Lightbox Image
Afbeelding:
Binnenland 16 januari 2023

Landmacht verzamelde zonder juridische grondslag data over coronacritici

Redactie Blckbx
2023 01 16 krijgsmacht onwettig
2:20

De Nederlandse landmacht verzamelde in 2020 maandenlang data over ‘desinformatie verspreidende burgers’ zonder dat daarvoor een juridische grondslag was, concludeert de commissie Brouwer in haar rapport. 'Waarschuwingen van juristen werden genegeerd'.

De krijgsmacht mag in een democratische rechtsstaat nooit op eigen initiatief tot actie overgaan, is de belangrijkste conclusie uit het rapport van de commissie Brouwer over het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC). De Tweede Kamer ontving het rapport vrijdag van defensieminister Kajsa Ollongren (D66). “Voor de activiteiten van het LIMC was geen juridische grondslag en dat is voor de krijgsmacht ontoelaatbaar.”

Het LIMC werd door de landmacht in maart 2020 opgericht, naar verluidt om zicht te krijgen op de verspreiding van desinformatie tijdens de net daarvoor uitgebroken coronacrisis. De landmacht wilde al langer experimenteren met informatie als wapen en greep de ‘pandemie’ daarvoor aan, meldt NRC.

Militairen keken, vooral via sociale media, naar het gedrag van burgers, media en groepen die kritiek uitten op het officiële corona-narratief, zoals Robert Jensen en Viruswaarheid. Zo wilden ze de populariteit inschatten van bepaalde ‘complottheorieën’ onder de bevolking, zoals bijvoorbeeld de ‘complottheorie’ dat het virus uit een laboratorium zou zijn ontsnapt, een theorie die overigens hoogstwaarschijnlijk berust op waarheid.

Waarschuwingen genegeerd

Wat het nog erger maakt, zo concludeert de commissie Brouwer, is dat de legereenheid ook na waarschuwingen van juristen doorging met haar wanpraktijken. De militairen bleven wel proberen om zo’n grondslag te krijgen, zoals een steunverzoek van de politie, maar gingen in de tussentijd gewoon door.

Nadat een ambtenaar in Den Haag toevallig een LIMC-rapport in handen had gekregen, werd in augustus 2020 besloten de rapporten alleen nog intern te verspreiden. Defensie ontbond de eenheid echter pas eind november, na onthullingen in NRC.

Verdieping

Het rapport van de commissie Brouwer is niet helemaal nieuw. Dat de landmacht zonder juridische grondslag informatie verzamelde over burgers, en daarmee ook privacywetten overschreed, was reeds bekend. In november 2020 publiceerde NRC hier al over, waarna de landmachteenheid werd ontbonden. Minister Ollongren (D66) gaf in februari vorig jaar opdracht tot een onderzoek naar het LIMC. Het recente rapport biedt ‘verdieping’ van de reeds bekende feiten, volgens Brouwer dankzij het bestuderen van aanvullende en geheime documenten en het interviewen van veertig betrokkenen.

Een van de opvallende bevindingen is dat toenmalig minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) nooit is geïnformeerd over de juridische problemen rond het LIMC. “Binnen de top van Defensie waren er wel ‘aanzetten’ en ‘voornemens’ om dat te doen, maar een ‘briefing of nota [kwam] niet tot stand’,” concludeert het rapport, dat later deze maand besproken wordt in de Kamer.

Blckbx today

In maart 2022 besteedde blckbx Today uitgebreid aandacht aan het schandaal rond het Land Information Manoeuvre Centre. Het fragment terugkijken kan via deze link.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Its all part of their system.

They are the system.
They created the system
They control the system.

Het is bewust geen Democratie, maar een Demoncreatie.
verdeel en heers.

Cookies op deze website