Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
Naast lof is er ook kritiek voor vertrekkend ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, die een dubieuze sleutelrol vervulde bij de formatie van het kabinet Rutte 4 en de bijnaam 'meloenenslikker' had vanwege zijn steun aan kabinetsvoorstellen met weinig draagvlak.
"Het is mooi geweest, nu is het klaar". Met deze woorden deelt Gert-Jan Segers de partijleden van de ChristenUnie (CU) vandaag per brief mee dat hij vertrekt, als Tweede Kamerlid en als fractieleider van de partij.
De aankondiging, op de voor christenen symbolische vrijdag de dertiende, kwam voor veel coalitieleden waarschijnlijk niet als een verrassing. Segers zou zijn besluit gisteren aan het einde van de coalitievergadering hebben meegedeeld. Naar nu blijkt zijn er vooraf al interviews afgenomen met het Nederlands Dagblad en het NRC en is een interview met Wilfred Genee vanavond te zien op de website van de ChristenUnie.
Vanuit de coalitie wordt Segers overladen met lof. Volgens premier Mark Rutte ’verliest Den Haag een anker’. Rutte noemt de vertrekkend CU-leider ’solide, betrouwbaar en verantwoordelijk’ en kijkt ’met veel warmte terug op onze samenwerking’. Ook D66-leider Sigrid Kaag geeft Segers een pluim: “Ik heb altijd grote waardering gehad voor zijn grote verantwoordelijkheidsgevoel en zijn strijd voor de verbetering van het lot van kwetsbaren in de hele wereld.”
Maar er is naast lof ook veel kritiek. “Het is helemaal niet mooi geweest,” countert oud-statenlid Eelco van Hoecke de afscheidszin van Segers. “Door de woordbreuk van Gert-Jan Segers en zijn steun aan Rutte 4 konden Kaag en Rutte doorgaan met de sloop van ons land.”
Van Hoecke refereert daarmee aan de opvallende draai van Segers, die tijdens de formatie eerst aangaf Rutte 4 niet te steunen, maar uiteindelijk toch overstag ging, waardoor het kabinet geformeerd kon worden.
Segers, die zichzelf beschrijft als ‘een meewerkend voorman’, zorgde bovendien dat regeringsbesluiten waar onvoldoende draagvlak voor was toch werden aangenomen. Het leverde hem en zijn partijleden de bijnaam van meloenenslikkers op. Kritiek op de coalitie verdween als sneeuw voor de zon als machtsbehoud van de regeringscoalitie op het spel kwam te staan.
“Het vertrek van Gert-Jan Segers is een forse aderlating voor de coalitie,” schampert BVNL-bestuurder Hans van Tellingen. “Telkens was het de ChristenUnie die voor een meerderheid moest zorgen, terwijl de weerstand binnen deze partij jegens het kabinet groeit. Zie bijvoorbeeld de coronapas vorig jaar. Zonder CU is er geen meerderheid.”
Veelgehoorde kritiek is ook het feit dat Segers na amper twee jaar nu ineens vroegtijdig opstapt. Opiniemaker Jan Dijkgraaf noemt dit ‘kiezersbedrog’ op Twitter. “Hoe noemde de tussentijds opgestapte oud-Kamervoorzitter Arib dat ook alweer altijd, tussentijds opstappen?” vraagt Dijkgraaf.
“Klus geklaard. Nederland is stuk. Alle andere verklaringen zijn voor de bühne en als excuses aan zijn God,” is de reactie van financieel expert Ab Flipse.
Ook advocaat Hester Bais heeft weinig lovende woorden voor Segers: “Eerst volksvertegenwoordiging overbodig maken als coalitie-slaaf en dan opstappen… heel benieuwd naar zijn volgende baantje.”
Voor Segers eindigt zijn politieke carrière 24 januari, na tien jaar Kamerlid en zeven jaar fractievoorzitter te zijn geweest. In overleg met zijn familie heeft hij besloten dat de tijd is gekomen om het persoonlijk leven weer voorop te stellen, schrijft hij in zijn brief. Zijn opvolgster, Miriam Bikker, staat klaar om het stokje van hem over te nemen, dus de partij kan verder. Volgende week neemt Segers afscheid in de kamer.
Reacties
Pff, en dan lees je op het eind van het artikel dat Bikker zijn vervanger wordt. Als je hoopte dat je CU er op vooruit zou gaan, dan is die hoop bij deze als sneeuw voor de zon verdwenen.
Ben benieuwd wat de prijs is voor landverraad en bijdrage aan moord op de Nederlandse bevolking. Hoeveel was een mensenleven waard?
Zo zie je maar dat ook de definitie van het woord Christen inmiddels is veranderd. Ze mogen wel eens een nieuw woordenboek uitgeven. Christen, rechts extreem, nazi, vaccinatie etc. het is allemaal niet meer zoals we het kennen.