Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 26 april 2022

Kinderen contactloos betalen met QR-code op Koningsdag

Redactie Blckbx
2022 04 26 betalen qr vrijmarkt

Op vrijmarkten zal dit jaar met Koningsdag ‘eenvoudig en veilig’ via een QR-code betaald kunnen worden in plaats van met contant geld. Kinderen die geld willen verdienen met blokfluiten of het verkopen van speelgoed, kunnen van tevoren bij de Rabobank, ING of Tikkie een QR-betaalcode uitprinten.

"Het aantal aangemaakte QR-codes is de afgelopen dagen verzesvoudigd", zegt Moreno Kensmil van de app Tikkie tegen EditieNL. "95 procent daarvan is gerelateerd aan Koningsdag. Kinderen kunnen een uitgeprinte code bij hun stand hangen en bezoekers kunnen dan een bedrag overmaken." Zelfs de traditionele vrijmarkten ontkomen niet aan de digitalisering van het betalingsverkeer, zo blijkt. Ook bij Rabobank en ING zijn online QR-codes te maken voor Koningsdag.

“Wordt jouw kind de ondernemingskoning(in) van de markt?”, luidt de slogan op de website van de Rabobank. "Weg oude spullen, hallo extra geld! Koningsdag is dé kans voor je kind om ondernemer voor één dag te zijn op de vrijmarkt. En dankzij een QR-code kunnen klanten eenvoudig en veilig met hun mobiel betalen."

‘Cashloos betalen populair’

Betalen zonder cash of pincode wordt steeds populairder, claimt de Betaalvereniging. Volgens de organisatie, die belast is met het regisseren van de gezamenlijke betaalinfrastructuur in Nederland en die contactloos betalen promoot, is het percentage mensen dat het liefst contactloos met de pinpas betaalt gestegen naar 49 procent. Veertien procent betaalt het liefst contactloos met de telefoon. Die laatste optie wordt volgens betaalapp Tikkie met Koningsdag ook steeds meer gebruikt. Tikkie heeft voor de Koningsdagvrijmarkten ook een speciale QR-code voor giro 555 gemaakt. Zodat mensen die spulletjes verkopen voor het goede doel direct het geld kunnen laten overmaken naar Giro 555.

Wijze les voor de jeugd

Christian Meijer van Wijzer in geldzaken plaatst wel een kanttekening bij het betalen met de telefoon en heeft een wijze les voor de jeugd. Volgens Meijer loop je met contactloos betalen het risico dat je meer geld uitgeeft dan je van plan bent. “Om dat te voorkomen is het goed om vooraf een budget af te spreken", zegt hij tegen EditieNL. "Met contant geld op zak heb je veel meer inzicht in wat je uitgeeft."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Matt

Ze (de jeugd die hieraan meedoet) komen er straks ook achter dat de belastingdienst precies weet wat je ontvangen hebt en later de vraag krijgt of dat wel allemaal "wit" geld is. De nu nog vrij hoge, (onder de radar) bedragen kunnen ze straks op welk bedrag dan ook afstemmen
De bedoeling van virtueel geld is toch juist om het zwart (cash) geld uit de samenleving te bannen?
En volgens het WEF kunnen die rekeningen zomaar opeens op nul komen te staan, want : "je hebt niks meer en bent er toch gelukkig mee".

FPolman

Het probleem is niet zozeer de digitale betaling, maar meer het vertrouwen dat we hebben in banken, big-tech, overheden en belastingdienst. Namelijk nul. Iedere technologie kan ten goede of ten kwade worden gebruikt. Daarom is democratie, zijn grondrechten, eerlijkheid en openheid van zaken van cruciaal belang in deze tijd van technologische mogelijkheden. We merken dat er langzaam een totalitair systeem wordt uitgerold. Het tegenhouden van digitalisering helpt niet, wel het aan de kaak stellen en afstraffen van regeringen en totalitaire bedrijven zoals Facebook. Europese wob verzoeken, openbaar maken van algoritmen .

Cookies op deze website