Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 15 februari 2023

Kritiek op Amsterdamse plannen om ouders gedwongen te laten verhuizen

Redactie Blckbx
2023 02 15 gedwongen verhuizen amsterdam
1:30

Om het woningtekort op te lossen, wil de gemeente Amsterdam ouders kunnen dwingen hun woning te verlaten zodra de kinderen uit huis zijn, zegt GroenLinks-wethouder Zita Pels. Het plan stuit op veel verzet.

De gemeente Amsterdam worstelt al jaren met woningnood. Dit jaar zal het tekort rond de 4.000 woningen liggen. In de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting die 13 februari werd gepresenteerd staan plannen om dit probleem voor 2040 op te lossen. Eén van die plannen gaat over het verbeteren van doorstroming in de sociale huursector.

Momenteel is het zo dat veel senioren in een gezinswoning blijven wonen, terwijl jonge gezinnen het met een krappe starterswoning moeten doen. De gemeente wil dat ouderen sneller doorstromen naar een kleinere woning om zo het woningtekort terug te dringen. “De schaarse betaalbare gezinswoningen die we hebben, moeten ook echt voor gezinnen zijn,” zei de Amsterdamse GroenLinkswethouder Zita Pels (wonen) maandag in een interview met het Algemeen Dagblad. "Dit betekent dat (…) wanneer de kinderen uitvliegen, de resterende bewoners het huis moeten verlaten," is te lezen in de plannen.

Dwangmaatregelen

De GroenLinks-wethouder geeft aan niet terug te deinzen voor dwangmaatregelen om ouders te laten verhuizen: “Het is waar dat we willen onderzoeken of we uiteindelijk een vorm van dwang kunnen toepassen. Bijvoorbeeld door in tijdelijke contracten een clausule daarover op te nemen.”

Als ouders direct moeten verhuizen als de kinderen het huis uit zijn, betekent dat ook dat kinderen niet terug thuis kunnen gaan wonen. Bijvoorbeeld als ze na een paar jaar hun studentenwoning uit moeten of tegen een andere tegenvaller op de woningmarkt aan lopen.

Dat een huis ook een plek met herinneringen is, en dat de gemeente zo wel erg ingrijpt in het persoonlijk leven van mensen, vindt Pels een noodzakelijk offer. Ze geeft toe dat de plannen ingrijpend zijn, maar denkt dat het doel de middelen heiligt: “Ik snap de emotie en het is ook spannend. Maar we zien ook hoeveel mensen er op straat belanden, soms met kinderen. Ik ga over volkshuisvesting. Dan moet ik boven de stad hangen en zeggen: welke woningen hebben we en voor wie hebben we die het hardste nodig.”

Kritiek oppositie

Vanuit de oppositie van de Amsterdamse gemeenteraad klinkt veel kritiek op de plannen.

FvD vindt het ’zeer onwenselijk dat we zomaar mensen uit hun huis gaan gooien’, zegt FVD-fractievertegenwoordiger Tanay Bilgin: "Dit is hoe eenzaamheid ontstaat. Mensen zijn geen schaakstukken die je even kunt verplaatsen.”

"Dan gaat je kind het huis uit en moet je meteen verhuizen," zegt Myron von Gerhardt (VVD). "Ik zie niet echt voor me hoe ze dit gaan doen. Wil je mensen dan gaan dwingen ofzo? Dan wordt het heel ingewikkeld.”

Komende zomer zal er door de gemeenteraad gestemd worden over de plannen. Tot die tijd hebben Amsterdamse inwoners en belanghebbenden inspraak.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

lol, ze is een 'luis' in de Pels.
ipv dat ze per direct de immigratie stop zetten en de rest van de gelukszoekers e.d. het land uit zet en er zo vele vele huizen vrij komen en gebouwen van de immigratiebende e.d. hebben we zelfs gebouwen te veel in NL, maar nee, ze pakken de Nederlanders aan die hun land hebben opgebouwd, die hebben gespaard, die rust willen hebben in hun eigen huis/omgeving... en die immigranten/gelukszoekers, oow die krijgen dingen 'gratis' = op onze kosten ook nog eens... maar daar hoor je ze niet over,. ja FvD en PVV en een andere enkeling, maar de zittende 'gestolen' macht hoor je niet, ja straks voor verkiezingen

Mab

Senioren...je bent een senior wanneer je kinderen het huis verlaten? Zal ik mijn nicht vertellen, 43 en beide kinderen met 18 de deur uit. Opoe!
Die Zita spoort niet, ik ben er altijd voorstander van geweest dat beleidsmakers naar hun eigen beleid moeten leven, de rest van hun leven. Dus zij ook haar woning uit als de kinderen weggaan en anders op "senioren"leeftijd, koop of huur maakt niet uit.

Je moet overigens niet in Amsterdam wonen, ik zou er niet dood gevonden willen worden, zoveel echt mooie plekken als Nederland heeft.

Cookies op deze website