kijken om te bepalen of normen gehaald worden en of dat goed is voor de natuur,” aldus Hanekamp.

Tekst gaat verder onder de video

Vorige week uitten de onafhankelijke onderzoekers Wouter Aukema en Richard Zijlstra ook al stevige kritiek op rekenmodel Aerius en de uitstootberekening.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website