Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 11 april 2022

‘KLM verplicht vaccinatie voor nieuwe medewerkers’

Redactie Blckbx
2022 04 11 klm vaccinatieplicht
2:10

Luchtvaartmaatschappij KLM neemt alleen nog gevaccineerd personeel aan, zo stelt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) in een brief naar haar leden. ‘Als ongevaccineerde piloot of stewardess kom je gewoon niet door de sollicitatieprocedure’.

De vakbonden VNV en VNC (Vereniging Nederlands Cabinepersoneel) zijn verontwaardigd over de sollicitatieprocedure bij KLM, waarbij nieuwe vliegers en stewardessen hun vaccinatiestatus kenbaar moeten maken. “Je wordt aangenomen bij KLM als je het gehele netwerk kan vliegen. Dat geldt alleen voor nieuw personeel”, zegt voorzitter Chris van Elswijk van de VNC.

Omdat er in tal van landen vaccinatieverplichtingen zijn, móet vliegpersoneel in de praktijk gevaccineerd zijn. Van Elswijk wijst erop dat een sollicitant tijdens de procedure niet hoeft te antwoorden op de vaccinatievraag, maar dat een weigering gewoon betekent dat een persoon niet wordt aangenomen.

“Langs deze lijn zou het ook logisch zijn dat een werkgever geen dames aan wil nemen die zwanger zijn. Zo werkt het natuurlijk niet”, reclameert vicevoorzitter Ruud Stegers van de VNV tegenover De Telegraaf. “Wij zijn voor vaccinatie, maar dat is in Nederland vrijwillig. Dat is ook nog eens bij KLM in de cao vastgelegd.”

VNV overweegt stappen

De VNV neemt de zaak hoog op, omdat piloten ook moeten aangeven dat men in toekomst zal voldoen aan mogelijke inreisverplichtingen. De vakbond stelt dat er afspraken worden ’omzeild’ en roept KLM op om de vaccinatieverplichting direct te schrappen. De vakbond overweegt verdere stappen te ondernemen tegen KLM.

Een deel van het vliegend personeel is niet gevaccineerd. Naar schatting is de vaccinatiegraad onder piloten zo’n 90 procent. Bij het cabinepersoneel ligt deze tussen de 60 en 70 procent. KLM-werknemers die al in dienst zijn, moeten aangeven op welke bestemmingen ze niet inzetbaar zijn, maar hoeven daarbij geen reden op te geven.

Tegen de wet

De sollicitant heeft de wet aan zijn zijde, zo laat arbeidsjurist Pascal Besselink van DAS weten. "Er mag geen onderscheid gemaakt worden tussen regels voor sollicitanten en bestaand personeel." Ook is er geen wetgeving waar KLM een beroep op kan doen, want de vaccinatieplicht is niet uiteindelijk niet ingevoerd door vorige kabinet.

KLM reageerde maandag niet op een verzoek om commentaar.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Corona KLM Vaccinatieplicht

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Verplichte genocide.

Vraag

Is er een vaccin dan?
Dit vraagt om een boycot.

Cookies op deze website