"Het aantal aangemaakte QR-codes is de afgelopen dagen verzesvoudigd", zegt Moreno Kensmil van de app Tikkie tegen EditieNL. "95 procent daarvan is gerelateerd aan Koningsdag. Kinderen kunnen een uitgeprinte code bij hun stand hangen en bezoekers kunnen dan een bedrag overmaken." Zelfs de traditionele vrijmarkten ontkomen niet aan de digitalisering van het betalingsverkeer, zo blijkt. Ook bij Rabobank en ING zijn online QR-codes te maken voor Koningsdag.
“Wordt jouw kind de ondernemingskoning(in) van de markt?”, luidt de slogan op de website van de Rabobank. "Weg oude spullen, hallo extra geld! Koningsdag is dé kans voor je kind om ondernemer voor één dag te zijn op de vrijmarkt. En dankzij een QR-code kunnen klanten eenvoudig en veilig met hun mobiel betalen."
‘Cashloos betalen populair’
Betalen zonder cash of pincode wordt steeds populairder, claimt de Betaalvereniging. Volgens de organisatie, die belast is met het regisseren van de gezamenlijke betaalinfrastructuur in Nederland en die contactloos betalen promoot, is het percentage mensen dat het liefst contactloos met de pinpas betaalt gestegen naar 49 procent. Veertien procent betaalt het liefst contactloos met de telefoon. Die laatste optie wordt volgens betaalapp Tikkie met Koningsdag ook steeds meer gebruikt. Tikkie heeft voor de Koningsdagvrijmarkten ook een speciale QR-code voor giro 555 gemaakt. Zodat mensen die spulletjes verkopen voor het goede doel direct het geld kunnen laten overmaken naar Giro 555.
Wijze les voor de jeugd
Christian Meijer van Wijzer in geldzaken plaatst wel een kanttekening bij het betalen met de telefoon en heeft een wijze les voor de jeugd. Volgens Meijer loop je met contactloos betalen het risico dat je meer geld uitgeeft dan je van plan bent. “Om dat te voorkomen is het goed om vooraf een budget af te spreken", zegt hij tegen EditieNL. "Met contant geld op zak heb je veel meer inzicht in wat je uitgeeft."
Reacties